10 monedes socials que es fan servir al territori català

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 monedes socials que es fan servir al territori català

Ravalnet

Resum: 

La crisi econòmica afavoreix moltes vegades l'intercanvi de productes i béns, així com sistemes de pagament alternatius als diners oficials. Vols conèixer algunes monedes complementàries?

Aquestes unitats monetàries no substitueixen la moneda oficial i s'ajusten a la realitat de cada localitat, arrelant la despesa del consumidor al seu entorn més pròxim i evitant l'especulació. D'alguna manera, aquestes monedes retornen als habitants de les seves comunitats un cert control sobre l'economia.

Es calcula que estan en funcionament arreu del món unes 4.000 monedes socials. La pionera és el Wir, a Suïssa, i un altre bon exemple n'és el Bristol Pound.

En els últims anys a Espanya n'ha aparegut una setantena, entre la que ens trobem el Real de Vila-real, a Castelló, i a Catalunya hi conviuen diverses xarxes de moneda local. Et mostrem algunes d'aquestes.

És la moneda social de l'Ecoxarxa de l'Empordà, una xarxa d’intercanvi de béns, serveis i coneixements que vol recuperar la dimensió ètica i humana de les activitats econòmiques a partir de la confiança, la reciprocitat, la solidaritat, la cooperació i l’ecologia.

"A bona hora" és l'ecoxarxa del Bages, a la Catalunya Central. El nom de la seva moneda representa l'hora de treball com a valor real i no fictici, com és el cas de l'euro.

  • Eco

Diverses ecoxarxes anomenen així la seva moneda social. Entre aquestes, a Catalunya trobem les del Vallès Oriental, Tarragona, Penedès, Anoia, Pla d'Estany, La Selva i Barcelona.

És la moneda impulsada per l'Ecoxarxa de Girona.

  • Ecogarraf

Com es pot deduir pel seu nom, es fa servir al Garraf com a iniciativa de la seva ecoxarxa.

L'Ecoxarxa Montseny té també la seva moneda, que es fa servir a les comarques del Vallès oriental, el Vallès Occidental i Osona. Es tracta d'una de les experiències pioneres a Catalunya.

És la moneda local de Vilanova i la Geltrú, amb gairebé ja sis anys d'existència.

  • MarrEco

L'Ecoxarxa de Lleida, al Segrià, impulsa aquesta moneda alternativa i disposa d'un local al carrer Ramon Llull de la ciutat perquè els seus usuaris i usuàries puguin intercanviar productes, compartir informació, difondre activiats, plantejar necessitats, oferir serveis, etc.

A molts llocs de la Garrotxa pots pagar també amb moneda social. Com moltes altres ecoxarxes, la d'aquesta comarca organitza mercats d'intercanvi que tenen una periodicitat setmanal.

L'Ecoxarxa Lo Pallars, al Pallars Sobirà, s'autodefineix com una "proposta de transformació social que aglutina aspectes de la vida social com són el cosum, la producció, la prestació de serveis o l’intercanvi". Es tracta també d'un projecte d'autogestió econòmic que traballa a partir de la seva pròpia moneda: el pallars.

Si vols conèixer més monedes socials o complementàries i tenir més informació visita aquest web d'Ecoxarxes. També pots veure el documental «Monedas de cambio»:

Afegeix un comentari nou