Llum verda al projecte de llei de l’Economia Social i Solidària

Suport Tercer Sector - Econòmic
L'aprovació de la llei de l'Economia Social i Solidària s'haurà de fer a la següent legislatura. Font: Govern.cat.
L'aprovació de la llei de l'Economia Social i Solidària s'haurà de fer a la següent legislatura. Font: Govern.cat.
També s'ha aprovat l'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials. Font: Canva.
També s'ha aprovat l'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials. Font: Canva.

Llum verda al projecte de llei de l’Economia Social i Solidària

Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

El govern també ha aprovat l'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials.

El govern ha aprovat la iniciativa legislativa per regular l’Economia Social i Solidària (ESS) a Catalunya. Amb l’anunci de les eleccions al maig, aquesta aprovació respon al compromís del govern amb el sector de l’ESS, que ha treballat en bloc en aquest text. No obstant això, l’aprovació de la futura llei quedarà a la teulada del pròxim govern.

En roda de premsa Patrícia Plaja, portaveu del govern, ha assegurat que l’objectiu és “establir un marc jurídic comú amb la voluntat que [l’ESS] creixi de forma progressiva i que permeti la transformació del model econòmic català en base a criteris de pluralitat, democràcia i centrada en les persones”.

Aquesta normativa està impulsada per l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) i engloba la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya: 7.400 organitzacions en total. Precisament, l’AESCAT veu amb bons ulls aquesta aprovació, ja que es tracta d’un sector potent que necessita un reconeixement.

Un dels aspectes rellevants d’aquest text és la definició del que s’entén i el tipus d’organitzacions que inclou l’Economia Social i Solidària. En aquest sentit, el projecte de llei defineix l’ESS com “la formada per les empreses, organitzacions i entitats que duen a terme activitats socioempresarials i iniciatives comunitàries basades en la primacia de les persones i l’interès col·lectiu o general per sobre del lucre econòmic”.

Aquesta definició ha de servir per assentar la base sobre la qual aquest sector es consolidi i marcar les línies d’acció amb altres agents. De fet, la iniciativa legislativa preveu la creació del Consell Català de l’Economia Social i Solidària “com a òrgan consultiu i d’assessorament, anàlisi i debat [...]. Responsable de fomentar i reforçar el diàleg entre les organitzacions de l’Economia Social i Solidària i les autoritats públiques”.

L’arrelament en el territori, la participació del teixit social, la creació de llocs de feina estables i de qualitat o el compromís amb el medi ambient són qüestions que també aborda aquest text que fa un pas endavant, però que haurà d’esperar la següent legislatura per veure com i quan s’aprova finalment. La futura llei, a més, s'engloba en un context europeu i espanyol que regula cada cop més l'Economia Social i Solidària.

Aprovat també l'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials

Aquest text, que surt de la iniciativa del Departament de Drets Socials, té l’objectiu de regular les fórmules d’acció concertada entre les entitats i l’Administració pública. De fet, preveu donar preferència a la relació amb el tercer sector. De nou, aquesta aprovació respon al compromís del govern, però la tramitació i aprovació de la futura llei serà una qüestió de la següent legislatura.

L'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials també preveu l’equitat salarial de les organitzacions que presten serveis socials amb el sector públic, crear l’Agència Pública de Serveis Socials i la regulació del contracte d’impacte social, que contempla el pagament en funció dels resultats.

Afegeix un comentari nou