Àmbit de la notícia
Econòmic

Cristina Delgado: “El programa Apadrinament Cooperatiu té l’objectiu de contribuir a la consolidació de noves cooperatives”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Luci Vega
  • Les cooperatives Arqbag i Magroc, aquesta última amb 15 anys d'experiència, són una de les parelles del programa.
    Les cooperatives Arqbag i Magroc, aquesta última amb 15 anys d'experiència, són una de les parelles del programa. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya
  • Formació grupal en el marc del programa Acompanyament Cooperatiu.
    Formació grupal en el marc del programa Acompanyament Cooperatiu. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Cristina Delgado, gestora de projectes de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, ens explica les claus d’aquesta iniciativa a través de la qual cooperatives amb trajectòria acompanyen altres de nova creació.

En què consisteix el programa d'Apadrinament cooperatiu que heu engegat aquest any?

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha posat en marxa aquest programa que té l'objectiu de contribuir a la consolidació de noves cooperatives i fomentar la implicació de les cooperatives amb trajectòria, així com reforçar la transmissió dels valors cooperatius.

La iniciativa consta de dues modalitats de participació:  d’una banda, la de cooperativa apadrinada, que rep suport i acompanyament experimentat per enfortir-se, i d’altra la de cooperativa mentora, que posa en valor el seu recorregut i experiència acumulada oferint suport voluntari durant un any per contribuir a la consolidació de noves cooperatives.

El Programa s'ha iniciat el mes de maig del 2018 amb un seguit de formacions grupals a totes aquestes cooperatives que ha portat a la creació de parelles que treballaran juntes durant un any.

Quantes cooperatives hi estan participant?

De moment s’han creat 11 parelles, per tant estan participant 22 cooperatives. El programa s’adreçava a cooperatives de treball de tot Catalunya i, en aquesta primera edició, s’hi han presentat de les províncies de Tarragona, Barcelona i Lleida, amb una participació més nombrosa de Barcelona província, fet que respon a la realitat cooperativa catalana.

Aquestes cooperatives abasten sectors d’activitat tan diversos com l’arquitectura, els serveis a les persones, l’agroecologia, el periodisme o els videojocs, entre d’altres.
Quin és el paper de les cooperatives mentores?

Les cooperatives mentores acompanyen les cooperatives apadrinades durant un any, es reuneixen periòdicament amb aquestes i comparteixen la seva experiència, sempre partint de situacions reals que suposen un repte per a la cooperativa apadrinada. Explicar el que han viscut en situacions similars, els encerts i les errades que han pogut cometre durant tots aquests anys aporta noves idees i solucions creatives als reptes actuals en què es troben les cooperatives apadrinades. En alguns casos també serveix per orientar cap a altres recursos existents (formacions, consultoria...).

A més de, de forma més indirecta, es contribueix a la transmissió dels valors cooperatius i a fer xarxa.

Quins criteris heu seguit a l'hora de crear les parelles?

Tota la metodologia emprada es basa en el programa de mentoring desenvolupat per la xarxa Youth Business International, que Fundació Autoocupació ja fa 5 anys que implementa a Catalunya. Així, no realitzem parelles sectorials sinó que el que busquem és, d’una banda, identificar els reptes i necessitats de les cooperatives apadrinades i buscar mentors/es amb experiència en aquestes àrees transversals de gestió i, d’altra banda, tenir cura de les compatibilitats personals dels participants. Es tracta de crear parelles de cooperatives amb persones que s’avindran, generaran un espai de confiança mutu i es donaran suport durant un any.

Per últim, es tenen també en compte criteris geogràfics i de mobilitat per tal de facilitar les trobades que es realitzen, principalment, a les oficines de la cooperativa apadrinada.

Un cop enllestit el període d'acompanyament, quin és el pas següent?

El programa d’apadrinament té una durada prevista d’un any. Durant aquest temps, es busca no generar relacions de dependència sinó que els socis i sòcies de la cooperativa apadrinada s’apoderin i siguin capaços/es de continuar la gestió de la seva cooperativa sense aquest recurs. L’apadrinament, però, es pot allargar fins a 6 mesos més en alguns casos.

Podem dir que es tracta d'un procés d'aprenentatge tant per a les cooperatives mentores com per a les apadrinades?

I tant. Estar en contacte amb cooperatives de nova creació suposa un aprenentatge i un repte. Els mentors i mentores s’enriqueixen durant tot el procés i aprenen noves formes de fer que poden aportar al si de la seva cooperativa.

Hi ha hagut molta demanda per prendre part en aquesta primera edició del programa?

En aquesta primera edició s’han format un total de 13 cooperatives apadrinades i 14 cooperatives mentores, de les quals s’han creat 11 parelles (la previsió és poder cobrir totes les demandes fins a les 13).

De moment és d’hora per conèixer l’impacte i la rebuda d’aquest programa però la idea és realitzar noves edicions amb noves participants i, algun dia, que totes les cooperatives de nova creació que ho desitgin puguin comptar amb una cooperativa mentora.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari