Daniel Raventós: “Salvar la banca és més bèstia que donar una renda bàsica a tothom”

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Daniel Raventós, doctor en Ciències Econòmiques i president de la Xarxa Renda Bàsica.  Font: Enric Català
Daniel Raventós, doctor en Ciències Econòmiques i president de la Xarxa Renda Bàsica. Font: Enric Català.
La renda bàsica, si s'apliqués, es donaria a tothom independentment dels ingressos de cadascú.  Font: Xarxa de Renda Bàsica
La renda bàsica, si s'apliqués, es donaria a tothom independentment dels ingressos de cadascú. Font: Xarxa de Renda Bàsica.

Daniel Raventós: “Salvar la banca és més bèstia que donar una renda bàsica a tothom”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

L’economista i membre de la Xarxa Renda Bàsica lamenta que la renda garantida que s’està donant a Catalunya té “mancances” fins i tot quan s’aplica de manera correcta.

La prova pilot de la renda bàsica a Barcelona ja és una realitat. Un miler de veïns i veïnes en situació de pobresa l’estan rebent cada mes. Un cop finalitzi l’experiment, s’aplicarà definitivament?

Daniel Raventós, doctor en Ciències Econòmiques i professor titular de Sociologia a la Universitat de Barcelona (UB), opina que la renda bàsica és una mesura de política econòmica ideal per acabar amb la pobresa.

El president de la Xarxa Renda Bàsica és un clar defensor d’aquesta proposta, que encara no s’ha aplicat al 100% en cap país. Raventós ens parla dels efectes de la renda bàsica, les opcions per finançar-la i les possibilitats que s’acabi aplicant a algun país.

Quina diferència hi ha entre la renda bàsica i la renda garantida?

La renda garantida és condicionada. La bàsica, no. Amb la renda bàsica no necessites demostrar que no arribes a un llindar de renda, ni assistir a determinats cursos, ni tenir algun tipus de malaltia... La renda garantida és només per a persones pobres i la renda bàsica es donaria a tothom.

A l’Estat espanyol es donarien 850 euros mensuals a tots els ciutadans/es si s’apliqués la renda bàsica?

Si la pregunta és si l’Amancio Ortega rebria la renda bàsica, la resposta és sí. També. Però les persones que, com ell, formen part del 20% de la gent més rica de l’Estat, acabarien perdent, perquè haurien de pagar més impostos.

Els rics finançarien la renda bàsica, doncs?

Cal una reforma fiscal per finançar la renda bàsica. La reforma ha de consistir en una redistribució de les rendes. Hem escrit un llibre i múltiples articles en què expliquem què representarà la reforma i com es finançarà. Perjudicarà el 20% més ric i guanyarà el 80% de la població. Els més rics pagaran més del que rebran. Tot i així, els rics continuarien sent rics.

Si la renda bàsica perjudica el 20% més ric de la població, es podrà implantar la mesura tenint en compte el poder de les elits?

Aquesta pregunta no és només per a la renda bàsica. És per a qualsevol mesura que beneficiï les classes populars. Quan es parlava de les vacances pagades, les elits ho criticaven i es preguntaven què farien les classes treballadores durant aquests dies de festa remunerada. Emborratxar-se?

Com s’ha de redistribuir la renda?

A través del canvi de l’IRPF, una part de la renda del 20% més ric hauria d’anar a parar a la del 80%. Els rics seguiran sent rics, però es redistribuirà perquè hi hagi més igualtat. És una mesura ambiciosa, però s’han fet reformes fiscals i econòmiques més bèsties, com salvar la banca, que des del punt de vista dels diners...

Creu que està funcionant la prova pilot que s’està fent a Barcelona, on un miler de persones en situació de pobresa reben la renda bàsica?

Pel que em diuen, sí, però fa quatre dies que ha començat. De moment s’està veient que beneficia la salut de les persones. L’experiment de Barcelona, a diferència d’altres, encara s’està fent. Per tant, en cara no se'n poden treure conclusions.

Es veurà si ha estat un èxit, si quan deixin de rebre la subvenció, tenen una feina. Al 30 Minuts de TV3 es comentava que a Namíbia, molts dels que van rebre la renda bàsica durant una prova pilot, quan la van deixar de rebre, van haver de tancar els seus negocis. Això també podria passar a Barcelona?

A Barcelona, les condicions per emprendre un negoci no són les mateixes que a Namíbia. Tampoc et puc dir com acabarà, perquè encara no s’ha acabat la prova. El que sí s’ha demostrat a partir dels experiments a Namíbia i Finlàndia és que la salut mental de la gent millora, perquè ja no tenen l’angoixa d’estar buscant una feina desesperadament.

Pot ser una realitat a curt termini la renda bàsica a Catalunya?

Dependrà de si una majoria social està convençuda que és una mesura que val la pena implantar. Donades les circumstàncies actuals al nostre país, què millor que garantir l’existència material a tota la població, que és la condició bàsica per ser lliure. Un pobre és una persona que no és ni pot ser lliure. Amb la renda bàsica, es podria acabar amb la pobresa.

Què opines del sector que pensa que aquesta ajuda anima la gent a quedar-se a casa i no treballar?

Fa molts anys que ho diuen, però els experiments no arriben a aquesta conclusió. Al revés. Quan la gent té l’existència material garantida, té més motivació per desenvolupar tasques que quan està condicionada a agafar una feina precària.

Amb la robotització de les feines s’ha d’experimentar amb noves polítiques socials. La renda bàsica és el futur?

La renda bàsica és una mesura de política econòmica molt important, però caldria aplicar-ne d’altres, com el control de la política monetària o la definició d’una renda màxima.

Per últim, com valora l’aplicació de la renda garantida de ciutadania a Catalunya?

Fins i tot perfectament aplicada, té molts problemes.

Quins problemes?

La trampa de la pobresa, que és un dels problemes més coneguts dels subsidis condicionats. El fet que sigui incompatible trobar una bona feina amb rebre la renda garantida de ciutadania fa caure en la trampa. És una invitació a no agafar una feina, per exemple. A Catalunya, en molts casos, si no agafes la feina que t’ofereixen, et treuen el subsidi. I normalment no són feines fantàstiques.

En quins altres casos la renda garantida no funciona?

Per exemple, en una família de 3 o 4 membres, les condicions és que ningú tingui feina, i si algú en troba, perjudica els altres. És un problema no només de la renda garantida sinó de totes les subvencions condicionades.

La renda bàsica s’ha aplicat a algun lloc?

Porta 30 anys aplicant-se a Alaska, però d’una manera molt particular, sense fer una reforma fiscal.

Afegeix un comentari nou