El 2020 va veure néixer 149 noves cooperatives a Catalunya malgrat la pandèmia

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Autor/a: 
Josep Comajoan
Festa del Llúpol 2020 organitzada per la cooperativa Lo Vilot Font: Lo Vilot
Festa del Llúpol 2020 organitzada per la cooperativa cervesera Lo Vilot d'Almacelles
Mostres de satisfacció el primer dia de funcionament del supermercat cooperatiu La Feixa Font: La Feixa
Mostres de satisfacció el primer dia de funcionament del supermercat cooperatiu La Feixa de Mataró
Presentació de la Cooperativa Energètica del Pedraforca Font: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
L'Ajuntament de Saldes presenta a Josep Vidal, director general d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, el projecte de la Cooperativa Energètica del Pedraforca

El 2020 va veure néixer 149 noves cooperatives a Catalunya malgrat la pandèmia

Autor/a: 
Josep Comajoan
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social

Resum: 

Els 14 ateneus cooperatius de Catalunya van acompanyar 890 nous projectes d’economia social durant el 2020, i d’entre aquests es van constituir 131 noves empreses de l’economia social, entre cooperatives, associacions, fundacions i mutualitats

Cinc anys després d’entrar en funcionament, el 2020 la cervesera artesana Lo Vilot, d’Almacelles (el Segrià), feia el pas i es constituïa oficialment com a cooperativa. Ho feia amb l’acompanyament de Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida. Lo Vilot no és una cervesera artesana més, ja que a part de ser ecològica, tanca completament el cercle de la producció, transformació i comercialització.

A Lo Vilot es planten ells mateixos tots els ingredients que fan servir en l’elaboració de les seves cerveses. De fet, es fan dir granja cervesera, i la cooperativa mateixa es diu Lo Vilot Farm Brewery, ja que es consideren pagesos i cervesers. I ells es cuiden de tot el procés, des de plantar el cereal fins a embotellar i vendre la cervesa. En una sola cooperativa fan els processos que en alguns casos fan entre cinc empreses diferents: produeixen les matèries primeres, les transformen, elaboren la cervesa amb elles, l’embotellen i la venen.

La Feixa és un dels supermercats cooperatius que ha obert en els últims mesos a Catalunya, en concret, el desembre de 2020. Guanyar el Premi Pepa Maca 2019 al millor projecte cooperatiu convocat per CoopMaresme, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, va representar per a ells l’estítmul i l’impuls necessari per bastir el projecte i en poc més d’un any es convertia en una realitat a la plaça de la Muralla de Mataró.

El nou supermercat, de fet, és un canvi d’escala de dues cooperatives de consum que ja existien a Mataró, l’Estrella i l’Ecoopirativa, que acumulaven més d’una dècada de trajectòria com a associacions de consumidors de productes ecològics i que ja s’organitzaven seguint els principis de l’economia social i solidària: assemblearisme, horitzontalitat i cooperació. La Feixa es planteja proveir-se amb productors de proximitat i que treballin en projectes d’iniciativa social, evitant sempre que sigui possible grans distribuïdores.

L’any 2018, l’Associació de Persones Sordes de Granollers i el Vallès Oriental va decidir oferir cursos de Llengua de Signes Catalana (LSC) a la ciutat de Granollers. En dos cursos, aquest servei va resultar ser prou exitós com per explorar la possibilitat de formalitzar el projecte i continuar creixent, fins que el 2020 es van plantejar la creació d’una cooperativa d’iniciativa social integrada per professionals compromeses amb la comunitat de persones sordes i sordocegues.

D’aquí va néixer Boreal Comunicació Accessible, un projecte impulsat per dues persones sordes amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i que ara mateix ofereix diversos cursos de formació i activitats de promoció de la Llengua de Signes Catalana com a eina per fomentar l’autonomia de persones que presenten capacitats diverses i treballen per aconseguir una societat més justa i accessible.

Un grup de persones de Saldes (el Berguedà), amb el suport de l’Ajuntament, van constituir el novembre de 2020 la Cooperativa Energètica del Pedraforca amb l’objectiu de fer un parc solar en uns terrenys de propietat municipal on hi havia hagut unes antigues instal·lacions mineres. La idea del projecte, que ha tingut l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, és que la planta solar pugui abastir d’energia elèctrica totes les cases del poble a través de la cooperativa de propietat conjunta entre les persones que viuen al poble.

L’objectiu final és que Saldes pugui ser autosuficient tant en producció com en distribució i comercialització de l’energia. I fer-ho a través d’un projecte amb criteris d’economia social i sostenible i amb una gestió el màxim de descentralitzada i col·laborativa possible.

71 de les 149 cooperatives constituïdes el 2020 van ser acompanyades per algun dels 14 ateneus cooperatius

La cooperativa cervesera Lo Vilot, el supermercat cooperatiu La Feixa, la cooperativa Boreal Comunicació Accessible i la Cooperativa Energètica del Pedraforca tenen en comú, més enllà de ser projectes d’economia social i solidària, haver tingut l’acompanyament dels ateneus cooperatius dels seus respectius territoris al llarg del 2020, un any marcat per la pandèmia de la Covid-19 en el qual les iniciatives econòmiques, més que impulsar-se, van patir problemes de diversa índole.

De fet, durant l’any 2020 es van crear a Catalunya 149 noves cooperatives malgrat les circumstàncies adverses derivades de la crisi sanitària i social de la Covid-19. Són dades del Registre de Cooperatives de Catalunya i que formen part del balanç de l’any 2020 del Programa d’Economia Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. A més durant aquest mateix any es van dur a terme fins a 890 acompanyaments a nous projectes d’economia social des dels 14 ateneus cooperatius que operen en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Setanta-una de les cooperatives creades al llarg de 2020, pràcticament la meitat del total, ho van fer amb l’acompanyament d’algun dels 14 ateneus cooperatius. Si més enllà de la fórmula cooperativa, es tenen en compte altres tipus d’empreses de l’economia social, com associacions amb activitat econòmica, fundacions o mutualitats, el nombre de noves empreses d’economia social acompanyades pels ateneus cooperatius durant l’any passat s’enfila fins a les 131. De fet, en total els 14 ateneus van iniciar durant el 2020 fins a 890 acompanyaments per a la creació o consolidació d’organitzacions i entitats d’economia social i cooperativa.

El Programa d’Economia Social de la Generalitat inclou els 14 Ateneus Cooperatius, però en el cas de 2020, també un centenar dels anomenats Projectes Singulars, i diversos programes transversals. Entorn seu pivoten les polítiques del Govern de foment de l’economia social i de generació d’ocupació en aquest àmbit. El pressupost resultant final d’aquestes polítiques va pujar a gairebé 14 milions d’euros, dels quals 8,9 van ser destinats als Projectes Singulars i 3,9 als Ateneus Cooperatius. La xifra és superior que en anys anteriors, ja que la convocatòria anual de Projectes Singulars havia estat inicialment de 5 milions, però el mes de juny se’n va convocar una segona d’extraordinària de 3,9 milions més per finançar projectes encaminats a combatre les conseqüències de la crisi social, econòmica i sanitària de la Covid-19.

Un centenar de Projectes Singulars per generar ocupació en l’economia social

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, empreses o mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. L’any 2020 se n’havien beneficiat inicialment 60 iniciatives, a les quals cal sumar les 33 de la convocatòria extraordinària amb motiu de la Covid-19. En les tres primeres convocatòries, entre 2016 i 2018, ja s’havien finançat 143 projectes que han generat ocupació a través de l’economia social i cooperativa. Els àmbits econòmics són diversos, i van des de l’economia verda al comerç, l’habitatge, l’agricultura i l’alimentació o la tecnologia, la cultura, l’oci o l’hostaleria, entre altres.

Pel que fa a la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, aplega 14 d'aquests dispositius al llarg de tot el país, i des de la seva creació, l’any 2016, s’han consolidat com el referent del foment de l’economia social a cadascun dels territoris. Entorn dels 14 ateneus hi treballen 130 entitats públiques i privades agrupades en aliances, a més de 270 entitats col·laboradores més, en un exercici d’intercooperació que ha donat com a fruits el naixement i consolidació de diversos projectes cooperatius en els últims anys en comarques on hi tenien escassa presència. És el cas, per exemple, de l'Alt Pirineu, on s’han creat 13 cooperatives en els últims tres anys, o el Berguedà, amb 11, o les Terres de l’Ebre, que ha duplicat el nombre de cooperatives creades respecte l’any anterior.

Més de 3.000 activitats dels ateneus cooperatius en plena pandèmia

A més, en un context complicat com el derivat de la crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19, els ateneus cooperatius van poder adaptar-se al nou escenari i van generar un conjunt d’accions per donar-li resposta. Malgrat la pandèmia, durant el 2020 van tenir lloc més de 3.200 activitats de foment de l’economia social, bona part dels quals es van poder adaptar a l’entorn virtual, amb un increment significatiu del nombre de participants, que va pujar a 18.802 persones (7.624 dones i 5.178 homes).

Al llarg de 2020 es van constituir de la mà dels 14 ateneus, i malgrat la pandèmia, un total de 131 noves organitzacions i entitats de l’economia social, en les quals es van inserir 543 persones (333 dones i 210 homes). Durant l’últim any, a més, es van iniciar fins a 890 acompanyaments per a la creació o consolidació d’organitzacions i entitats de l’economia social i cooperativa.

Als 543 nous llocs de treball creats durant l’últim exercici en projectes constituïts de la mà dels 14 ateneus cooperatius cal sumar-hi els que hauran sorgit dels 93 Projectes Singulars, dels quals encara no es disposa la xifra total, ja que una part significativa dels projectes finalitzen el període subvencionat per les dues convocatòries al llarg de la primera meitat d’aquest any 2021.

El Programa d’Economia Social es complementa amb 13 actuacions transversals de foment de l’economia social i cooperativa en l’àmbit educatiu i universitari, la formació i la gestió i la promoció i difusió. En aquests programes hi ha implicades sis universitats i una escola de negocis, i van participar en les activitats organitzades un total de 26.615 persones.

Afegeix un comentari nou