El futur de la Federació de l’Autisme perilla per falta d’ajudes

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Alfred Hidalgo, president de la Federació Catalana d'Autisme.  Font: Federació Catalana d'Autisme
Alfred Hidalgo, director de la Federació Catalana d'Autisme. Font: Federació Catalana d'Autisme.
L'ajut de la Federació per coordinar les entitats federades s'ha reduït dels 14.700 euros als 1.230.  Font: Unsplash
L'ajut de la Federació per coordinar les entitats federades s'ha reduït dels 14.100 euros als 1.230. Font: Unsplash.
La Federació Catalana de l'Autisme està formada per 14 entitats.  Font: Unsplash
La Federació Catalana de l'Autisme està formada per 14 entitats. Font: Unsplash.

El futur de la Federació de l’Autisme perilla per falta d’ajudes

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

La gestió de les 14 entitats federades s’haurà de finançar amb un 90% menys que l’any passat.

La Federació Catalana de l’Autisme ha rebut un 90% menys de subvencions públiques que l’any passat. Dels diners obtinguts a través de la casella social del 0,7% de l’IRPF, la Federació només ha rebut 1.230 euros. L’any anterior en va rebre 14.183.

“Amb poc més de 1.000 euros no podem gestionar les entitats federades, ni coordinar les activitats, ni fer sensibilització, ni pagar les nòmines del professional que treballa per a la Federació”, ha lamentat Alfred Hidalgo, director de l’ens.

Hidalgo alerta que la rebaixa de l’ajut posa en perill el futur de la Federació, que aplega un total de 14 entitats, moltes de les quals dedicades a l’atenció directa a famílies i joves que pateixen autisme.

Perjudicarà l’atenció a les famílies

A banda de la retallada en la partida de gestió, la Federació pateix per les entitats federades, que també han vist reduïdes les ajudes públiques que permeten tirar endavant els seus projectes.

En total, han rebut 122.800 euros, mentre que l’any passat en van rebre 124.700. “Les famílies estan desil·lusionades. Hi ha projectes que no es podran dur a terme. Hi haurà joves que no podran tenir vetllador/a o suport psicològic perquè no tenen finançament”, ha remarcat Hidalgo. “Dels 19 projectes que vam presentar, vuit han estat denegats”.

El sensellarisme com a prioritat

L’ajut derivat de l’IRPF l’ingressa l’Estat espanyol, però el reparteix cada comunitat autònoma. Aquest any, segons fonts de la Generalitat consultades pel Periódico de Catalunya, l’Estat ha donat els mateixos diners per repartir a Catalunya que l’any passat (31 milions d’euros), tot i que la recaptació en tot l’Estat ha augmentat més d’11 milions.

“El Govern català ha prioritzat els projectes de lluita contra el sensellarisme i la pobresa, i ha deixat de banda els dedicats a la discapacitat intel·lectual”, ha afegit Hidalgo.


Preparats per negociar

Hidalgo i la resta de membres de la junta directiva ja estan contactant amb òrgans finançadors i amb administracions públiques –tant la Generalitat com el Govern espanyol– per fer pressió i aconseguir un augment del pressupost.

“Vam saber la xifra aquest 22 de desembre, una mala època per contactar amb ningú. A les administracions públiques ara només hi ha tècnics, i no són ells els que ens poden resoldre el problema”, ha assegurat Hidalgo.

A partir del 8 de gener, la Federació treballarà per reunir-se amb representants de la Conselleria d’Afers Socials de la Generalitat. “Esperem que ens ho augmentin, com a mínim, als 6.000 euros”, ha apuntat el director.

Afegeix un comentari nou