En marxa el simulador que et diu a quines ajudes pots optar

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
La Comissió de seguiment de M4social es va reunir aquest juliol. Font: M4social. Font: M4social
La Comissió de seguiment de M4social es va reunir aquest juliol. Font: M4social.
El simulador es pot utilitzar a través del portal Les meves ajudes, de l'Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona.
El simulador es pot utilitzar a través del portal Les meves ajudes, de l'Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona.

En marxa el simulador que et diu a quines ajudes pots optar

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

El portal Les meves ajudes, de l’Ajuntament de Barcelona, fa la selecció de les prestacions a partir del nivell d’ingressos de les persones interessades i el tipus i nombre de familiars.

De vegades és difícil saber si es compleix amb els requisits per accedir a alguna de les més de 200 ajudes i prestacions socials que atorguen les múltiples administracions públiques.

Per donar més informació a la ciutadania i desestigmatitzar l’ús dels serveis socials, l’Ajuntament de Barcelona ha creat un simulador que filtra les ajudes a les quals pot accedir cada persona o entitat. Està dissenyat perquè tothom ho pugui utilitzar des de casa.

L’eina, anomenada Les meves ajudes, selecciona les prestacions en funció de les dades que introdueix de manera anònima la persona usuària. Així, el resultat dependrà del nombre de membres de la unitat familiar, el tipus de família (monoparentals, sustentadors amb fills/es, fills/es acollits/des, persones no familiars convivint...) i el nivell d’ingressos de la persona/família que faci la simulació.

No només permet consultar el tipus d’ajut al qual es té dret sinó que inclou una estimació de l’import i enllaça amb els tràmits que cal seguir per demanar-los.

Ajudes de Barcelona, Catalunya i l’Estat

El simulador contempla prestacions de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat, de l’Estat i d’altres entitats.

Ara mateix, el portal té en compte la targeta rosa, els ajuts de menjador escolar, la renda garantida de ciutadania, la renda activa d’inserció, subvencions per al pagament de lloguer, Vincles Bcn, el fons extraordinari d’ajuts d’emergència social per a infants de 0 a 16 anys, i prestacions especials urgents derivades de la mediació o vinculades a la pèrdua d’habitatge per desnonament, i al pagament de deutes del lloguer i de quotes d’amortització hipotecària.

En fase inicial i pendent d’ampliació d’ajudes

S’ha de tenir en compte, però, que el portal està en fase inicial i que, per tant, encara falten ajudes per afegir. Per exemple, els bons socials o les prestacions de la llei de dependència.

Així, a l’hora d’utilitzar l’eina és interessant consultar abans el llistat d’ajudes del simulador, per evitar caure en l’error de pensar que no et correspon una ajuda quan en realitat no surt com a opció perquè el simulador no la té a la base de dades.

Les entitats aporten suggeriments

La primera versió de la iniciativa, que s’emmarca al projecte europeu B-Mincome, es va presentar a finals de l’any passat al Congrés del Tercer Sector. L’explicació del projecte va tenir lloc a l’espai dedicat a M4social, el projecte de la Taula del Tercer Sector centrat en la innovació tecnològica.

Perquè el portal sigui el més útil possible per a les persones i, en conseqüència, per a la qualitat del servei que ofereixen les entitats, moltes organitzacions sense ànim de lucre estan fent un llistat de les prestacions que cal anar incorporant.

Cadascuna des del seu àmbit, fan arribar els suggeriments a la Comissió de seguiment de M4social, que ja s’ha reunit un parell de vegades des que es va celebrar el Congrés.

De moment, l’eina va avançant prioritzant que les regles de càlcul sempre estiguin actualitzades i ben dissenyades, per descartar els ajuts que son incompatibles entre si per la seva naturalesa o pel llindar d’ingressos.

Afegeix un comentari nou