Entitats del tercer sector condemnen la presumpta estafa de la Fundació CIBI
Comparteix
A través de les guardioles repartides per tot l’Estat espanyol les persones detingudes s’haurien embutxacat gairebé un milió d’euros.
Els Mossos d’Esquadra han detingut tres membres de la direcció executiva de la Fundació CIBI per la presumpta estafa de prop d’un milió d’euros, ja que desviaven les aportacions rebudes per al seu propi benefici en lloc de per a l’obra social. Entre les tres persones detingudes com a presumptes autores hi ha l’actual presidenta, la secretària i un dels vocals de la fundació, tres persones que pertanyen a la mateixa família.
Segons indiquen els Mossos d’Esquadra (ja que el web i les xarxes socials de l’entitat no estan en funcionament actualment) l’objectiu de la fundació era “ajudar els infants amb càncer i les seves famílies, així com donar suport als infants en situació d’exclusió social”, per a la qual cosa la Fundació CIBI tenia repartides unes 12.300 guardioles –sovint amb imatges d’infants amb malaltia oncològica- arreu de l’Estat espanyol.
Estafen prop d’un milió d’euros recaptant diners amb una fundació benèfica per a infants amb càncer. Detenim la presidenta de la fundació, la secretària i un vocal, tots membres de la mateixa família https://t.co/MRkHQmgquZ pic.twitter.com/6HQ2lFYKwR
— Mossos (@mossos) June 19, 2021
La fundació seria l’encarregada de repartir i recollir les guardioles de diferents establiments i els diners recaptats haurien de ser destinats a les diferents entitats amb les quals col·laboraven per dur a terme les accions socials. No obstant això, la investigació policial ha determinat que “la fundació hauria recaptat més d’un milió d’euros dels quals només uns 4.000 han estat destinats a obra social”.
La investigació es va iniciar l’any 2017, quan les mateixes entitats que treballen amb infants amb càncer van posar en coneixement policial el presumpte funcionament anòmal de la Fundació CIBI. Des d’aquell moment, Fundació CIBI només hauria destinat el 0,47% dels diners recaptats a l’obra social per donar suport als infants amb càncer o en exclusió social.
Per la seva part, les entitats del tercer sector celebren la detenció dels presumptes autors de l’estafa i insisteixen que la Fundació CIBI no forma part ni de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) “ni de cap altra plataforma del tercer sector”, com tampoc forma part de la Taula del Tercer Sector.
Ramón Maria Miralles, president de la FECEC, lamenta que aquest fet “deixa en mal lloc a tot el sector” i que ara mateix “s’han de clarificar els fets”, per això creu que ara ha d’actuar la justícia. A més a més, destaca que “és un tema repulsiu, perquè s’aprofita del càncer”.
En el seu comunicat, la Taula del Tercer Sector “condemna enèrgicament la presumpta estafa” i considera que és “intolerable embutxacar-se diners i utilitzar sense escrúpols un col·lectiu tan vulnerable com el de la infància i, en especial, aquella que té malalties”. A més, també insisteix que “la manera d’actuar reprovable dels responsables de la Fundació CIBI no representa en absolut a les entitats del tercer sector, sense afany de lucre i amb una finalitat 100% social”. Tot i que la Taula creu que ara li toca actuar a la justícia per esclarir aquest assumpte, “no descarta emprendre qualsevol acció també en l’àmbit jurídic”.
Afegeix un nou comentari