Facua denuncia que les noves tarifes de gas són les més cares de la història

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Les tarifes han augmentat prop d'un 8% respecte al juliol, i més d'un 15% des de fa un any.  Font: Unsplash
Les tarifes han augmentat prop d'un 8% respecte al juliol, i més d'un 15% des de fa un any. Font: Unsplash
Facua demana que el Govern tingui en compte la conjuntura econòmica per fixar les tarifes.  Font: Unsplash
Facua demana que el Govern tingui en compte la conjuntura econòmica per fixar les tarifes. Font: Unsplash

Facua denuncia que les noves tarifes de gas són les més cares de la història

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

L’últim estudi de l’associació de consumidors demostra que els preus d’aquest octubre superen el rècord del gener del 2013. En un any, les factures han augmentat més d’un 15% .

L’associació de consumidors Facua ha alertat que les noves tarifes de gas són les més cares de la història. L’estudi comparatiu que ha impulsat l’entitat sobre l’evolució de les tarifes regulades del gas natural evidencia que els preus d’aquest octubre superen els màxims històrics del gener del 2013 i del setembre del 2012.

L’entitat reclama al Govern espanyol que canviï la metodologia per a la fixació de les tarifes. Els preus s’estableixen tenint només en compte les evolucions a l’alça o a la baixa dels costos. Facua entén que també s’haurien de fixar les tarifes en funció de variables com la conjuntura econòmica.

Set vegades l’IPC

Facua exigeix que es retalli el marge de benefici del sector perquè les nombroses famílies sense recursos no hagin de patir l’augment de preu.

L’entitat considera “desproporcionat” que en només un any, l’encariment del gas natural a les llars arribi al 15,5%. És a dir, set vegades l’IPC.

Prop d’un 8% més car respecte al juliol

L’augment interanual d’octubre de l’any passat a aquest octubre representa un 15,5% pels usuaris que superen els 5.000 kWh l’any. Per als que consumeixen menys d’aquesta quantitat, l’augment ha estat d’un 13,7%.

L’última modificació de les tarifes es va fer al juliol, quan les tarifes eren un 8% més baixes que les d’aquest octubre. Les persones usuàries amb la tarifa Tur 1 (no superen els 5.000 kWh anuals), si consumeixen 400 kWh al mes, pagaran amb les noves tarifes 34,80 euros. És a dir, un 7,6% més que el juliol passat. L’octubre del 2017, la persona pagaria 30,62 euros al mes.

Les persones usuàries amb la tarifa Tur 2 (sobrepassen els 5.000 kWh), si consumeixen 800 kWh al mes, abonaran a partir d’ara, cada mes, 62,81 euros, un 8,6% més que amb la tarifa anterior. A l’octubre de l’any passat, abonaven 54,38 euros al mes.

Les tarifes més elevades van arribar als 34,17 euros mensuals pel consum de 400 kWh, i de 61,83 pel de 800 kWh.

Augment de l’IVA

Facua assenyala que l’apujada de preus s’ha agreujat durant els últims anys amb l’augment de l’IVA el juliol del 2010 (del 16 al 18%) i el setembre del 2012 (del 18 al 21%).

L’altre factor que hi influencia és la creació, el gener del 2013, de l’Impost Especial d’Hidrocarburs. Aquest tribut va fer incrementar el preu del kWh.

Afegeix un comentari nou