Imprescindibles i invisibles: les dones del tercer sector
Comparteix
Més de 75.000 dones treballen en el sector no lucratiu de serveis d'atenció a les persones, donant resposta a les necessitats socials bàsiques de la ciutadania.
En el Dia Internacional de les Dones, és important reivindicar el paper tan important que tenen les dones en el tercer sector. Són més de 75.000 treballadores en aquest sector que donen resposta a les necessitats socials de la ciutadania en situació de vulnerabilitat. Aquestes dones representen més del 70% de la massa treballadora del tercer sector social.
Natàlia González del Pueyo, directora de La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, afirma que "al tercer sector social, 3 de cada 4 professionals contractades són dones. Som un sector altament feminitzat. Som un sector de cures. I aquests dos fets comporten un gran problema: la manca de valor i reconeixement, tant social com econòmic, de la nostra tasca professional. Dit això, ens hem de congratular que com a sector, i en comparació al mercat laboral català, la bretxa de gènere és molt més baixa".
Segons 'Una perspectiva de gènere a l’ocupació al Tercer Sector', un estudi fet per Suport Tercer Sector de Fundesplai en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones i publicat el gener de 2022, la bretxa salarial, segons les funcions, és positiva o negativa. En l’àmbit sanitari, el lleure educatiu i sociocultural o en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual; la bretxa salarial és 0 o favorable a les dones. Per altra banda, en l’atenció a la discapacitat física, la diferència és considerable i se situa al 10,24% en favor dels homes.
Altrament, s’observa que hi ha més dones contractades, però l’estudi afirma que “existeix un evident biaix en favor dels homes, entre les dones ocupades al tercer sector i les que ocupen llocs directius”.
Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions, explica que "les dones ocupen el 59% dels càrrecs directius de les fundacions. Aquesta xifra contrasta amb les dades de les empreses del mercat català i espanyol, on predomina la participació masculina i on la presència femenina en càrrecs de gran responsabilitat no supera el 25%".
#DiaInternacionalDeLaDona
— Coordinadora Catalana de Fundacions (@CCFundacions) March 8, 2024
Les dones ocupen el 59% dels càrrecs directius de les fundacions, amb un 41% ocupats per homes.
La Coordinadora, compromesa amb la paritat i amb un món cada vegada més igualitari! #8M2024 #8M pic.twitter.com/5lEiaq710s
Si es fa una radiografia del sector fundacional, Bieto, citant l'informe ‘La composició de gènere a les fundacions’, explica que "la realitat que trobem a nivell d’equips directius es capgira quan s’analitza la presència d’homes i dones en els òrgans de govern de les fundacions. En aquest cas, el 66% dels membres són homes i només el 34% són dones".
La feminització del sector pot respondre a la visió estereotipada de les tasques de cura, que culturalment i socialment han sigut assignades durant anys a les dones. Això pot explicar la manca de valor i reconeixement, tant social com econòmic, d'aquesta tasca professional. Cal reconèixer la tasca de les professionals del tercer sector que no podran sortir al carrer per reivindicar els seus drets bàsics, perquè sense aquestes treballadores no es pot garantir un servei bàsic per a qui ho necessita. A elles, ningú les veurà.
Afegeix un nou comentari