Àmbit de la notícia
Econòmic

La desigualtat no se’n va de vacances, segons Oxfam Intermón

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
  • 7 de cada 10 llars que abans podien estalviar, ja no poden fer-ho.
    7 de cada 10 llars que abans podien estalviar, ja no poden fer-ho. Font: Unsplash. Font: Unsplash
  • El preu dels productes i serveis bàsics ha augmentat un 33,1% des del març de 2021.
    El preu dels productes i serveis bàsics ha augmentat un 33,1% des del març de 2021. Font: Unsplash. Font: Unsplash

L'oenagé ha publicat un informe on s'analitza l'impacte de la crisi actual i es proposen una sèrie de mesures per abordar-la. 

La inflació sí que hi entén de classes. Així ho afirmen des d’Oxfman Intermón en el seu darrer informe, basant-se en les últimes dades al voltant d’aquesta problemàtica: les llars més pobres han reduït el seu poder adquisitiu un 30% més que les riques. 

En canvi, durant els dos anys de pandèmia, han aparegut 4 noves persones mil milionàries a l’Estat espanyol, i la riquesa dels que ja ho eren ha crescut a un ritme de 6,8 milions d’euros al dia.

En la mateixa línia, l’organització assegura que sectors com el financer, el farmacèutic, l’energètic i l’alimentari han disparat els seus guanys. Especifiquen que “els ingressos de les quatre energètiques més grans del país van créixer el 34% entre el 2020 i el 2021” i que les centrals hidroelèctriques i nuclears han obtingut més de 6.500 milions de beneficis en l’últim any.

Segons l’entitat, es tracta de “beneficis caiguts del cel”. És a dir, de resultats extraordinaris aconseguits com a conseqüència d’una situació inesperada com ha estat la pandèmia.

La població vulnerable, la més ofegada 

Tot això, recorden, ha estat possible a costa dels i les més vulnerables. Una part de la població que, a més a més, ha augmentat en un 27,8% el 2021  i que ha hagut d’enfrontar-se a la taxa del nivell general de preus més elevada en els últims trenta-set anys, així com a la pujada de l’IPC.

Les dades apunten que concretament el preu de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles ha pujat cada mes des de fa un any, arribant al 33,1% d’increment des del març de 2021.

Per aquest motiu, les llars han hagut de destinar entre un 35% i un 50% dels seus ingressos al pagament d’energia. Altrament, la cistella de la compra s’ha encarit un 8,1% des que va començar l’any. Com a conseqüència, 7 de cada 10 llars que abans podien estalviar, ja no poden.  

Mesures per revertir la situació 

Oxfam Intermón considera urgent actuar sobre les causes de la desigualtat amb una perspectiva interseccional. A més, defensa el disseny d’un sistema tributari perquè aquelles persones que més tenen siguin les que més aportin.  

L’entitat assenyala, en aquest sentit, que les mesures d’urgència del Govern no són suficients per abordar aquesta situació derivada d’una crisi múltiple.

Caldria, segons conclouen, una protecció social universal i efectiva; un mercat de treball i un teixit productiu resilients i amb equitat; un sistema de cures que integri i no esclavitzi; una política de migracions, asil i refugi que posi les persones al centre i un sistema fiscal que respongui de manera justa als reptes actuals. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari