La facturació del Comerç Just creix, de la mà de les grans superfícies

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La facturació del Comerç Just creix, de la mà de les grans superfícies

Resum: 

El 70% de les compres s'han realitzat en establiments d'hostaleria i grans superfícies, en detriment de les botigues de Comerç Just, que estan patint les conseqüències de la crisi.

Durant l'any 2013 el Comerç Just va facturar 31'1 milions d'euros a l'Estat espanyol, fet que suposa un creixement del 10% respecte a l'any anterior. Tot i l'augment de les vendes, està molt lluny dels nivells de compra d'altres països europeus. L'alimentació continua liderant el sector, ja que, nou de cada deu productes venuts han estat d'alimentació. Són dades de l'informe El Comercio Justo en España 2013. Diagnósticos y alternativas en clave europea, que ha donat a conèixer la Coordinadora Estatal de Comercio Justo (CECJ).

El 70% de les compres es van produir en establiments d'hostaleria i grans superfícies. Per contra, baixen les vendes a les botigues de Comerç Just, que suposen el 20% del total. L'informe confirma així el procés de canvi en què està immers el Comerç Just des de fa uns anys: Les vendes continuen augmentant arran de la major quantitat de punts de venda, però no passa el mateix amb les botigues i organitzacions de Comerç Just.

Aquests establiments gestionats per organitzacions de Comerç Just en el 2008 eren responsables del 70% de las vendes. Així, l'any 2009 van facturar més de 10 milions d'euros i, en canvi, en l'últim any han ingressat 6,3 milions.

Davant aquesta situació, la presidenta de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo, Mercedes García, es mostra preocupada: "Ens preocupa molt aquesta situació ja que les botigues són el nucli del moviment. La baixada d'ingressos dificulta la seva activitat de mobilització i sensibilització, que és una part essencial del Comerç Just".

El cafè és el rei

Quant als productes més venuts, l'alimentació continua liderant el sector, amb un augment de l'11% respecte a l'últim any. Nou de cada deu productes venuts de Comerç Just van ser d'alimentació i només el cafè està darrere de la meitat de les compres de productes justos. El segueixen els dolços, principalment el sucre (24% de les vendes), el cacau (5%) i altres productes elaborats (melmelades, mel, galetes, sucs ...).

L'artesania és el segon producte més venut, però registra menys del 8% de les vendes. Dins d'aquest grup, els articles que més s'han comprat són els complements, la roba i el tèxtil de la llar.

A la cua d'Europa

Malgrat l'augment en les vendes, Espanya està molt lluny dels nivells de compra de Comerç Just en altres països europeus. Si a Europa la mitjana per habitant i any en compres d'aquests productes és de 10'3 euros, a Espanya és inferior a 70 cèntims (66'8 cèntims).

Per sota només se situen Letònia, Lituània i la República Txeca. Pel contrari, al capdavant es troben Suïssa (39 euros de mitjana per habitant i any), Regne Unit (30), Finlàndia (28) I Luxemburg (20).

Comparativa països europeus

Afegeix un comentari nou