La FESC 2019 vindica l'economia solidària com a espai de resistència

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Presentació a premsa de la FESC2019 a Grup ECOS Font: Marta Risu
Presentació a premsa de la FESC2019 a Grup ECOS Font: Marta Risu

La FESC 2019 vindica l'economia solidària com a espai de resistència

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya situa l'economia solidària com a espai de resistència davant del retrocès democràtic.

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (#FESC2019), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, aterrarà el cap de setmana del 25 al 27 d'octubre al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. En la seva VIII edició es postula com un aparador de resistències davant la pèrdua de drets i llibertats a Catalunya aquestes setmanes, d'aquí la tria del lema "L'economia ha canviat. I tu, a què aspires?".

"Un dels síntomes d'èxit de la Fira és com s'han anat replicant per tot el territori català fires d'economia solidària", segons Víctor Gimènez, co-coordinador de la FESC. Des de les comissions organitzadores de la fira es va decidir que les resistències serien l'eix principal d'enguany, de més actualitat que mai. "Volem reivindicar l'economia social i solidària com un espai de resistència front a un capitalisme que cada vegada és més depredador".

L'auge dels moviments feministes i ecologistes donen motius d'esperança a l'organització respecte a canvis en el model econòmic imperant, "però hem viscut, en aquests dos darrers anys, un auge perillós de l'extrema dreta".

Alba Hierro, co-coordinadora de la FESC ha destacat que totes les expositores de la fira posen en pràctica el consum responsable i que la moneda d'intecanvi durant les tres jornades de la fira és l'ecosol, els euros no són vàlids (en l'edició 2018 se'n van intercanviar 27.000).

Entre les novetats enguany, es té una especial cura en la protecció mediambiental amb mesures ambientals com la instal·lació de lavabos secs, una màquina compostadora, un taller de reparació de bicicletes, un vehicle elèctric, ampolles lliures de BPA, material biodegradable en els àpats, etc.

Segons Hierro, "no només donarem xifres de visitants i expositores, sinó que farem un càlcul de l'impacte de les emissions d'energies i mobilitat que genera la celebració de la Fira amb l'objectiu de compensar-ho mitjançant el projecte Rebrotem", que promou la solidaritat en situacions d’incendis forestals arran del passat incendi forestal de La Torre de l’Espanyol.

Andalusia, nació convidada

És per aquest motiu que Andalusia, és la nació convidada d'enguany, donada la seva llarga tradició cooperativista i de lluita socail i laboral. A la cita s'ha convidat a participar a Reas Andalucía-Red de Economía alternativa, una associació sense caràcter lucratiu creada el 2013 composada per entitats de l’economia solidària andalusa que pretenen desenvolupar una societat més justa i solidària; CreaCultuLabs, un laboratori ciutadà de cocreació que investiga i desenvolupa models d’autogestió col·lectiva i economies transformadores. Amb seu a Granada;

Enreda, cooperativisme, llibertat tecnològica i transformació social. Un equip de persones que treballen a Sevilla, Màlaga i Madrid; Autonomía Sur, un projecte cooperatiu que des del 2007 ofereix serveis d’assessorament jurídic, econòmic i fiscal en la defensa de de drets individuals i col·lectius. I Traperos de Emaús, cooperativa que treballa per a la integració laboral de persones en risc d’exclusió social amb seus a Granada, Sabadell, Guipúscoa, Múrcia, Navarra i Biscaia.

Una inauguració que ho petarà

Les humoristes Ana Polo i Maria Rovira (Oye Sherman) seran les encarregades d’inaugurar la fira, el proper divendres, 25 d’octubre a les 19h, a la Fabra i Coats. ‘Els monòlegs de l’economia solidària’ és l’espectacle feminista que han elaborat les dues humoristes expressament per a l’ocasió. Inclourà monòlegs i diàlegs acompanyats de petites càpsules audiovisuals, en els que les humoristes caricaturitzaran l’economia social i solidària.

A partir de les 21.30h, des de l’organització del Say It Loud es farà un tast del festival, que clourà, amb concerts de Lil Russia & Jahzzmvn i Rebel Diaz (hip hop del South Bronx), en col·laboració amb l’Ateneu L’Harmonia, una altra sòcia imprescindible de la XES.

A partir de les 17h, a més, s'organitza una sessió d’interccoperació, organitzada per la comissió que li dona nom i Pam a Pam. Després de les monologuistes, a les 20.30h, Barrinar (sòcia de la XES) oferirà un pica-pica ecològic i de proximitat.

L'organització adverteix que la programació de dissabte 26 a la tarda es pot veure afectada per la convocatòria de manifestació en resposta a la sentència del Tribunal Suprem respecte al procés. Pel que aconsella seguir els possibles canvis a través del web i les xarxes socials de l'esdeveniment.

L'economia social i solidària es fa gran

Amb més de 200 organitzacions expositores i un centenar d'activitats culturals i xerrades, la fira acollirà estands de productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, formació i educació i tecnologia, entre altres.

Però també vol esdevenir un punt de trobada per a totes les edats on participar d'una vintena d’activitats culturals i familiars, un espai on ampliar les perspectives de consum i, inevitablement, fer-se amb productes de proximitat.

Any rere any, el certamen amplia l’espai que ocupa al recinte Fabra i Coats i augmenta el volum de visitants (l’any passat van ser 11.000). Aquest any es vol fer un salt d’escala i ampliar el públic assistent a la fira, obrir-la a aquelles persones que busquen alternatives de consum i tenen ganes d’un canvi en la seva vida quotidiana cap a iniciatives que posin la vida al centre, projectes locals arrelats al territori.

"L'economia social i solidària, actualment, no para de créixer. Som 260 entitats adherides a la XES, que representem 286.000 persones, que generem 6.300 llocs de treball i uns ingressos de 221 milions d'euros", ha recalcat Guillem Subirats, tècnic de la Xarxa d'Economia Solidària.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou