Àmbit de la notícia
Econòmic

La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica, a debat a Barcelona

Entitat redactora
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
  • Autobús híbrid de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
    Autobús híbrid de l'Àrea Metropolitana de Barcelona Font: amb.cat

Barcelona acull  fins divendres unes jornades que insten a les administracions a comprar garantint els drets humans i del medi ambient

En els últims anys, s’estan evidenciant els canvis extrems que està patint el planeta a causa de l’emergència climàtica. Els seus efectes tenen conseqüències sobre els territoris d’arreu del món, que experimenten sequeres, pluges torrencials, incendis, pujada del nivell dels oceans, afectacions a la salut per les temperatures o la contaminació, desplaçaments massius de pobles afectats pels desastres naturals o per la incapacitat de permetre’s la sobirania alimentària, entre moltes altres. L’accés a fonts d’aigua potable és també cada vegada més escàs i afecta especialment les poblacions en situació de més vulnerabilitat del planeta.

És per això que el Grup de Compra Pública Socialment Responsable de Catalunya (GCPSR) considera fonamental apostar per una transició ecosocial amb justícia global, que «exigeix una mirada inclusiva i més exigent en la responsabilitat històrica i planetària del nord global». Amb aquest objectiu se celebren aquest dijous i divendres les VI Jornades de compra pública socialment responsable, que porten per títol “La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica”. 

Les jornades, que es faran de manera presencial a Barcelona, però en format híbrid, presentaran les oportunitats normatives actuals que poden servir per garantir el compliment dels drets humans i del medi ambient en les cadenes de valor. També busquen, però, fer una crida a les administracions públiques i a la ciutadania sobre la importància dels processos de transició ecològica que s’estan proposant des del nord global. Això ho faran presentant els impactes de la transició ecològica del nord al sud global a través de casos concrets com les responsabilitats del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina, la transició ecològica en el camp de la mobilitat, l’acció sindical per garantir el treball decent en les cadenes globals de valor, la solidaritat internacional o la transició verda i les seves conseqüències als salars andins. 

També es posarà el focus en experiències ja aplicades de compra pública socialment responsable, debatent sobre la coherència de les polítiques públiques i mostrant bones pràctiques a les administracions, com les centrals de compra i les agències de suport a la contractació sostenible, de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), les clàusules de comerç just per prevenir la vulneració de drets humans a les cadenes de valor, aplicades per l’Ajuntament de Manresa o la influència que poden tenir els compradors públics en la cadena de subministrament de vehicles elèctrics (Electronics Watch). 

La responsable del Programa de Vehicles de Baixes Emissions d’Electronics Watch (EW), Rocío Paniagua, presentarà el Programa de Vehicle Elèctric que han llançat a EW fa un any i mig, que assegura que reemplaçar flotes de vehicles depenents de combustibles fòssils per vehicles de baixes emissions no és suficient, ja que aquesta transició també planteja riscos significatius per als drets humans si no es tenen en compte els treballadors i les comunitats afectades. 

A les jornades també es repassaran les oportunitats i reptes de les noves normatives europees per la contractació pública, amb Olga Martin (Business and Human Rights Resource Center), Jorge Conesa (Fair Trade Advocacy Office) i Nicola Scherer (Observatori del Deute en la Globalització). També hi haurà espai per debatre sobre la coherència de les polítiques públiques amb Yoya Alcoceba, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, David Llistar, director de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona i Mar Benseny, de la junta de LaFede.cat i Directora de Programes de Novact. 

VI Jornades de Compra Pública Socialment Responsable

Les jornades es faran el 30 de novembre i l’1 de desembre a Via Laietana, 16, de Barcelona, i estan organitzades pel Grup de Compra Pública Socialment Responsable, compost per organitzacions de la societat civil que promouen la justícia global, universitats i diverses institucions de Catalunya, totes preocupades pel respecte als drets socials, humans i ambientals en la cadena de subministrament dels productes que compren les administracions públiques, ja que és en les primeres fases de la cadena de valor (extracció de matèries primeres, confecció, fabricació) on es produeixen la major part de vulneracions de drets (laborals, socials i ambientals).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari