La gent jove s'apropa a l’Economia Social i Solidària

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
#TransformESS és un projecte de Barcelona Activa que vol apropar l'economia social i solidària als centres educatius. Font: Barcelona Activa.
#TransformESS és un projecte de Barcelona Activa que vol apropar l'economia social i solidària als centres educatius. Font: Barcelona Activa.
Elisenda Vegué considera que “és important apropar l’ESS als més joves per donar-los l’oportunitat de conèixer una altra forma de produir, distribuir i consumir". Font: Barcelona Activa.
Elisenda Vegué considera que “és important apropar l’ESS als més joves per donar-los l’oportunitat de conèixer una altra forma de produir, distribuir i consumir". Font: Barcelona Activa.

La gent jove s'apropa a l’Economia Social i Solidària

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

Barcelona Activa té en marxa diverses accions, com ‘Cooperativa d’alumnes’, per donar a conèixer aquest model als centres educatius.

L’Economia Social i Solidària (ESS) posa les persones i la satisfacció de les seves necessitats per davant del lucre. Aquest concepte que es va començar a utilitzar en la dècada dels noranta, però, no és conegut per molta gent o, si més no, no tenen clar com traduir-lo en el dia a dia.

Una de les tasques de l’àrea d’emprenedoria de Barcelona Activa, l’agència que acompanya i assessora les persones emprenedores i les start-ups, és apropar i donar a conèixer el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària entre les persones joves a través del programa #TransformESS, en el qual col·laboren l’Escola Lliure El Sol i El Risell.

Elisenda Vegué, directora d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa considera que “és important apropar l’ESS als més joves per tal de donar-los l’oportunitat de conèixer una altra forma de produir, distribuir i consumir, que prioritzi les necessitats de les persones per sobre del lucre econòmic”.

Crear una cooperativa a l’escola

Aquest objectiu és el que es duu a terme a través del projecte ‘Cooperativa d’alumnes’ que a mitjans de juny va fer el tancament del curs 2021-22, durant el qual han participat catorze centres educatius (alguns dels quals repeteixen per la bona experiència). Es tracta d’una iniciativa que parteix de les “cooperatives juvenils de serveis del Quebec que des de fa més de trenta anys acompanyen grups de joves a posar en marxa cooperatives de forma autogestionada”, explica Vegué.

Si bé el programa se centra en l’alumnat (principalment d’instituts), el professorat encarregat dels grups participants també rep una formació per conèixer millor l’ESS. Aquestes accions, a més, s’inclouen en el temari i sovint es vincula a assignatures d’economia, empresa o ciències socials en general, perquè “ofereix una visió que serveix de contrapunt a la més convencional de model econòmic que s’inclou a la majoria dels currículums educatius”, diu Vegué.

‘Cooperativa d’alumnes’ “consisteix a simular la creació, per part de l’alumnat, d’un projecte d’emprenedoria social i col·lectiva”. A cada centre s’imparteixen unes cinc hores de formació en les quals es treballa la idea que es vol desenvolupar, el model de negoci o l’organitzatiu, “a través de dinàmiques participatives i grupals per fer el procés el màxim de vivencial possible”, comenta Vegué.

D’aquesta manera els i les alumnes poden viure en primera persona què és l’ESS i “que l’opció d’emprendre en l’Economia Social i Solidària pugui esdevenir una opció en el seu futur”. A més a més, els i les participants obtenen un producte concret, amb la qual cosa, s’estableix un vincle fort amb el projecte.

Presentar un nou model econòmic

No obstant això, ‘Cooperativa d’alumnes’ és només una de les accions que s’emmarquen dins del programa #TransformESS. En aquest, es desenvolupen “activitats de divulgació sobre temes com el consum responsable, què entenem per ESS, què són les finances ètiques...”.

Aquesta qüestió també es treballa amb jocs, material audiovisual o exposicions i s’organitzen visites a InnoBa, “centre de referència de l’ESS i la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa”, on es fan intercanvis amb empreses de l’ESS “per conèixer de primera mà experiències d’emprenedoria en aquest camp”, tal com explica Elisenda Vegué.

Sota tot el paraigua de Barcelona Activa, a més, es fa difusió d’aquest tema des del vessant “d’ocupació, de l’emprenedoria o, simplement, de divulgació genèrica”, assegura Vegué.

Per exemple, s’ofereix el Projecte de Vida Professional, “càpsules formatives per a centres educatius per donar a conèixer opcions laborals vinculades a l’Economia Social i Solidària”. Alhora, es fomenta el consum conscient a través d’un “espai participatiu per compartir dubtes, dificultats, idees pràctiques i contactes”, tal com informa Barcelona Activa, pensant en joves a partir de catorze anys, passant per esplais, agrupaments, serveis juvenils o cursos de monitors/es.

Des de Barcelona Activa reconeixen que “encara queda molt camí per recórrer”, però “en els darrers anys, cada vegada existeixen més accions de sensibilització i divulgació de l’ESS adreçades a joves”. Veuen que “un cop es mostra aquest model, hi ha interès en les formes i pràctiques de l’ESS, concretament del món cooperatiu, principalment pels impactes que genera i els valors organitzatius que representa”.

Elisenda Vegué reflexiona que “en un context en què cada vegada som més conscients que cal transitar cap a la incorporació de la sostenibilitat en el model de producció, distribució i consum, els joves han de jugar un paper clau com a agents de transformació i tracció d’un futur proper”.

Afegeix un comentari nou