Les vuit recomanacions d’Oxfam a l’Estat per acabar amb la discriminació laboral de gènere

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Tres dones treballen amb els seus portàtils.  Font: Unsplash
Unes dones treballen amb els seus portàtils.

Les vuit recomanacions d’Oxfam a l’Estat per acabar amb la discriminació laboral de gènere

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

L’ONG proposa mesures com la creació de límits legals per a un salari mínim digne a la UE i la promoció dels serveis de guarderia pública.

L’últim informe d’Oxfam, titulat ‘Veus contra la precarietat: dones i pobresa laboral a Europa’, presenta un seguit de recomanacions a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i al Govern i Parlament espanyols per acabar amb la discriminació laboral de gènere.

Aquestes són les propostes a les institucions de l’Estat:


Més inspeccions i un sou mínim de 1.000 euros

  1. L’ONG insta les autoritats espanyoles a augmentar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros el 2020. D’aquesta manera, el llindar representaria el 60% del sou mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea.
  2. En matèria de precarietat laboral, demanen que s’intensifiquin les inspeccions de treball. Concretament, volen que els pressupostos del 2019 incloguin més recursos humans i tècnics per situar Espanya a una taxa d’inspectors similar a la de la mitjana europea.


Igualtat de gènere

  1. Oxfam proposa aprovar una llei de permisos paternals i maternals iguals, obligatoris i intransferibles. Els trams no haurien de ser obligatòriament simultanis entre pare i mare.
  2. Una altra prioritat de l’entitat és l’aprovació de la llei de transparència retributiva, per informar sobre les categories salarials desagregades per sexe. També proposen fer auditories salarials.
  3. L’ONG vol incloure a la llei d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones la realització de campanyes públiques encaminades a canviar els estereotips de gènere associats a les diverses professions.
  4. Suggereixen fer de manera regular una enquesta de l’ús del temps i un compte satèl·lit estatal de treball domèstic per dimensionar l’aportació del treball no remunerat a l’economia.


Protecció social i lluita contra la pobresa

  1. En l’àmbit de la protecció social i la lluita contra la pobresa, Oxfam demana al Govern i al Parlament espanyols que modifiquin l’actual sistema autonòmic de rendes mínimes per establir un sistema de garantia d’ingressos, més generós i eficaç en la lluita contra la pobresa.
  2. Finalment, recomanen enfortir els components no contributius del sistema de protecció social, sobretot els que tinguin un impacte clar en les dones treballadores en situació de precarietat, reconeixent les seves responsabilitats al treball domèstic i limitant la bretxa de gènere en les pensions.

Afegeix un comentari nou