Mattia Schiaulini: “Seguir produint aliments d’origen animal és insostenible”
Comparteix
El president d’Ecoconscient remarca la importància de consumir productes d’origen vegetal, ecològics i de proximitat per la salut del planeta i la ciutadania.
Ecoconscient és una associació que lluita per una alimentació conscient del cos i la ment a través d’aliments d’origen vegetal, integrals i ecològics que respectin el medi ambient.
L’associació tanca el cercle de producció i de consum per prescindir dels intermediaris i crear una connexió directa entre pagesos/es, cuiners/es i consumidors/es amb menús diaris amb productes de proximitat i elaborats amb aliments acabats de collir.
Quins valors fomenta Ecoconscient?
L’associació es fonamenta en els estudis de la ciència racional no comercialitzada. Donem importància a tot el que engloba la natura, respectant el medi ambient i la salut col·lectiva de la ciutadania. Som conscients que els nostres hàbits no van en línia amb els nostres propòsits i s’ha de canviar la nostra manera d’alimentar-nos tenint en compte l’equilibri ecològic del planeta. Tampoc ens oblidem del respecte a la feina agrícola, perquè els pagesos siguin ben remunerats i es valori la seva feina en l’engranatge global.
Quin és l’objectiu?
Volem oferir un menú diari amb productes d’origen vegetal, ecològics, acabats de collir i a un preu econòmic. D’altra banda, la nostre intenció és trobar un equilibri planetari, des de la indústria alimentària, per prevenir el canvi climàtic i millorar la salut del planeta i la salut de la societat.
Si jo et dic ecològic?
L’essencial és que no porti cap tipus de tòxic, com passa en molts productes vegetals. Per això és tan important la tasca d’apropar-nos al productor i els projectes locals per veure el seu treball amb els nostres propis ulls i evitar els productes comercials que molt sovint menteixen sobre el que ofereixen.
Com està format el vostre equip?
A més dels col·laboradors que participen al projecte puntualment, tenim una xarxa de pagesos/es que cultiven el camp i cuiners/es i ajudants de cuina que elaboren els menús diaris. Sempre estem en contacte amb les xarxes locals, investiguem el cap de setmana per conèixer nous productes, coneixem noves cooperatives, grups de consum i assistim a manifestacions ecologistes. Tot això fa que la família creixi constantment i el boca orella de les persones consumidores fa la resta.
Com són els vostres menús?
Cada dia elaborem un menú diari que servim a Vilanova i la Geltrú, de dilluns a dissabte. Cadascú pot entrar i escollir molts plats diferents. Un menú pot ser arròs integral amb mix de verdures (carbassons, cebes i tomàquets) o moniato al forn i carbassa. El producte estrella és l’hamburguesa vegana de cigrons a dalt d’una amanida de tardor recollida el mateix dia amb un hummus de cigrons.
De postres tenim un pastís de crema d’arròs, farina d’espelta integral i garrofa o un brownie de xocolata vegà i sense gluten. El menú són racions generoses, de 450 grams, i amb els postres costa 8€.
Quines altres activitats realitzeu?
Un dels plats forts anuals que ja portem fent dos anys és el ‘Veganova’, un festival de cultura vegana, ecologia i economia col·lectiva. Al llarg del dia es fan tallers relacionats amb el món de la cuina, xerrades per conèixer els nostres productes, tendes artesanes i fins i tot es complementa amb activitats físiques com el ioga. La propera edició està prevista pel maig del 2020.
Per què tots els vostres productes són d’origen vegetal?
Perquè no podem produir més productes animals a la quantitat d’avui en dia, és insostenible. La producció d’aliments al planeta genera el 25% de les emissions globals de CO2. Ens hem d’acostumar a menjar aliments d’origen vegetal respectant l’ecologia global. S’ha de conscienciar a la gent que el producte vegetal és un autèntic substitut i que quan es canvia l’hàbit, la nostra salut i la del medi ambient es veuen recompensades.
Com es planteja el futur de l’entitat?
El futur el veiem incert, però amb moltes ganes de seguir treballant amb aquesta filosofia. Incert perquè canviar la mentalitat de la societat és una utopia que ara mateix la veiem complicada, però lluitarem perquè es faci realitat.
Afegeix un nou comentari