Neix Esportcat.tv, el Netflix de l’esport català

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
La nova iniciativa de les federacions esportives i la fundació UFEC neix amb l’objectiu d’enfortir el teixit esportiu a Catalunya. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La nova iniciativa de les federacions esportives i la fundació UFEC neix amb l’objectiu d’enfortir el teixit esportiu a Catalunya. Font: Unsplash.
El projecte impacte directament en el bàsquet, handbol, voleibol, hoquei, ACELL i federacions esportives adaptades. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El projecte impacta directament en esports com el bàsquet, l'handbol, el voleibol, l'hoquei, ACELL i federacions esportives adaptades. Font: Unsplash.
Amb la iniciativa es pretén potenciar la sostenibilitat d’un nou model econòmic i fomentar la visibilitat dels esports minoritaris. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Amb la iniciativa es pretén potenciar la sostenibilitat d’un nou model econòmic i fomentar la visibilitat dels esports minoritaris. Font: Unsplash.

Neix Esportcat.tv, el Netflix de l’esport català

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Fundació UFEC engega el nou servei de retransmissió audiovisual per potenciar la sostenibilitat d’un nou model econòmic i fomentar la visibilitat dels esports minoritaris.

Aquest dimecres 24 de març, la seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha presentat la nova OTT de l’esport català, Esportcat.tv, un servei lliure de transmissió de continguts audiovisuals a través d’Internet.

La nova iniciativa de les federacions esportives i la fundació UFEC neix amb l’objectiu d’enfortir el teixit esportiu a Catalunya mitjançant la instal·lació de càmeres als equipaments esportius catalans per automatitzar la filmació i explotació de qualsevol competició, que a través del nou servei OTT facilitarà a les persones usuàries l’accés al contingut de l’esport federat des de qualsevol dispositiu. D’aquesta manera, es pretén potenciar la sostenibilitat d’un nou model econòmic i fomentar la visibilitat dels esports minoritaris.

El projecte és pioner dins de les federacions esportives i la UFEC i es compta amb el suport de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública. El projecte ja ha despertat l’interès d’altres territoris i ja hi ha 14 comunitats autònomes a l’Estat espanyol que volen implantar-lo a les seves comunitats.

Impacte de la Covid-19 al sector

El sector esportiu ha estat molt afectat aquests darrers mesos arran la pandèmia. La Covid-19 ha generat controls d’aforament als espais on es celebren les competicions esportives, afectant a curt i llarg termini la presència de públic a l’esport professional i amateur.

“Per cada mes que estem tancats, es perden 220 milions d’euros”, alerta Gerard Esteva, president de la UFEC.

D’altra banda, el sector esportiu té un pes econòmic al PIB català de 2’1% i l’impacte de la pandèmia posa en perill d’extinció a moltes entitats. “Està en perill un sector amb 12.500 clubs i entitats esportives, amb 1.300 instal·lacions i més de 700.000 llicències esportives”, remarca Esteva.

A més, arran la pandèmia, actualment les organitzacions tenen menys recursos econòmics i es veuen amb la necessitat de buscar formes alternatives i més econòmiques de mantenir la difusió i la visibilitat de l’activitat esportiva. “Quatre de cada deu treballadors dels 85.000 totals que té el sector perdran el seu lloc de treball i hi haurà més precarietat laboral”, apunta Esteva.

Una nova oportunitat dins del sector

Degut al nou canvi de panorama que ha representat la pandèmia i la creixent precarietat al sector, aquesta nova iniciativa permetrà reactivar i impulsar l’esport català donant visibilitat, promocionant i incentivant l’esport federat amb l’ajuda de la digitalització del sector.

Amb les noves retransmissions es facilitarà l’accés als continguts esportius, es proporcionaran dades per a una millor experiència i rendiment dels i les esportistes i s’oferiran una multitud de serveis en línia a les persones usuàries, esportistes i al públic en general.

“Al desembre vam retransmetre una competició de criquet amateur, un dimecres al migdia, i vam tenir entre 30.000 i 40.000 persones en directe. Això ens demostra que l’esport català interessa i no només al nostre territori”, afirma Esteva.

Amb aquest nou projecte, es pretenen crear 150 llocs de treball directes i fins a 250 indirectes vinculats a l’esport i la tecnologia.

El projecte compta amb una inversió de 28,5 milions d’euros, que es destinaran a la instal·lació de 100 càmeres i la cobertura OTT a 170.000 persones usuàries el primer any. El segon any s’augmentarà a 400 càmeres i 502.000 persones usuàries, el tercer a 800 i 692.000 respectivament i el quart any, es pretén arribar a 1.300 càmeres i 1,3 milions de persones. Amb aquesta inversió es preveu un retorn net pel sector de 5 milions d’euros i uns ingressos de 14,7 milions al quart any.

Un projecte pensat pels i les esportistes

Esteva apunta que la iniciativa que neix de l’esportista, passa pels clubs i federacions, però retorna a l’esportista. “Les dades qualitatives obtingudes seran emprades per millorar l’experiència digital i el rendiment i el treball dels esportistes”.

D’altra banda, els familiars podran gaudir d’una experiència esportiva a través de qualsevol dispositiu amb la finalitat de mantenir l’interès, seguiment i connexió amb les entitats esportives a les quals pertanyen. “Ara, un públic que potser tenia més dificultats per assistir presencialment, com un avi o un àvia podran veure des de casa seva la competició de la seva néta o el seu net”, afegeix Esteva.

Pel que fa a l’afició, l’impuls a la digitalització permetrà que les persones aficionades visualitzin les competicions esportives sense cap tipus de limitació. En quant a federacions i clubs, aquests estaran dotats d’unes tecnologies que els permetran oferir una multiplicitat de serveis i productes en línia a totes les persones espectadores.

Què en pensen les entitats esportives?

Xavier Adell, president de la Federació Catalana d’Hoquei explica que des de que es va assabentar del projecte tenien molt clar que hi volien participar. “Des de que es va presentar la iniciativa ho vam tenir clar, volíem ser-hi presents per donar visibilitat a l’hoquei i al club”. “Pel que fa al tema econòmic també és un retorn. Cada vegada necessitem més recursos i el projecte pot ser una nova font d'ingressos”, afegeix Adell.

Pere Hernández, president de la Federació Catalana de Pàdel, destaca donar la màxima cobertura als clubs del circuit català. “Apostem per la digitalització. Tenim 265 federats i 20.000 llicències. Optarem per càmeres mòbils i donar la màxima cobertura a la nostra competició, a l’esport de base, a la categoria absoluta i el món sènior”.

Ignasi Planas, president de la Federació Catalana de Rugbi, explica que aquesta eina els permetrà mostrar la qualitat del rugbi català. “El nostre esport és molt popular, però aquí movem menys gent i aquesta oportunitat de tenir la retransmissió de tots els espais és l’eina que ens permetrà treballar amb els nostres mateixos mèrits, perquè el nostre producte és bo”. “Podrem estar més presents al territori i créixer, i el fet que sigui un projecte que neix de l’UFEC, dona visió de país i de conjunt en l’esport català”, afegeix, Planas.

Francesc Cayuela, president del GEiEG, remarca que la iniciativa també ajudarà a millorar el rendiment esportiu. “A més d’ajudar a visualitzar allò que fem, i que la gent sigui conscient de la importància de l’esport i l’esport base, aquest sistema també permetrà millorar les tècniques d’entrenament i el rendiment dels esportistes”.

Afegeix un comentari nou