El 'cohousing': una alternativa a la compra i al lloguer

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Dani Gallart
L’objectiu és que qualsevol persona, empresa, entitat o administració pública pugui gestionar els seus diners d’una manera coherent amb els seus valors. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
A Catalunya ja han arribat entitats com coHousing Barcelona o cohousing_LAB. Font: Unsplash.
El cohousing és un model de gestió immobiliària basat en la formació de cooperatives en règim de cessió de drets d’ús per a l’habitatge. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El cohousing és un model de gestió immobiliària basat en la formació de cooperatives en règim de cessió de drets d’ús per a l’habitatge. Font: Unsplash.

El 'cohousing': una alternativa a la compra i al lloguer

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Aquest model ja està implantat a molts països del nord d'Europa i a Amèrica Llatina i permet evitar l’especulació amb els preus.

El 'cohousing' és un model de gestió immobiliària basat en la formació de cooperatives en règim de cessió de drets d’ús per a l’habitatge.

Amb aquesta fórmula, el cooperativista adquireix el dret d’ús de l’habitatge i els espais comuns, mentre que la propietat de l’immoble és de la cooperativa. Aquest dret d’ús pot ser indefinit, transmès o heretat.

Aquest model d’habitatge està molt estès als països del nord d’Europa i Uruguai i està considerat com l’alternativa a la casa tradicional. Es viu en comunitat, amb espais privats com les habitacions i, d’altres, que són comuns, com la cuina, sales multiusos, zones infantils i espais verds.

Tot i que a molts països aquest sistema d’habitatge està molt normalitzat, des d’Entrepatios Las Carolinas asseguren que “a l’Estat espanyol està molt arrelat el model de propietat privada, molt individualista” i que “portarà temps fins que la societat accepti altres fórmules”.

Leo Besansón, soci director de Lògica Eco defensa que la propietat privada “redueix costos, consums e impactes ecològics, al compartir recursos, espais i serveis. Hi ha prestacions que una persona sola no podria pagar, però que al compartir amb la comunitat, són viables”.

A Catalunya ja han arribat entitats com coHousing Barcelona o cohousing_LAB, que donen resposta a la necessitat d'un habitatge digne, gràcies a un model cooperatiu de cessió de drets d'ús per a l'habitatge.

A banda de les diferents opinions, tothom coincideix que aquest dret d’ús permet tenir el millor dels models tradicionals i evita l’especulació amb el preu.

Afegeix un comentari nou