Olivier Schulbaum: "Si combinem valors socials i dades podem canviar el modus operandi"

Colectic
Autor/a: 
Sara Borrella
 Font: Goteo.org
Font: Goteo.org

Olivier Schulbaum: "Si combinem valors socials i dades podem canviar el modus operandi"

Autor/a: 
Sara Borrella
Colectic

Resum: 

Olivier Schulbaum és vicepresident de la Fundación Goteo que codirigeix la plataforma de crowdfunding Goteo.org, una entitat amb ADN obert que treballa metodologies per a la innovació social a través de les TICs.

Des del seu naixement al 2011, com ha estat l’evolució de Goteo.org?

Goteo.org va començar arran el context de crisi de la innovació social des del municipalisme i de la importància de la cooperació ciutadana de les comunitats. De sobte ens vam trobar amb que les iniciatives socials no obtenien crèdits pels seus projectes i va sorgir la necessitat de trobar una solució comuna.

Vam tenir molta sort perquè vam comptar des de l’inici amb l’empenta de comunitats diverses i aquest coneixement col·lectiu va donar força al disseny del projecte. Això ens ha permès evolucionar sense perdre el nostre sentit original obert i lliure i ajudar a crear ponts perquè les polítiques públiques tinguin en compte el criteri ciutadà.

Si dones un cop d’ull al web de Goteo.cc, veus ràpidament les necessitats que la comunitat solidària té cada setmana perquè puguin arribar a la taula dels que dissenyen les polítiques d’innovació social.

Actualment, estem a punt d’arribar als 10.000 milions d’euros recaptats per a diferents projectes

Quines són les característiques que ha de tenir un projecte per formar part de la plataforma?

Ho explicaré des del punt de vista d’una persona usuària que vol iniciar un projecte a la plataforma. El primer que es trobem és un formulari simple que mesura les forces que té el projecte en base als diners que es volen aconseguir i el compromís social.

Per a nosaltres, el compromís social és molt important i demanem que la gent sàpiga definir-ho. Té a veure amb pensar quin serà el retorn col·lectiu que tindrà el projecte, que allò que es finançarà col·lectivament es pugui gaudir també de manera col·lectiva, que generi consciència i compromís.

Aquesta informació la transformem en dades i diem quants finançadors es necessiten per assolir els reptes en base als serveis que es proposin. A més, ajudem amb programes de formació específics cos a cos perquè el projecte sigui més rellevant i tingui més impacte.

De què parleu quan dieu que sou una plataforma de “crowdfunding amb codi obert"?

Té a veure amb que la nostra plataforma és oberta, tant en la transparència de les dades com respecte al compromís social.

Per una banda, cada projecte ha de tenir un ADN obert, es a dir, que el seu codi sigui lliure per compartir coneixements, dades, arxius digitals...Això es relaciona directament amb l’impacte social i els valors afegits perquè puguin ser replicables per la comunitat.

Fem servir metodologies lliures i valorem de la mateixa manera les aportacions monetàries com aquelles formes de col·laboració que posin en valor els recursos i talents de la base social del projecte

També té a veure amb que fem una gestió transparent dels recursos. Els micromecenes que cofinancen els projectes saben com es gestiona el procés de les seves donacions i com es declaren els diners aconseguits.

També treballeu ajudant a implementar polítiques públiques. Què és això del ‘matchfunding’?

El 'matchfunding' és una forma de corresponsabilitat entre la ciutadania i les entitats públiques i/o privades. Des de la Fundació Goteo portem des de 2013 promovent aquests tipus de projectes.

Ens encarreguem d’arribar a un acord econòmic amb una institució (matcher) que tingui diners i vulgui recolzar econòmicament un sector específic.

A partir d’aquí s’obre la convocatòria i els diferents projectes participen impulsant i millorant aquell sector específic. Per cada 1€ aportat per cada donant, la institució posa 1€ més fins arribar al pressupost acordat.

El 'matchfunding' és una formula que permet sortir de la lògica de les subvencions i agilitzar els diners públics per aconseguir que siguin més tangibles

A nivell català quina ha estat l’experiència?

Al 2017 i de la mà de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, vam llençar la convocatòria Conjuntament!, pensada pels barris i entitats de la ciutat.

Vam col·laborar preparant un programa per impulsar iniciatives locals vinculades a diferents àmbits socials, educatius, agroecològics, cooperatius... seguint dos modalitats temàtiques Emprenedoria Social i Economies Comunitàries i Col·laboratives.

Els resultats van ser excel·lents! 67 propostes presentades, 23 campanyes publicades de les quals 22 van aconseguir finançament amb un total de 231.336€ dels quals 96.000€ eren matchfunding.

A Goteo.cc també practiqueu el ‘crowd advocacy’. Què és i com funciona?

Amb el ‘crowd advocacy’ proposem crear incidència política a través de la democràcia digital i l’empoderament col·lectiu. La potencialitat recau en vincular diferents comunitats per crear iniciatives més fortes i que tinguin una major incidència política.

Per exemple, tenim projectes de ‘crowd advocacy’ que són caixes de resistència per a diferents causes i lluites socials i hem fet proves pilot i estudis amb la plataforma Decidim per dissenyar solucions tecnològiques que estimulin la participació i la cultura democràtica.

Recentment heu creat també el ‘crowdcoop’. D’ón parteix aquesta proposta i quin és l’objectiu?

Ho estem impulsat de la mà de dues cooperatives, Heres Social SCCL i Facto Assessors SCCL i parteix de la necessitat de disposar d’una eina de finançament pròpia dins l’àmbit de l’economia social i solidària.

Analitzant el sector, vam comprovar que el món cooperatiu s’apropa al crowdfunding en dos moments: per a crear cooperatives i quan l'objectiu és validar, provar, pilotar o testar un nou producte o servei.

'Crowdcoop' és una plataforma per fer revolucionar Goteo.org cap al món cooperatiu amb codi obert i replicable perquè les cooperatives puguin fer créixer el seu projecte i la base social del sector

Creus que avui dia és més fàcil obtenir recursos per a projectes socials amb plataformes com la vostra?

Absolutament. En el cas de Goteo.cc, estava dissenyada per aconseguir democratitzar l’accés de la ciutadania als recursos públics. Nosaltres partíem de la experiència del món anglosaxó però no teníem dades per traslladar aquesta experiència al món digital.

El que ens diu Goteo.org és que si combinem valors socials i dades podem canviar el modus operandi.

Treballem amb APIS obertes i estem establint moltes aliances i treballant en xarxa amb diferents entitats per influir a nivell europeu i que el matchfunding tingui més sortides.

Afegeix un comentari nou