Sostre Cívic i el Sindicat de Llogateres s’uneixen per construir una alternativa a la propietat immobiliària
Comparteix
Les dues entitats han iniciat una sèrie de debats per "aixecar la primera pedra d’una nova cultura del dret a l’habitatge".
Cooperativitzar blocs de llogateres en lluita. Aquest és un dels objectius que es van esbossar en el primer dels debats entre la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic i el Sindicat de Llogateres. Totes dues organitzacions es van trobar la setmana passada a l'Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona per presentar el primer acord entre el cooperativisme i el sindicalisme pel dret a l'habitatge. Es tracta d'un acord que "uneix ambdues bases socials en una col·laboració estable destinada a consolidar la lluita per l'accés a un habitatge digne".
Aquesta col·laboració, pionera a l'estat, ja s'ha donat a altres països que compten amb una llarga trajectòria en l'activisme. A casa nostra, però, l'aliança arriba quan els dos moviments, cooperativisme i sindicalisme pel dret a l'habitatge, es troben encara en una fase "relativament prematura": el Sindicat de Llogateres només té set anys de vida i Sostre Cívic fa només vuit anys que va impulsar el seu primer projecte d'habitatge cooperatiu.
L'acord entre les dues entitats neix de "la voluntat precoç de caminar plegades" que, segons comenten des d'ambdues organitzacions, "s'explica per la necessitat d'aixecar una alternativa per revertir la priorització històrica i quasi monopolística que s'ha fet a l'estat espanyol del model de propietat immobiliària". En aquest sentit, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, va denunciar durant la presentació que "el foment d'una societat de propietaris s'ha fet a costa d'esborrar del mapa altres imaginaris de tinença", com poden ser l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús.
Sobre l'acord, Arcarazo va explicar que un dels punts centrals és la figura d''afiliada-col·laboradora' que fa que, automàticament, totes les sòcies de la cooperativa Sostre Cívic passin a comptar com a membres del Sindicat de Llogateres. Aquest augment en la representació, permetrà que el Sindicat tingui més força davant les institucions i les organitzacions de propietaris. D'aquesta manera, asseguren des del Sindicat, se segueix treballant en la línia "de transformar conflictes individuals en conflictes col·lectius, organitzant a llogateres per blocs o per estar subjectes a una mateixa propietat".
Respecte d'aquesta qüestió, Arcarazo, va convidar a les assistents a la presentació a plantejar-se que "una de les primeres fites pot ser estudiar la viabilitat perquè aquests blocs que ara mateix estan en lluita contra un augment de preu, puguin portar la lluita un pas més enllà i s'encaminin a cooperativitzar el seu bloc".
Espai de coneixença per a les entitats
A més de Carme Arcarazo, la presentació de la col·laboració també va comptar amb la presència del membre del Consell Rector de Sostre Cívic Yabel Pérez, que va presentar la cooperativa a les afiliades del Sindicat. Pérez va posar el focus en l'autoorganització sobre la base de la propietat col·lectiva com a alternativa al mercat privat, a més de posar en relleu "les mancances de l'administració" per garantir el dret a l'habitatge. En aquest sentit, Pérez va assegurar que "la manera més eficaç d'evitar l'especulació i prioritzar els interessos de la comunitat és fer que la gestió dels actius immobiliaris estigui en mans dels seus propis usuàries".
Respecte a l'acord, Yabel Pérez va assegurar que des de la cooperativa Sostre Cívic aposten per fer créixer la seva tasca, que consisteix a "construir comunitats de suport mutu enxarxades amb els barris i l'entorn que les envolta", amb aliances amb els moviments pel dret a l'habitatge, la referència dels quals és el Sindicat de Llogateres.
Afegeix un nou comentari