Una associació assessora exesportistes d’elit perquè tinguin un pla B professional

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
L'entitat 6tma ofereix formacions gratuïtes a exesportistes que vulguin planejar la seva retirada. Font: Unsplash.  Font: Unsplash
L'entitat 6tma ofereix formacions gratuïtes a exesportistes que volen planejar la seva retirada. Font: Unsplash.
El psicòleg i president de 6tma, Jaume Martí, a l'esquerra, amb l'actor Joan Pera, en una formació. Font: 6tma Associació. Font: 6tma Associació
El psicòleg i president de 6tma, Jaume Martí, a l'esquerra, amb l'actor Joan Pera, en una formació. Font: 6tma Associació.

Una associació assessora exesportistes d’elit perquè tinguin un pla B professional

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

El psicòleg Jaume Martí va crear l’entitat per contribuir a generar un canvi de valors en l’àmbit laboral.

La consultora Schips Finanz assegura que el 50% dels futbolistes europeus s’arruïnen poc després d’abandonar l’esport. Jaume Martí, psicòleg i president de l’Associació 6tma, assegura que aquesta afirmació s’estén a qualsevol altre tipus d’esport d’elit.

“Un cop se’ls acaba la carrera, tenen problemes de desorientació, depressió, problemes familiars... Nosaltres els ajudem a planejar la seva retirada perquè tinguin un pla B”, apunta Martí.

Amb l’objectiu d’orientar-los, l’equip de psicòlegs i psicòlogues de l’entitat ofereix sessions i tallers gratuïts a esportistes d’elit en actiu i retirats. L’objectiu és que trobin una feina alternativa després de tota una vida dedicada a l’esport.

“Com més preparats estan per a la seva retirada, més rendeixen durant la seva etapa dedicada a l’esport i més s’allarga aquest període”, apunta el psicòleg. “Com que saben que tenen un pla B, no tenen tanta por d’acabar la carrera o de tenir lesions”, afegeix.

Aprofitar els contactes i les competències

Actualment, una vintena d’esportistes compten amb el suport de 6tma Associació. Martí destaca les capacitats d’aquest col·lectiu respecte a les persones que no es dediquen a l’esport. “Gràcies a l’esport han desenvolupat una sèrie de competències que moltes persones no han desenvolupat tant”, assenyala Martí. El psicòleg es refereix a habilitats com el treball en equip, a esforçar-se per objectius i sota molta pressió. “Aquestes competències estan molt ben valorades dins el món de l’empresa”, remarca el president de l’Associació 6tma.

A banda d’aprofitar aquests avantatges competitius, Martí recomana començar a planificar la retirada mentre s’està en actiu, fent ús de la xarxa de contactes importants que s’aconsegueixen en aquest sector.

Pocs recursos per a exesportistes

L’entitat, quan va néixer, va començar impartint cursos sobre lideratge, gestió d’emocions i treball en equip per a persones sense feina. Tot i així, amb el temps, 6tma Associació s’ha anat especialitzant en l’àmbit de la psicologia aplicada a l’esport. En part, perquè hi ha pocs clubs i administracions públiques que comptin amb serveis d’inserció per a aquest tipus de públic.

Les formacions d’inserció laboral que ofereix l’entitat també es dirigeix a actors i actrius que es queden a l’atur durant períodes molt llargs de temps.

L’inici de l’associació, en una empresa

Les accions formatives per a esportistes es financen amb els beneficis dels cursos que organitza l’empresa 6tma Persones i organitzacions, una consultoria especialitzada en recursos humans.

De fet, 6tma Associació va néixer d’un grup de treballadors/es d’aquesta empresa. Martí, un d’ells, explica que van decidir crear l’entitat perquè sentien la necessitat de contribuir a un canvi de valors de l’entorn laboral.

“A l’empresa fèiem moltes entrevistes per processos de selecció de personal. Coneixíem candidats amb molt potencial, però no sabien vendre la seva idea”, recorda Martí.

Ara, 6tma Associació compta amb quatre persones a la junta directiva i una desena de persones col·laboradores, la majoria de les quals psicòlogues.

En un futur, l’associació espera trobar subvencions que permetin un augment dels recursos econòmics i, per tant, del nombre de formacions.

Afegeix un comentari nou