Una moneda virtual per a la vida comunitària de l'Eix Besòs

Colectic
A finals d'agost es posaran en circulació 1,5 milions de rec a 10 barris de l'Eix Besòs Font: rec
A finals d'agost es posaran en circulació 1,5 milions de rec a 10 barris de l'Eix Besòs Font: rec

Una moneda virtual per a la vida comunitària de l'Eix Besòs

Colectic

Resum: 

A finals d'agost entrarà en funcionament el rec (recurs econòmic ciutadà), la moneda ciutadana que pretén afavorir el petit comerç dels barris del nord de la ciutat de Barcelona.

El rec vol esdevenir la moneda per a les transaccions quotidianes que els veïns i veïnes dels 10 barris de l'Eix Besòs facin als petits establiments. Així, els diners es quedaran als barris, s'evitarà la desertització comercial i s'estimularà la participació democràtica. L'Ajuntament de Barcelona fa temps que va anunciar la idea de posar en funcionament aquesta moneda social, que a finals d'agost es farà realitat. Serà com a experiència pilot, que s'espera que acabi consolidant-se.

El rec ja compta amb la seva plana web, on s'explica que el seu objectiu és "afavorir que els diners es quedin al territori per tal de fomentar l’economia i les relacions de proximitat, que els barris siguin econòmicament i socialment vitals". És un mitjà de pagament ciutadà complementari i paritari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

Ara com ara, s'ha creat una xarxa amb un centenar de botigues, establiments i parades dels mercats de l’Eix Besòs on es podrà fer servir aquesta moneda. Es posaran en circulació 1,5 milions d’euros en rec, de la mà de 1.000 famílies d'aquests 10 barris barcelonins que reben la renda municipal d'inclusió. Aquest ajut econòmic forma part del projecte europeu B-MINCOME, que lluita contra la pobresa i la desigualtat a zones desafavorides de Barcelona.

Des de NOVACT (Institut Internacional per l’Acció Noviolenta), entitat impulsora de la moneda social, expliquen que, a part de facilitar petits pagaments de manera instantània, el REC aspira a revertir les desigualtats d’una comunitat que històricament ha arrossegat elevats índexs de pobresa i marginació social.

Es tracta d'una moneda exclusivament digital, creada amb tecnologia blockchain. Per fer-la servir només cal baixar una aplicació de mòbil, que estarà disponible a finals d'agost, i registrar-s'hi.

Afegeix un comentari nou