Botigues en línia per captar fons: què cal tenir en compte?

Suport Tercer Sector - Econòmic
A través d'un estudi de mercat es pot analitzar la viabilitat econòmica d'una botiga en línia. Font: Pexels
A través d'un estudi de mercat es pot analitzar la viabilitat econòmica d'una botiga en línia. Font: Pexels
És important preguntar-se quin sentit té la creació d'una botiga per part de la entitat. Font: Pexels
És important preguntar-se quin sentit té la creació d'una botiga per part de la entitat. Font: Pexels

Botigues en línia per captar fons: què cal tenir en compte?

Suport Tercer Sector - Econòmic
Resum: 

El comerç electrònic pot ser l'opció més assequible per a una entitat, però és important tenir presents els reptes que suposa abans d'iniciar el projecte.

La venda de productes de marxandatge per part de les entitats és cada vegada més freqüent com a via de captació de fons. De vegades el disseny d’aquests productes el realitzen persones treballadores de la mateixa entitat, tot i que també existeixen plataformes web que ofereixen aquest servei, com ara Rocket Serigrafia.

En moltes ocasions, aquest material es ven directament des del web de les organitzacions, tot i que també existeix la possibilitat de crear una botiga en un portal específic o d’utilitzar eines com ara Shopify i WooComerce, una opció de Wordpress.

Les botigues en línia poden ser econòmicament assequibles per l’estalvi de despeses relatives al lloguer, adequació i manteniment d’un espai que suposen. No obstant això, s’han de tenir presents una sèrie de qüestions relacionades no només amb la inversió que comporta el format online, sinó també amb les necessitats concretes de cada entitat.

Per què pot servir una botiga en línia?

Cada organització ha d’escollir l’estratègia de captació de fons que sigui més coherent amb els seus valors. En aquest sentit, el primer que ha de preguntar-se una entitat que estigui pensant en constituir una botiga en línia és si realment la necessita i quin sentit té la seva creació.

Generalment, aquesta opció pot servir com a instrument de comunicació amb les persones col·laboradores, sobretot si s’utilitza un llenguatge proper en el procés de venda dels productes i si aquests transmeten idees relacionades amb la causa de l’organització.

També pot ser una bona via de captació de fons, però aquesta normalment ha de combinar-se amb altres, ja que pot no resultar tan útil com s’esperava i convertir-se en una inversió perduda.

Els reptes que suposa

Abans de res, l’entitat haurà de realitzar un estudi de mercat que li permeti analitzar la viabilitat econòmica de la botiga. És primordial considerar prèviament el pressupost de què es disposa, ja que d’aquest dependrà l’enfocament del projecte i la manera de treballar-hi.

Un altre repte és aconseguir una audiència suficient i fidel perquè la venda sigui rentable a llarg termini. Existeixen recursos que poden ajudar les organitzacions a saber si tindran un número adequat de persones col·laboradores. Es pot donar, per exemple, l'opció de fer precomandes dels productes.

Per últim, cal tenir en compte que la logística d’una botiga en línia (proveïment, gestió de l’estoc, empaquetatge, enviaments...) no sempre és fàcil, i que aquesta variarà segons les característiques de cada projecte.

Consells per començar

  • Analitzar altres botigues del sector que funcionin pot servir com a full de ruta. També se les pot demanar consell i cooperació, sempre considerant que els seus principis no siguin contraris als de la pròpia entitat.
  • És igualment important tenir cura del disseny i de la qualitat dels productes a la venda. Aquests, a més a més, haurien d’identificar-se amb els valors de l’organització.
  • Invertir temps i recursos en la realització d’un pla de màrqueting és vital. Aquest servirà per definir cadascuna de les fases del procés de venda. Així mateix, contractar alguna persona experta en posicionament web pot marcar la diferència.
  • De vegades, les botigues físiques també es converteixen en espais que s’aprofiten per organitzar xerrades i exposicions. Les botigues virtuals poden associar-se a un blog en el qual tractar temes d’interès o en el qual s’expliqui el procés d’elaboració dels productes que es venen.
  • La fase de difusió aniria inclosa en el pla de màrqueting. Aquesta pot donar-se de forma híbrida: a través de les xarxes socials, el butlletí, el web i els mitjans de comunicació, però també amb el material imprès de l’organització, al barri i als esdeveniments en els quals es participi.