Com gaudir de les vacances minimitzant la petjada ecològica?

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Cristina Muelas Guiu
 Font: Pixabay
El turisme i oci de proximitat s’erigeix com una de les millors opcions per gaudir de les vacances. Font: Pixabay
 Font: Pixabay
Tan important és triar on viatges com decidir de quina manera et comportes a l’entorn. Font: Pixabay

Com gaudir de les vacances minimitzant la petjada ecològica?

Suport Tercer Sector - Econòmic
Resum: 

Si estàs pensant en com planificar els teus dies lliures i t’agradaria gaudir-los reduint l’impacte que se’n pugui derivar de les decisions que prenguis... pren nota d’aquests consells!

Ha arribat l'agost, el mes de les vacances per excel·lència, i molts i moltes ja teniu decidit què fer, on anar, com i amb qui. Ara bé, heu planificat els vostres dies lliures amb consciència sobre la petjada ecològica que podrien deixar al planeta?

Tenint en compte que el concepte de petjada ecològica és, segons la Xarxa Global de la Petjada Ecològica, una mesura que permet saber l’impacte del ritme de vida de les persones sobre el planeta, mai és tard per ampliar la mirada. Per això, a continuació s'ofereixen alguns consells que podeu seguir per fomentar un ecosistema més sostenible.

A on viatjo i amb quin mitjà de transport?

Decidir el lloc a visitar és la primera pedra al camí: no és el mateix triar com a destí un indret a milers i milers de kilòmetres de distància, que un que estigui més a prop del lloc on es resideix.

De fet, el professor, escriptor i investigador especialitzat en recerca sobre el turisme, la globalització i el canvi climàtic, Joan Buades, es pregunta si “és tan necessari marxar cada cop que tenim vacances”.

Triar el destí implica també decidir com hi vas. Tenint en compte que l’avió és el mitjà de transport que més contamina el planeta, tot plegat fa repensar en alternatives més sostenibles per viatjar com per exemple el tren, l’autobús o compartint cotxe. El viatge pot ser també part de l’aventura!

Així mateix, l’aspecte econòmic derivat de la decisió sobre el mitjà de transport triat és també clau al respecte: serà més barat viatjar en transport terrestre que no pas en avió.

Turisme local i de proximitat

Tenint en compte l’apartat anterior, el turisme i oci de proximitat s’erigeix com una de les millors opcions per gaudir de les vacances. De ben segur que encara hi ha llocs de la teva regió que no coneixes. Sovint allò que tenim més a prop és el més desconegut.

Pot ser, per tant, un bon motiu per anar a visitar aquell poble que tant han recomanat els amics i amigues, o visitar aquella persona que fa tant de temps que no veus i que viu a una altra província, per exemple.

Segons la investigadora de l’associació ALBA SUD, Carla Izcara, un dels aspectes més importants són les “propostes dirigides als mercats locals i les polítiques públiques orientades al turisme en clau local, pensades a partir de la figura del resident”.

Comerç just i sostenible

Tan important és triar on viatges com decidir de quina manera et comportes a l’entorn. Per tal de seguir amb la línia de practicar unes vacances sostenibles i reduir l’impacte de la petjada ecològica, cal fer, en la mesura del possible, les compres desitjades als establiments locals.

D’aquesta manera s'estarà fomentant una economia social i solidària (ESS). Una proposta és, per exemple, consultar el mapa de l’economia solidària Pam a Pam, des d’on es poden agafar moltes idees d’allotjaments, restaurants i altres opcions per gaudir de la temporada d’estiu i enfortir el teixit de l’ESS.