Àmbit de la notícia
Formació

Bernat Valls: “És especialment important oferir una formació de qualitat i sense cost per a les persones voluntàries”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Bernat Valls
    Bernat Valls, Director General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Calalunya Font: DGACC
  • formació
    Els objectius de l'EEV estan alineats tant amb el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat Font: EEV
  • Nen aplaudint
    Des de la DGAGG es considera la formació com un element important per millorar la qualitat de la intervenció Font: EEV
  • aula formació
    Enguany s'ofereixen un total de 1.140 places en els diferents formats Font: EEV
  • Treballant en PC
    En aquesta edició també s'ofereixen diverses formacions en línia Font: EEV
  • Peces puzzle
    L'EEV també vol ser un espai d'intercanvi de coneixements Font: EEV

Recent engegada l’Escola d’Estiu del Voluntariat, hem tingut l’ocasió de parlar amb el Director General de la DGACC, impulsora d’aquest espai formatiu. Els formats, les disciplines i la territorialitat, protagonistes de l’edició d’enguany.

L’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV) és un espai de formació adreçat a persones voluntàries de les entitats, als coordinadors i coordinadores de voluntariat i a les seves persones dirigents de les entitats. Amb els objectius alineats tant amb el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat com també amb les conclusions del 3r Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat, les formacions s'han iniciat aquest juny i s'allargaran fins al setembre.

Quins són els objectius que es planteja la DGACC amb l’EEV?

Apostar per la formació com un element important per millorar la qualitat de la intervenció de les persones voluntàries, confiar en el mateix sector associatiu per impartir les formacions en el marc de l’Escola i oferir un format curt, de qualitat i sense cost per l’alumnat que possibiliti l’accés a un nombre elevat de persones voluntàries. Alhora, també pretenem cobrir una part important del territori, diversificar els formats per adequar-nos a les diferents realitats i adaptar-nos a les diferents situacions de les persones voluntàries, establint dos períodes formatius abans i després de les vacances. Per acabar, i com no, sensibilitzar la ciutadania que encara no ha començat a fer voluntariat, o que fa poc que s’ha incorporat, a fer voluntariat a una entitat.

A quantes persones voluntàries i responsables de les entitats es pretén arribar?

S’ofereixen un total de 1.140 places en els diferents formats, per poder arribar al màxim de persones i adaptar-nos a les diferents realitats de disponibilitat, interessos,...

Són formacions totalment gratuïtes per a qui hi participa?

Sí. Totes les formacions de l’Escola no tenen cost de matrícula, es tracta d’una activitat finançada amb fons públics, coberta econòmicament pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Pel Departament és especialment estratègica la formació, i per aquest motiu considerem que és especialment important que es pugui oferir una formació de qualitat i sense cost a les persones voluntàries.

Quants cursos s’han programat per aquest estiu?

En aquesta edició, l’Escola d’Estiu ofereix 36 accions formatives en tres formats diferents.

Quins són aquests formats?

Es tracta de cursos d’iniciació al voluntariat (12h), tallers (6h) i píndoles formatives (3h). Aquests tres formats són presencials i es realitzen en horari de 18 a 21h entre setmana, per fer-ho compatible amb altres tasques de la vida professional de les persones voluntàries. També s’ofereixen 3 formacions en línia, per aquelles persones que no es poden desplaçar fins alguna de les seus.

Quines són les principals disciplines que abasta el programa?

Hi ha formacions tant instrumentals com de creixement personal. De tota manera, la majoria de formacions tenen un component transversal que les fa útils per a una diversitat important de persones voluntàries, sigui quina sigui la seva activitat. Pensem que el voluntariat realitza tanta varietat d’accions que la formació que oferim ha de poder tenir components que facilitin que qualsevol persona voluntària, més enllà del què fa a l’entitat, hi pugui trobar elements interessants.

En aquest sentit, hi ha algun àmbit en què s’hagi posat una atenció especial?

L’experiència ens diu que les formacions més exitoses són aquelles que ajuden al creixement personal i que permeten tenir recursos per afrontar el dia a dia, sobretot quan les persones atenen o acompanyen, des del voluntariat, altres persones que es troben en alguna situació difícil.

Es duen a terme cursos a tot el territori. Quantes escoles de formació formen part de l’EEV?

Les escoles de formació i entitats expertes que imparteixen formació a l’escola en aquesta edició són 11.

I en total, quants municipis hi participen?

Totes aquestes escoles compten amb arrelament al territori. Les seus d’aquesta edició són Amposta, Barcelona, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Sabadell i Tarragona.

L’estiu és una època que moltes persones aprofiten per a realitzar el seu voluntariat. Des de la DGACC considereu que aquest és el període idoni per seguir formant-se?

L’estiu és una època en què moltes persones canvien la rutina diària i això els permet tenir unes hores que poden destinar a formar-se. També culturalment les escoles d’estiu, pel seu format, sempre són un referent per actualitzar coneixements. Des dels seus inicis, l’Escola sempre ha estat a l’estiu i fins a data d’avui la valorem positivament. De tota manera, quan finalitza cada edició se n’avaluen els resultats i aquesta avaluació és la que acaba indicant si cal o caldrà fer variacions.

Per acabar, ens pot dir tres raons per les quals una persona de l’àmbit del voluntariat hauria de participar en l’EEV?

Creiem que l’oferta és prou engrescadora per a que tothom que consulti el programa pugui trobar alguna formació que li cridi l’atenció. Si hem de donar tres raons podríem dir, a les persones voluntàries, que a l’Escola hi trobaran formacions útils i pràctiques que ajudaran en el seu dia a dia; podran intercanviar coneixements amb altres persones voluntàries i obrir-se a noves experiències i, sense cap cost, disposaran de recursos que ajudaran en la seva tasca a l’entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari