Carla Vidal: “Necessitem persones mentores per donar resposta a l'augment de joves que sol·licitaran beques”
Comparteix
La Fundació Impulsa treballa per facilitar l’accés i acompanyar joves amb dificultats socioeconòmiques als cicles de formació professional. Els entrevistem per conèixer la situació Post Covid-19.
La Fundació Impulsa promou l’accessibilitat d’alumnes de la Catalunya Central amb problemàtiques socials i econòmiques als cicles de formació professional. Ho fa gràcies al seu programa de beques però també a través d’un acompanyament transversal.
Els hem entrevistat per conèixer com la pandèmia causada per la Covid-19 ha afectat la formació professional d’enguany i els seus programes de beques i quin panorama es preveu per al pròxim curs.
A la Fundació Impulsa treballeu per promoure l’accessibilitat d’alumnes amb aptituds però amb dificultats socioeconòmiques als cicles de formació professional (FP). Com ho feu?
El primer pas que fa la Fundació, conjuntament amb altres agents del territori, és identificar joves amb talent i amb situació de vulnerabilitat social, i oferir-los l’oportunitat d’accedir al programa de beques ‘’Ajuda a la Formació Professional’’.
En què consisteix?
Els atorga una beca econòmica per poder pagar els seus estudis i també els ofereix un ordinador portàtil. El que per nosaltres pren més valor de la beca però, és l’acompanyament transversal que tenen al llarg de la seva formació a través de sessions grupals, acompanyament tècnic i l’acompanyament d’un mentor/a.
Com ha afectat la pandèmia de la Covid-19 a la Formació Professional?
La formació professional també s’ha vist afectada per la Covid-19 i ha seguit part del seu programa curricular a distància. Si per la resta d’ensenyaments ha estat complex adaptar-se a la formació en línia, pels ensenyaments encaminats a la inserció laboral amb una metodologia molt orientada a la part pràctica, aquesta adaptació ha estat especialment complexa.
Com ha funcionat aquesta formació a distància?
El que sobretot hem detectat és una gran desmotivació dels i les joves, ja que precisament la motivació que els va fer escollir aquest itinerari era aquesta part pràctica, que en la gran majoria no s’ha pogut fer o s’ha hagut de posposar pel pròxim curs.
Has comentat que un dels punts forts del vostre programa és l’acompanyament a través de la figura d’una persona mentora. Ens pots donar més detalls?
Durant el temps que els alumnes són a la Fundació, un mentor o mentora voluntària de la nostra organització els acompanya en el seu procés de creixement personal i professional. Els mentors i les mentores són persones amb un gran bagatge vital i professional, que aprofiten aquesta experiència per orientar i impulsar els joves assolir amb èxit els seus objectius.
Com és aquesta relació entre mentor i alumne?
Les trobades entre mentor i mentorat són mensuals i permeten a l’alumne expressar i compartir inquietuds amb una persona amb qui va teixint confiança. És una relació confidencial a tres bandes entre mentor-mentorat-equip tècnic, ja que l’equip és qui acompanya als mentors a proposar-se objectius i facilitar les eines perquè les relacions tinguin un impacte positiu en els i les alumnes, i també als voluntaris.
Sembla que la crisi sanitària derivarà en una crisi econòmica. En aquest context, preveieu un increment del nombre de joves que necessitaran el vostre acompanyament?
Nosaltres preveiem que la situació de molts i moltes joves que formen part del nostre programa es pugui veure afectada per aquesta crisi. Són alumnes que ja vénen de situacions econòmiques i socials complexes i és per aquest motiu que des de la Fundació estem treballant per garantir els màxims mecanismes de suport.
Tanmateix, la Fundació està treballant també per aconseguir els recursos necessaris per augmentar el nombre de beques. I preveiem que, si la situació socioeconòmica del país empitjora, el nombre de candidats que sol·licitin la beca el pròxim curs es multipliqui.
Necessitareu, per tant, més persones mentores?
Exacte. L’augment del nombre de becats i becades ens aboca directament a la necessitat de més persones voluntàries que els acompanyin en el seu procés de creixement personal i professional. Aquest nou curs serem més de 150 alumnes i necessitarem més de 60 mentors o mentores a les comarques on som presents (Osona, Garrotxa, Berguedà i Moianès).
Quins requisits es necessiten per a realitzar aquest voluntariat?
El perfil de mentors i mentores de la Fundació és molt divers, tenim professionals de diferents sectors empresarials, també molts treballadors i treballadores del tercer sector així com persones que ja no són actives al mercat laboral.
Per a nosaltres és important que el voluntari o voluntària tingui una trajectòria professional i vital més o menys consolidada, però sobretot valorem que tingui sensibilitat i empatia per acompanyar a joves que es troben en situacions vulnerables.
Des del vostre punt de vista, quin paper juga la mentoria en l’educació de les persones més vulnerables durant els períodes de dificultats econòmiques?
La xarxa de mentors de la Fundació Impulsa és un dels eixos clau del nostre mètode per promoure l’accessibilitat d’alumnes amb aptituds però en situació de vulnerabilitat social, als cicles de Formació Professional (FP), per això el nostre Programa de beques entén l’acompanyament dels joves d’una manera transversal on la mentoria hi juga un paper fonamental.
L’objectiu últim de la nostra tasca, de la mà dels mentors i mentores, és afavorir que nois i noies que no tenen possibilitat de continuar els seus estudis puguin tirar endavant la seva formació, afavorint que puguin trobar un lloc de treball ben qualificat.
Pensant en el curs vinent, com s’adaptarà la Formació professional a la nova realitat?
De moment les instruccions del departament amb la Formació Professional segueixen les directrius de la resta d’escoles o instituts. Estarem a l’expectativa de saber com la situació evoluciona.
Si esteu interessats a participar del programa com a persona voluntària, podeu unir-vos a l’equip de mentoria de la Fundació Impulsa a través del seu portal web.
Afegeix un nou comentari