Àmbit de la notícia
Formació

Hedera i la mentoria, un camí cap a la igualtat educativa

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • La mentoria i l'acompanyament són eines de transformació social. Font: Fundesplai.
    La mentoria i l'acompanyament són eines de transformació social. Font: Fundesplai. Font: Fundesplai
  • Gairebé el 60% de persones que han rebut mentoria continuen els seus estudis. Font: Fundesplai.
    Gairebé el 60% de persones que han rebut mentoria continuen els seus estudis. Font: Fundesplai. Font: Fundesplai

El projecte Hedera, impulsat per Fundesplai, posa en valor la mentoria per facilitar la transició als estudis superiors a joves amb menys recursos.

No totes les persones joves poden cursar estudis superiors i pot ser per motius econòmics i culturals, però també per manca de coneixement o referents. Amb projectes de mentoria, com és el cas del projecte Hedera, es generen vincles i dinàmiques emparellant joves amb persones que tenen experiència universitària. D’aquesta manera, una persona ajuda l’altra a créixer. 

Hedera ha estat part d’un projecte de recerca en col·laboració amb l’IPEG (Institute of Political Economy and Governance), i s’assegura que la mentoria incrementa prop d’un 60% les expectatives per continuar estudiant. És a dir, la mentoria i el treball en xarxa esdevenen una eina de transformació social. 

Una de les conclusions de l'estudi és que l'alumnat prefereix una persona mentora de la seva ètnia o religió, però també amb els mateixos interessos culturals o formatius. És interessant destacar que l'alumnat que pateix una pitjor situació socioeconòmica, valora més que la resta el fet de tenir algú proper al barri o a l'institut.

Marian González és una jove que va començar al projecte quan en tenia terminava el batxillerat, amb disset anys. Actualment està estudiant psicologia i valora molt positivament el treball amb el projecte: “Hem tingut gent propera i gent educada, molta gent jove i no m’ho esperava. Normalment no som presents en aquests espais.” 

Per l’altra banda, les persones mentores són molt importants. Són aquelles que guien i ajuden aquestes persones amb més dificultats. Alba Marco descriu què li ha aportat la mentoria, fent èmfasis en el que ella, com a persona mentora, ha pogut aprendre del jove. Afirma: “He pogut conèixer una persona que m’ha ensenyat molt, resiliència, personalitat, força i m’he vist reflectida en moltes coses”.

Aquesta investigació ha tingut en compte més de 10.500 joves d’Andalusia i Catalunya i demostra que la mentoria no només ha fet créixer la motivació del jovent per continuar estudiant, també ha millorat la seva percepció del rendiment acadèmic. El que és més important, però, és que el 58% de l’alumnat que ha rebut mentoria i no volia estudiar ha continuat formant-se.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari