Àmbit de la notícia
Formació

‘(In)formació’ abans i ara: un portal sobre la formació de i per a les entitats

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Maria Bombardó Soro
  • Com han evolucionat les notícies i els recursos arxivats al portal de ‘Formació’?
    Com han evolucionat les notícies i els recursos arxivats al portal de ‘Formació’?

Tres persones que van escriure a la secció ‘Formació’ del 2009 al 2017 comparteixen reflexions sobre el portal.

Fa 20 anys que el portal de formació de Xarxanet està en mans de la Fundació Pere Tarrés, des que el projecte va néixer. Durant aquest temps, la secció ha passat per diverses mans i per diversos temps, però sempre amb l’objectiu d’evolucionar per a respondre adequadament a les necessitats i reptes del tercer sector en matèria formativa i d’educació.

Ja en els primers anys, el portal de formació es va configurar com un espai on oferir recursos a les entitats per a la formació dels seus equips, tenint al cap que aquest aspecte és clau per a l’enfrontament dels reptes presents i futurs.

Marina Aguilar, redactora del portal de formació del 2011 al 2017, però tenia relació amb Xarxanet des del 2005, defensa que aquest “ha de ser un ventall d’accions formatives que permetin a les entitats tenir eines per a fer front als seus reptes i necessitats en tots els àmbits”. De manera semblant, Marc Cadafalch, redactor de la secció el 2009, defensa el portal com un referent del sector en tots els àmbits, en tant que “la formació ha estat un element clau per al desenvolupament de les organitzacions”. Actualment, es manté aquest esperit, tenint en compte la importància de la continuïtat en la preparació dels equips a les entitats.

Per això, avui en dia es recullen no només formacions per a les entitats, sinó també per a persones que volen dedicar-se al tercer sector, i materials per a les formacions i activitats de lleure de les organitzacions. Es tracta, doncs, d’una visió més integral de la formació com a fonament del tercer sector.   

Temes estrella: de la gestió de la formació a recursos educatius

A les primeries del portal, la secció de Formació “costava una mica trobar dos continguts setmanals que tinguessin un cert interès”, segons Bernat Rotger, que va ser responsable de l’apartat del 2006 al 2007. La secció es dedicava especialment a oferir recursos per a coordinar la formació dels equips de les entitats, que era el que més interessava. “Les temàtiques sobre la planificació de formacions, com l’avaluació o el format sempre tenien èxit, i ens centràvem en això, però també en notícies sobre tendències en relació amb la formació a les organitzacions”, comenta.   

S’entenien les formacions en dos sentits: les que tenen lloc a les entitats, per als seus equips, i les que produeixen des de les entitats per a la ciutadania. En el primer cas, eren primordials els recursos sobre el Pla de Formació del Voluntariat. De fet, diu Marc Cadafalch, “les formacions estrella eren les que es difonien dins el Pla” però “també hi havia activitats clau al llarg de l’any que també es podrien considerar estrella, com la Jornada de Voluntariat”.

Per altra banda, com s’ha assenyalat, també interessaven les formacions i recursos educatius que proposaven des de les organitzacions, com comenta Marina Aguilar: “en aquells moments, el portal s’adreçava principalment al Pla, però també a les formacions que realitzaven les entitats del sector. De fet, els principals continguts eren com fer que els cursos de les entitats tinguessin reconeixement de crèdits universitaris o com treure’s el títol de monitor”.

Aquest últim tema segueix sent estrella avui en dia, i és que els càlculs d’audiència mostren reiteradament l’interès de recursos com ‘Tot allò que cal saber sobre el diploma de monitor/a i director/a de lleure’. Actualment, però, el portal ha obert el seu radi i també recull recursos de temàtiques diverses que les entitats dedicades a l’educació podrien necessitar, sempre tenint en compte l’actualitat.

Així, els primers anys la temàtica era més aviat acotada, la qual cosa dificultava una mica la feina de la redacció: “Sovint havíem de ser una mica creatius i posar continguts tangencialment relacionats amb la formació”, assenyala en Bernat.

Aquesta creativitat, però, també podia ser vista com una “voluntat integradora”, diu Marc Cadafalch, perquè “no quedava reduït a un àmbit concret” en tant que “la formació s’adreçava a persones, i no tant a organitzacions”. Tanmateix, la línia era molt fina, perquè “principalment es pensava en les persones voluntàries, ja fos pel que fa a la capacitació inicial o en la seva millora o gestió”, explica Marina Aguilar.

Aquesta mirada integral avui ha anat evolucionant, i ha deixat de ser una excusa per a ser un motor. Així, encara que el portal Formació segueix donant protagonisme a les formacions de i per a entitats, també es tracten continguts més transversals, com el medi ambient o el gènere, que es poden aplicar a l’educació.

Actualitat de la formació  

Tots els continguts a Xarxanet segueixen majoritàriament l’actualitat, també en el portal de formació. Llegint les notícies i recursos, es poden resseguir les diferents tendències al llarg del temps. Això és especialment notable a “les formacions relacionades amb la gestió de l’equip, del voluntariat, la millora de la formulació de projectes, la gestió econòmica, les obligacions fiscals...”, segons Marina Aguilar. Són temes que es repeteixen, però que cal anar actualitzant, la qual cosa reflecteix canvis en els temps.

També hi ha una continuïtat en el temps de certs temes, com és el cas de “les problemàtiques socials d’alguns col·lectius vulnerables o la gestió mediambiental”, assenyala Marc Cadafalch. Igualment, hi ha qüestions que era impensable tractar-les fa una dècada, i que avui han estat clau en alguns moments específics, com és el cas de la formació en línia, el teletreball o el consum responsable.

Espai i moment per a la digitalització

Avui el digital és a l’ordre del dia a la societat i a tots els portals de Xarxanet. A Formació, és important tocar-lo per a obrir opcions a les entitats que no disposen de prou recursos i espais,  així com a les persones que necessiten alternatives a la presencialitat. Això, però, no ha estat sempre així.

El 2006, segons Bernat Rotger, ja es començava a debatre sobre formacions online, però tenien poc a veure amb els formats, molt més complexos, d’avui en dia: “Eren continguts als quals accedies i podies fer a qualsevol hora, però en cap cas podies fer una formació amb videotrucada. Això encara era ciència-ficció, tenint en compte les connexions habituals d’aquells anys”.  

Però és que la digitalització era encara una qüestió molt nova. Per això, explica Marina Aguilar, “en aquell moment, tot el tema relacionat amb la digitalització es tocava principalment des del portal d’Informàtic”. No es contemplava pràcticament esmentar-ho als altres portals, no es considerava una qüestió estructural, com sí que passa avui en dia.

De fet, a la societat en general el món digital es trobava en fases molt primerenques, perquè és un sector que ha evolucionat molt i molt ràpid. Inclús molts serveis de Xarxanet, tot i ser aquest un portal web, eren ja de per si analògics. Marc Cadafalch explica que “no hi havia digitalització com l’entenem ara. Penseu que en aquell moment nosaltres mateixos havíem d’estar a l’oficina en un horari concret per a atendre el telèfon 900 que tenia el Servei d’Assessorament”.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari