La perspectiva de gènere entra a les universitats catalanes

Fundació Autònoma Solidària
 Font: Generalitat de Catalunya
La mesura implicarà incloure aquesta perspectiva en les guies docents, els programes de les assignatures, els currículums, i les metodologies. Foto: Generalitat de Catalunya
 Font: UAB
Amb aquesta mesura s’acompleix la Llei catalana d’igualtat efectiva de dones i homes. Foto: UAB

La perspectiva de gènere entra a les universitats catalanes

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Es publica un document marc que estableix pautes i recomanacions perquè el plantejament dels títols tinguin en compte, també, els interessos de les dones.

La incorporació de la perspectiva de gènere a les titulacions universitàries catalanes serà un fet a partir del curs 2020-2021. Aquesta mesura, pionera a tot Europa, ha estat possible gràcies a la iniciativa conjunta de la Secretaria d’Universitats i Recerca, mitjançant el Consell Universitari de Catalunya (CIC), i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ,que ja ha posat a disposició de les universitats el document ‘Marc general per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària’.

La mesura implicarà que els estudis de grau i màster que passin per un procés avaluador hagin d’incloure aquesta perspectiva en les guies docents, els programes de les assignatures, els currículums, i les metodologies, entre d’altres, per tal d’obtenir llum verda per impartir el títol. El document elaborat per l’AQU estableix pautes i recomanacions per facilitar la incorporació efectiva de la perspectiva de gènere en la docència en totes les àrees de coneixement.

Així doncs, totes les titulacions d’Arts i Humanitats, Ciències Socials i Jurídiques, Ciències, Ciències de la Salut, Enginyeria i Arquitectura s’adequaran a la incorporació de la perspectiva de gènere. Amb aquesta mesura s’acompleix la Llei catalana d’igualtat efectiva de dones i homes, que indica que la perspectiva de gènere i els estudis sobre les dones han de ser promoguts i inclosos als estudis de grau i de postgrau de totes les disciplines i que serà tinguda en compte en les acreditacions.

Fruit d’un treball de dones en equip

El document ha estat elaborat pel grup de treball coordinat per Glòria González (UAB) i Tània Verge (UPF), i format per Eulalia Pérez (CSIC), Maria Teresa Ruiz (Universitat d'Alacant), Inés Sánchez (Universitat Politècnica de Madrid), Encarna Bas (Universitat de Murcia), Maria Àngels Gensana (Institut Català de les Dones) i Eva Benito (AQU Catalunya). 'La perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats' ha esta la base del document.

Afegeix un comentari nou