Àmbit de la notícia
Formació

Laia Vidal: "Volem oferir eines a les dones per tal d'augmentar les seves oportunitats d'accés al món laboral"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Les participants de la vuitena edició de l'itinerari formatiu 'EduCom Dones' durant una de les sessions. Font: Barabara Educació.
    Les participants de la vuitena edició de l'itinerari formatiu 'EduCom Dones' durant una de les sessions. Font: Barabara Educació.

Queden pocs dies per inscriure’s a la desena edició de l’itinerari ‘EduCom Dones’, que vol lluitar contra la precarietat laboral femenina.

El gènere és un factor crucial quan parlem de precarietat laboral. Les dones estan més afectades per situacions d'atur prolongat i, el fet d'haver d'assumir les tasques reproductives, com ara la cura de la canalla, de familiars o persones properes dependents fa que, sovint, les seves carreres professionals es vegin afectades. És precisament per aquest motiu, que cada cop existeixen més iniciatives que tenen l'objectiu d'apoderar a les dones en el món laboral.

Des de fa deu edicions, la cooperativa Barabara Educació vol apoderar a dones en situacions d'atur, precarietat laboral o que vulguin reorientar la seva vida professional a través de l'itinerari 'EduCom Dones', que consta de sessions tant grupals com individuals, que tracten temàtiques relacionades amb el món laboral i que van des de l'autoconfiança a l'hora de fer una entrevista, fins als drets que es tenen quan s'està a l'atur.

Per saber més sobre aquest itinerari formatiu, hem parlat amb la Laia Vidal, tècnica de formació en línia de Barabara Educació.

En què consisteix el curs?

En el procés formatiu 'EduCom Dones' acompanyem a les dones a definir el seu propi projecte vital i professional. Al llarg de les sessions, les dones participants identifiquen les seves capacitats i competències personals i professionals, fan una mirada global i analitzen el seu passat i present professional, i exploren el seu entorn per identificar els diferents elements i recursos clau del seu context.

A 'EduCom Dones' volem treballar l'apoderament i el desenvolupament professional de les dones en situació d'atur, de precarietat laboral o reorientació professional, entenent tot plegat com procés pel qual les persones adquireixen el coneixement, les habilitats i l'actitud per analitzar críticament les seves pròpies situacions i fer els passos adequats per millorar-les.

Quins objectius té la formació?

Per una banda, volem oferir més eines i recursos a les dones per tal d'augmentar les seves oportunitats d'accés al món laboral o reorientar la seva vida professional. Apostem per a una formació que pretén treballar el desenvolupament competencial, per poder detectar les fortaleses i treballar les mancances. Volem acompanyar a les participants en la reflexió i anàlisi del seu propi balanç professional i fomentar l'autoconeixement i l'autoestima individual.

'EduCom DOnes' està adreçat a un perfil concret de dones o hi poden participar dones de tot tipus?

La formació està adreçada a dones en situació d'atur, precarietat laboral o amb ganes d'un canvi professional. Treballem amb grups reduïts i diversos amb relació a les edats de les participants, orígens, experiències o formació. Poder comptar amb diferents mirades i experiències genera molta riquesa en el grup, fomentant l'aprenentatge entre les dones.

Quina metodologia s'utilitza a la formació?

El procés formatiu consisteix en nou sessions grupals, de dues hores i mitja de durada, i tres sessions de tutoria individual d'una hora. El procés d'aprenentatge en les sessions grupals es realitza a partir de la construcció participativa de cadascuna de les persones membres del grup, fent que el procés de formació esdevingui una experiència satisfactòria per a la persona participant, que li permeti identificar els processos formatius com a instrumentals i claus per la seva millora professional, fomentant l'autonomia en l'aprenentatge, per tal que cadascuna pugui experimentar al seu propi ritme i generant processos d'apoderament.

Des de Barabara treballem pel desenvolupament de les competències transversals, que entenem com el conjunt de capacitats, habilitats i actituds necessàries per donar resposta a diferents situacions personals i professionals. Al llarg de les sessions, treballem sota aquest enfocament, analitzem de manera individual les pròpies competències transversals i les posem en pràctica en el grup.

Baseu gran part de l'aprenentatge en l'autoconfiança, l'autoconeixement i l'autoestima. Com influeixen aquests factors en l'aprenentatge?

Generar un procés d'autoanàlisi personal per poder definir o redefinir la nostra trajectòria professional, ens ajuda a prendre consciència de les nostres necessitats i desitjos. La idea és fer un balanç de la nostra vida, per permetre'ns analitzar les nostres experiències i aprendre d'elles, prenent la nostra resiliència com a punt de partida dels nostres aprenentatges.

A més, és important tenir clar també que l'èxit no solament radica en trobar una feina, sinó en ser capaces de prendre les nostres decisions, ser les protagonistes de la nostra vida, i enfrontar-nos a la recerca de feina des de l'apoderament i la capacitat de resiliència.

A més de tractar temes habituals en els itineraris de formació laboral, com ara com preparar entrevistes o com elaborar el currículum, també tracteu els drets laborals. Per què és important incorporar-los en aquest tipus d'itinerari formatiu?

Conèixer els nostres drets laborals és una porta d'accés a molts recursos oficials als que moltes vegades les dones no saben com poder accedir-hi. Des d'un enfocament de drets ens cal conèixer els nostres drets socials, econòmics i laborals, per poder ser conscients de la precarietat i del context socioeconòmic que ens envolta. Incorporar l'enfocament de drets a la formació 'EduCom Dones', ha permès a les dones participants ampliar el seu coneixement sobre diversos temes i defensar els seus drets, en situacions com, per exemple, una baixa per maternitat, un ERTO, un acomiadament, etc.

És la desena edició del programa. Com ha canviat la formació al llarg dels anys?

A cada edició d''EduCom Dones' ens adaptem a les necessitats del grup, amb relació a continguts, activitats i dinàmiques. Durant aquests deu anys, hem notat un increment pel que fa a l'ús de les noves tecnologies, però encara queda molt camí per recórrer. Ens hem adaptat als reptes que han sorgit, com per exemple la pandèmia de la Covid-19, moment en el qual vam haver de transformar l'edició a format en línia. Ens preocupava aconseguir oferir una formació de qualitat, fomentant la reflexió, l'actitud crítica, la participació i cohesió de grup. Però, tot i les dificultats, va ser tot un èxit, ja que les sessions es van convertir en un espai d'aprenentatge i caliu a través de la pantalla.

Cada vegada més treballem per donar a conèixer l'economia social i el cooperativisme. Així com possibilitar l'emprenedoria individual i col·lectiva. També hem incorporat la importància de poder tractar la temàtica dels nostres drets laborals i hem incorporat a la formació a una advocada laboralista que ens orienta i informa sobre els nostres drets.

Què cal fer per inscriure's?

A la web de Barabara Educació trobareu tota la informació de la formació 'EduCom Dones'. Les inscripcions estaran obertes fins finals d’octubre. Iniciem la formació el 7 de novembre fins al 12 de desembre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari