Àmbit de la notícia
Formació

Marina Rahola: "El sentit d'una associació juvenil és la d'esdevenir un espai de participació i una forma d'implicar-se comunitàriament"

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Logotip del CRAJ
  • Marina Rahola, Assessora de Finançament Associatiu i d'Activitats Internacionals del CRAJ
  • Les entitats juvenils poden assessorar-se al CRAJ
  • Passadís del Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona
  • La maleta d'activitats internacionals del CRAJ
  • Cartell del Cicle de recursos europeus per a entiats juvenils del CRAJ

Conversem amb l'Assessora de Finançament Associatiu i d'Activitats Internacionals del CRAJ, per posar llum al complex món dels projectes europeus i la internacionalització de les entitats juvenils.

Per què les entitats han d’apostar per la internacionalització? En què els pot beneficiar?

El sentit d'una associació juvenil és la d'esdevenir un espai de participació i una forma d'implicar-se comunitàriament. El fet que el seu àmbit de treball passi a ser momentàniament l'internacional, comporta haver de tractar amb  organitzacions de diferents països d'Europa. Amb elles hauran de posar en comú idees i objectius per a dur a terme una sèrie d'activitats que desenvoluparan conjuntament en algun país. El saber que adquireixen tots els joves involucrats i promotors del projecte, es torna doncs imparable.

Les activitats internacionals es conformen d'un grapat de noves eines i habilitats que s'obtenen de la oportunitat que els participants i líders comparteixin les seves experiències entre sí. Aquesta oportunitat augmentarà a mig termini la qualitat dels projectes creats i a llarg termini les competències de l'ocupabilitat i el creixement personal del jove.

La comunitat europea ha sigut puntera en la definició de les competències que els joves adquireixen a través de la participació en projectes de caire internacional. Algunes d'aquestes són: la comunicació en la llengua materna i l'estrangera, la competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, la competència digital, aprendre a aprendre, la competència social i ciutadana, el sentit de la iniciativa i l'esperit empresarial i la consciència i expressió culturals.
 

En el context socioeconòmic actual, per què pot ser una bona opció buscar finançament a Europa?

Diferenciem el finançament provinent de les institucions del propi país i el provinent d'institucions europees.

Majoritàriament, el finançament que prové d'institucions europees pretén impulsar projectes i activitats relacionades amb la funció i objectius molt específics dels fons del qual prové la subvenció o línia de finançament. M'explico; quan ens embarquem en la recerca de finançament europeu veurem que la majoria de les convocatòries van dirigides a realitzar activitats per al sector cultural, audiovisual i creatiu, la implicació de la ciutadania europea en la vida democràtica de la UE, la igualtat, els drets de les persones i la lluita contra la discriminació, la cooperació judicial, civil i penal, etc.

Al tractar-se de temes tant específics i de gran complexitat hi pot haver un gran nombre d'entitats que no persegueixin el mateix fi i que per tant, no s'adaptaria a la seva raó de ser, el què descriuen els seus estatuts. És per això que des del CRAJ insistim amb el finançament que proporciona la Comissió Europea a través d'Erasmus +.
 

Què és exactament el programa Erasmus+?

Aquest programa té l'objectiu de promoure la mobilitat juvenil en àmbit europeu recolzant la política de cooperació dins l’àmbit de la joventut, que inclou, entre altres accions, les diferents activitats com són els intercanvis juvenils, el servei de voluntariat europeu, etc. per tal de  promoure la ciutadania activa europea, la tolerància i la solidaritat.

Aquest programa s’adreça principalment als joves d’entre 13 i 30 anys, residents en qualsevol dels estats membres i a les persones i organitzacions que treballen en l’àmbit de la joventut.

Amb la redacció, presentació i implementació dels projectes emmarcats en el programa Erasmus + es pretén que els joves treballin per a promoure la inclusió social dels joves i el seu benestar, especialment mitjançant la lluita contra contra l’atur juvenil, promoure estils de vida saludables entre els joves, etc.

Explicat a grans trets, el programa es divideix en 3 línies d'acció, que conformen totes els diferents mobilitats que són liderades per les pròpies associacions juvenils:

Acció clau 1- Mobilitat de les persones per motius d'aprenentatge.
Mobilitat de les persones en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut, intercanvis juvenils, servei voluntari europeu, mobilitat dels treballadors en l'àmbit de la joventut, etc.

Acció clau 2- Cooperació per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques.
Associacions estratègiques en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut:

Acció clau 3- Suport a les reformes de les polítiques a través del diàleg estructurat.
 

Quines dificultats tenen les entitats juvenils a l’hora de presentar-se a una convocatòria europea?

Les dificultats que ens presenten les entitats juvenils que vénen a assessorar-se al CRAJ és el desconeixement del funcionament íntegre de presentació de sol·licituds de projectes per al Programa Erasmus + i la dificultat que tenen per trobar temps dins de la seva vida associativa i formativa.
 

Quin nivell de participació en projectes europeus tenen les associacions juvenils catalanes, en comparació amb la resta del continent?

Doncs la veritat és que el nivell de participació és baix respecte a la que es du a terme en altres països europeus.

Els i les joves europeus, malgrat no estar tant associats com ho estem a Catalunya, tenen més coneixement sobre els programes als que poden accedir com a promotors de projectes. Aquest fet es pot deure a la informació proporcionada per les seves escoles i serveis d'informació juvenil de la seva ciutat que n'estan molt més al corrent i se'n fomenten més.

L'associacionisme juvenil ja dissenya projectes en el seu àmbit habitual d'actuació i els queda poc temps per a dedicar-se a projectes en xarxa i a més de tanta complexitat.

I per últim, és possible que els joves catalans no se sentin propers a les institucions europees i acabin apostant per a la participació dins la seva comunitat més pròxima, és a dir, que tinguin poca cultura de treball dins l'àmbit europeu.
 

Quins recursos té a disposició de les entitats juvenils el CRAJ per tal d’estar més preparats per abordar la qüestió europea?

Des del CRAJ oferim a l'associacionisme juvenil la possibilitat d'idear el projecte internacional de la seva entitat emmarcat dins  del programa Erasmus +, des de la seva redacció, la presentació, la implementació i justificació a través de l'assessoria d'activitats internacionals amb la tècnica assessora del CRAJ.

Setmanalment oferim informació a la web a l'apartat d'Opcions de mobilitat amb les diferents oportunitats de formació, d'activitats i de partenariat que es publiquen a les webs de contactes de la Comissió Europea i les diferents entitats catalanes que organitzen mobilitats.

Anualment presentem el Cicle de Recursos Europeus que aquest any tindrà lloc al Casal de Joves de Girapells del Guinardó el proper dimarts 27 de setembre, dijous 29 i 4 d'octubre de 18:30h a 21:30h en el que introduirem el programa Erasmus + i la coordinació i la redacció grupal del projecte europeu en tots els seus passos.

I durant aquest any hem llençat una nova publicació Guia “Obrim fronteres. Eines per preparar activitats internacionals a les entitats juvenils” dirigida a motivar a les associacions juvenils a presentar projectes a la convocatòria Erasmus +, carregada d'activitats i dinàmiques que poden formar part d'un projecte d'intercanvi juvenil.

I per últim, La maleta d'activitats internacionals, un nou material de cessió gratuïta per a les entitats juvenils de Barcelona que es pot veure en aquest vídeo de presentació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari