Memòria col·lectiva i activisme ciutadà, a escena
Comparteix
Una formació gratuïta vol reconstruir la memòria a través de processos col·lectius que serveixen per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història.
Des del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) s’ofereix una nova formació gratuïta per a joves sobre memòria històrica i activisme ciutadà. Emmarcat en 4 sessions formatives de caire teòric i pràctic que impartirà l’Associació Conèixer Història, el curs tindrà lloc els dimarts 5, 12, 19 i 25 de novembre a les 18.00 hores a l’Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190) de Barcelona i vol reconstruir la memòria a través de processos col·lectius que serveixen per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història.
S’hi donarà resposta a aspectes com les polítiques legislatives en temes relacionats amb la memòria històrica i les diferències amb altres països. Així mateix, es posarà èmfasi en la història que encara està present als carrers de pobles i ciutats i la possibilitat de canviar-ne la nomenclatura. La formació també donarà les claus per elaborar un procés participatiu al voltant de la memòria col·lectiva i intentarà analitzar els casos més recents des d’una visió històrica. Les inscripcions s’han de fer a través d’aquest formulari abans del 3 de novembre.
Sessions
1. Marc teòric i legal: les polítiques de memòria a diferents nivells.
Una introducció al context polític i jurídic imprescindible. Es parlarà del marc que regula les polítiques de memòria a Europa, Espanya, Catalunya i aterrarem a Barcelona.
2. Ruta pel barri de Gràcia: espais de memòria.
Es coneixerà i reflexionarà sobre la intervenció memorial a l’espai públic, què s’ha fet i què hi ha per fer.
3. ‘Mirem enrere per avançar: eines d’activisme ciutadà. El cas de l’antiga presó de dones de les Corts’.
En la primera part de la sessió es donaran a conèixer diverses oportunitats d’intervenció que tenim com a ciutadania en processos memorials. La segona descobrirà el procés participatiu que s’ha fet al voltant de la presó de dones de les Corts que ha culminat amb un nou espai memorial urbà.
4. 'Reivindiquem la memòria històrica: exemples provocadors i reptes locals'.
La primera part de la sessió es dedicarà a conèixer monuments i contra-monuments locals i internacionals. La segona part estarà destinada a un taller amb les propostes d’intervenció que hagin preparat les persones participants durant el curs.
Afegeix un nou comentari