Pedro Álvarez: “Amb la tecnologia, farem més i millor amb menys recursos”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Pedro Álvarez. Font: Pedro Álvarez
Pedro Álvarez. Font: Pedro Álvarez

Pedro Álvarez: “Amb la tecnologia, farem més i millor amb menys recursos”

Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Les entitats han d’aprofitar els beneficis que aporta la transformació tecnològica. Aquest curs busca ensenyar al seu alumnat a aplicar les noves tecnologies a la intervenció social.

El món digital ofereix noves realitats i noves formes d’interactuar amb l’entorn. També l’acció social pot treure profit de la transformació tecnològica, i utilitzar-la com una eina més per dur a terme la seva tasca. Per això, la Fundació Pere Tarrés ha obert el curs ‘Formació per a la millora de l’acció social mitjançant la transformació digital’.

La formació té l’objectiu de millorar les competències digitals de les entitats per aplicar-les a l'acció social. Se centrarà en exposar com desenvolupar programes d’intervenció social de tots els àmbits mitjançant les noves tecnologies, tenint en compte la necessitat de dur a terme la transformació digital als projectes i organitzacions socials. El curs, però, farà això abordant la incorporació de criteris ètics en l’ús de les TIC al servei social.

Es tracta d’una formació de 220 hores, presencial, totalment subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i finançada pel Fons Social Europeu. Amb motiu de l’inici del curs el 30 d’abril, Pedro Álvarez, docent del programa i acompanyant durant el seu disseny, n’explica els detalls.

Com sorgeix la idea de fer una formació en transformació digital?

Des del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) es va veure que una part important de persones que estan en situació d'atur compten amb formació universitària o fins i tot ocupen llocs de treball que estan per sota de les seves competències. Per poder millorar l'ocupació d'aquest col·lectiu han promogut la formació de nivells 4 i 5, mitjançant la col·laboració d'entitats referents en els tres camps de treball prioritaris: l'economia verda, la digitalització i l'atenció a les persones.

La Fundació Pere Tarrés va rebre l'encàrrec de fer una proposta vinculada a l'àrea de l'atenció a les persones i, tenint en compte que la digitalització és un altre dels sectors preferents, es va dissenyar el programa de ‘millora de l'acció social mitjançant la transformació digital’.

Com es va dissenyar el curs?

Des de la Fundació Pere Tarrés, es va contactar amb professionals destacats de l'acció social, que porten a terme projectes de digitalització, entre els quals em trobo. Un cop recollides diferents visions es van desenvolupar els blocs, que estan enfocats en els àmbits principals de l'acció social: la intervenció socioeducativa, la inserció laboral, la intervenció sociosanitària i la dinamització social i comunitària, i, com a competències més transversals, la digitalització de la gestió de projectes i la comunicació i coordinació amb equips de treballs.

Per què és important la transformació digital a les entitats i en la intervenció social?

El de l’acció social és un dels sectors més eficients, on es fa (gairebé) tot, i es fa (gairebé) sempre. Però també és ineficient, perquè esmerça massa esforços per determinades tasques, tot això a causa del perfil dels equips professionals, el destí finalista de les inversions, a la sensibilitat amb les persones acompanyades o ateses... La solució a això no està en l’increment lineal dels recursos i les persones, sinó a través de la via tecnològica, la digitalització. I en l’àmbit personal i organitzatiu ja només cal decidir quan i com.

El concepte “transformació digital” ve a recordar que més enllà d’allò digital hi ha la transformació: millorarem l’eficiència, fent més i millor amb menys recursos, afegint-hi tecnologia i, sobretot, modificant la manera de fer la nostra feina. I aquí cal sumar-hi millores en seguretat i protecció de la informació, en la transparència amb la base social, en visió global de les intervencions, en la digitalització de la societat... El repte és important, però els beneficis el superaran amb escreix.

Un dels objectius del programa és reforçar les bones pràctiques basades en criteris ètics de les TIC. Què vol dir això?

Voldríem incorporar al coneixement d’eines TIC alguns filtres que, tot i que poden semblar evidents, no s’apliquen de manera habitual a les organitzacions. Això es pot resumir en el concepte de "sobirania tecnològica", que es vincula a la gestió de les dades i les eines i s’inspira en moviments com el del software lliure, el decreixement, l’economia social...

Volem que les persones participants entenguin la necessitat de l’apoderament col·lectiu en l’àmbit de les noves tecnologies, on és clau, com en altres moviments, una ciutadania conscient i responsable en el consum. Per això al curs també farem esment d’alternatives col·laboratives i autogestionades de telecomunicacions, aplicacions, xarxes socials, hardware... I sempre sense oblidar que aquest plantejament no ha de ser exclusiu del Tercer Sector Social, sinó que ha de formar part dels objectius de qualsevol organització.

A qui està dirigit el curs?

Aquesta formació està adreçada a persones amb nivell d'estudis universitaris, preferiblement del camp social, tot i que es pot accedir des d'altres especialitats quan es compta amb experiència professional en l'àmbit de l'acció social. És una formació 100% subvencionada.

Què hi trobaran les persones que s’hi inscriguin?

És un programa de gran impacte, amb un enfocament totalment pràctic per capacitar als professionals del món social en la digitalització de les diferents àrees d'intervenció. L'alumnat es trobarà professionals amb molta experiència que els aportaran tot el seu bagatge i sobretot recursos i eines per a la implementació en els diferents camps de treball.

Quins altres professionals l’impartiran?

En la impartició del curs participem molts dels professionals que hem estat presents a la fase de disseny del programa, com és el cas de persones procedents dels centres de La Salle, la Facultat d'Educació i Treball Social FPT-Ramon Llull i l'Associació Espiral, Educació i Tecnologia.

Afegeix un comentari nou