Àmbit de la notícia
Formació

Txus Morata: "L'oci educatiu i l'acció sociocultural són cada cop més reconeguts i valorats"

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • Txus Morata és Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció sociocultural de la Fundació Pere Tarrés.
    Txus Morata és Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció sociocultural de la Fundació Pere Tarrés.
  • L'estudi pretén elaborar un mapa d’entitats de temps lliure educatiu d’àmbit estatal.
    El I Congrés Internacional del Lleure Educatiu i Acció Sociocultural se celebrarà el proper mes de novembre. Font: Arxiu Xarxanet

L’experta considera que el I Congrés Internacional del Lleure Educatiu i Acció Sociocultural ajudarà a visibilitzar aquestes pràctiques en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El I Congrés Internacional del Lleure Educatiu i Acció Sociocultural engega motors per a la seva celebració el proper mes de novembre. Aquest dijous 10 de febrer, s'organitza un webinar per presentar el Congrés que comptarà amb la participació de dues veus destacades dins del sector, Fathia Benhammou i Ricardo Lema.

Per apropar-nos a aquest esdeveniment cabdal per al món del lleure educatiu i l’acció sociocultural, parlem amb Txus Morata, doctora en pedagogia i Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció sociocultural de la Fundació Pere Tarrés.

Com neix la idea de celebrar el I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural i amb quina finalitat?

En el marc de la Fundació Pere Tarrés, institució experta en l’àmbit del lleure Educatiu, i des de la Càtedra de lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL es veu la importància d’abordar aquesta realitat del lleure Educatiu i de l’acció sociocultural com un espai rellevant d’educació i de desenvolupament per a les persones i les comunitats.

En aquest sentit neix la necessitat de celebrar el 1r Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural: construint models pel desenvolupament de persones i comunitats amb la finalitat de generar coneixement, compartir reflexions, construir un discurs conjunt i analitzar pràctiques que s’estan portant a terme per millorar-les i transferir-les a la societat.

Quina és la seva finalitat?

Amb la realització del Congrés es pretén visibilitzar el lleure educatiu i l'acció sociocultural com a camps d'estudi en el marc de la recerca i la docència, tant a nivell nacional com internacional, en sintonia amb els reptes socials plantejats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030.

El Congrés està organitzat al voltant de tres reptes que, creiem, té actualment el lleure educatiu i l'acció sociocultural.

Quins són aquests tres reptes?

El primer fa referència a quines polítiques es requereixen per garantir un accés universal al lleure educatiu i l'acció sociocultural. Especialment per a les persones més vulnerables de la nostra societat i també des d’una perspectiva intergeneracional.

El segon repte: Com avançar en el reconeixement social d’aquest àmbit del lleure educatiu i de l'acció sociocultural com a espai de desenvolupament per a les persones i els territoris. I també com millorar el treball conjunt i en xarxa per part dels diferents agents que actuen a la comunitat. En tercer lloc, plantejar quines metodologies i pràctiques es requereixen perquè l’activitat del lleure educatiu i de l’acció sociocultural tingui un impacte més gran en la societat i contribueixi a la millora dels ciutadans i de la vida dels barris i dels entorns locals.

Què més hi trobarem al I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural?

Hi haurà un espai important per a compartir comunicacions sobre pràctiques, experiències i recerques que puguin mostrar els beneficis del lleure educatiu i l’acció sociocultural com a contextos de promoció i de desenvolupament de persones i comunitats

L'oci educatiu i l'acció sociocultural són cada cop més reconeguts i valorats com a espais privilegiats per a l'experimentació, la construcció d'aprenentatges significatius per a la vida, la vinculació interpersonal i la relació compromesa i responsable amb la societat. Aquests contextos educatius i socioculturals també s'han convertit en factors clau per a la generació d'oportunitats educatives.

A qui va orientat?

S’adreça a persones del món acadèmic, a professionals, a persones voluntàries i estudiants que treballen o tenen interès en reflexionar entorn als àmbits del lleure educatiu i acció sociocultural i que volen o necessiten compartir coneixements, debatre sobre qüestions rellevants dins d’aquests àmbits o compartir també practiques, basades en la evidència científica.

Un espai, per tant, on compartir reflexions i practiques, amb la finalitat d'enfortir les disciplines acadèmiques i professionals i l'acció que duen a terme les organitzacions socials i educatives en l'àmbit de l'oci educatiu i de l'acció sociocultural, però de gran importància també es poder aportar línies de treball, recomanacions i propostes per a millorar futures polítiques i accions que reconeguin aquests contextos de l’oci Educatiu i l’acció sociocultural com a factors clau per a la generació d’oportunitats educatives

Dijous 10 de febrer se celebra un webinar per presentar el Congrés. Ens podeu explicar, a grans trets, en què consistirà?

Aquest webinar tindrà dues parts o moments. Un primer, on es presentaran els objectius i els principals eixos i continguts del Congrés així com la part mes organitzativa del mateix. I una segona part on comptarem amb la participació de dos ponents, experts en les temàtiques que volem abordar al Congrés, que ens compartiran les seves reflexions i experiències sobre els principals reptes que volem abordar en el marc del Congrés.

També ens aportaran les seves visions sobre quines haurien de ser les principals accions i estratègies a desenvolupar i quines polítiques es requereixen per a portar a terme els canvis necessaris per avançar cap a un model de lleure Educatiu i d’acció sociocultural que permeti construir models pel desenvolupament de les persones i de les comunitats.

Quins seran els i les ponents i quin paper tindran a l’acte?

Els ponents seran la Fathia Benhammou, directora d'Aliança Educació 360 de la Fundació Bofill, i Ricardo Lema, director del centre Ludus, professor del departament d’Educació de la Universidad Católica de Uruguai i president d’OTIUM, Asociación Iberoamericana de Estudios de Ocio.

Tant la Fathia com en Ricardo compartiran les seves reflexions i experiències, des de les quals poder dialogar posteriorment entre tots, i també es busca avançar i suggerir línies de reflexió i d’anàlisi des de les quals poder seguir treballant i abordar amb més profunditat al Congrés que farem al novembre.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari