Una via d’accés a la formació universitària per a les persones refugiades

F Pere Tarrés
 Font: Fundació Autònoma Solidària
Les Beques #UABRefugi facilitaran l'accés i la continuïtat en l'educació superior d'estudiants universitaris que hagin hagut de fugir. Foto: Fundació Autònoma Solidària
 Font: Fundació Autònoma Solidària
Menys de l'1% de les persones refugiades poden accedir a formació universitària a Espanya. Foto: Fundació Autònoma Solidària

Una via d’accés a la formació universitària per a les persones refugiades

F Pere Tarrés

Resum: 

Les Beques #UABRefugi preveuen arribar a 10 persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional que disposin d'estudis universitaris iniciats.

Fer possible que les persones refugiades puguin seguir els seus estudis universitaris. Amb aquest objectiu, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha engegat la campanya de micromecenatge per enfortir les Beques #UABRefugi amb les quals es preveu arribar fins a 10 persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional que disposin d'estudis universitaris iniciats en els seus països d'origen o en tercers i que s'hagin matriculat, a través del Programa d'Acollida, en estudis de grau o postgrau a la UAB.

Gestionades per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), les Beques #UABRefugi facilitaran l'accés i la continuïtat en l'educació superior d'estudiants universitaris que, a causa d'una fugida forçada del país, han hagut d'abandonar la seva formació acadèmica. L'ajuda, que complementarà la gratuïtat de la matrícula durant els estudis, serà d'entre 1000 i 1500 euros i servirà per cobrir despeses vinculades a l'estudi com poden ser les de transport, les dietes o el material acadèmic.

Menys de l’1% amb accés a formació universitària

Encara que compleixin els requisits establerts, menys de l'1% de les persones refugiades poden accedir a formació universitària a Espanya. Tenint en compte l’últim informe de la CCAR, en només els 5 primers mesos del 2019 l'Estat espanyol ha rebut 46.000 sol·licituds d’asil. Sumades a les més de 100.000 sol·licituds pendents de resolució que acumula, es posa de manifest que l’anomenada crisi dels refugiats és un fenomen ampli que també cal abordar des de l’àmbit universitari per tal de donar-hi resposta.

Afegeix un comentari nou