Les escoles reconegudes pel PFAVC

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Generalitat de Catalunya
L'any passat es va celebrar el 25è aniversari del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya. Font: Generalitat de Catalunya
 Font: The Climate Project
Les escoles ofereixen cursos formatius diversos al llarg de tot l'any. Font: Climate Project

Les escoles reconegudes pel PFAVC

F Pere Tarrés
Resum: 

Es presenten distribuïdes per àmbits d’actuació i compten amb una àmplia oferta de cursos al llarg de l’any.

El Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC) constitueix un programa formatiu promogut per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. Està adreçat al voluntariat de qualsevol àmbit d’intervenció i distingeix les entitats i les escoles de formació de voluntariat per donar resposta a les necessitats formatives del sector.

En aquest recurs es presenta una llista de les escoles de formació distribuïdes per àmbits d’actuació i que actualment estan reconegudes pel PFAVC. Compten amb una àmplia oferta de cursos al llarg de l’any que pot consultar-se fàcilment a través d’aquesta pàgina web.

Àmbit lleure

El Centre de Formació de la Fundació Pere Tarrés és un centre especialitzat i de referència en formació de professionals del Tercer Sector i voluntariat. Ofereix cursos per a l’educació en el lleure, l’acció social i la gestió d’organitzacions sense ànim de lucre i socials.

L’Escola de l’Esplai de Lleida és una entitat educativa que desenvolupa la seva activitat de formació en el marc de l’educació en el temps de lleure, la intervenció socioeducativa i l’animació sociocultural. Compta amb una experiència de més de 40 anys.

Fundesplai, és una entitat sense ànims que promou la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora. La formació és un dels pilars fonamentals per capacitar joves i persones adultes en diversos àmbits professionals.

L’Escola Mirall és un centre educatiu que ofereix formacions relacionades amb el lleure, el voluntariat i la solidaritat internacional.

L’Escola de l’Esplai de Tarragona és una entitat educativa que desenvolupa la seva activitat de formació d’educadors i educadores en el marc del temps lliure, la intervenció socioeducativa i l’animació sociocultural.

L’Escola de l’Esplai de Girona dirigeix la seva proposta formativa als educadors i educadores d’infants, adolescents i joves, que treballen en els àmbits del voluntariat i professional de l’educació en el lleure.

L’Escola Adhara és una escola de formació que s’ha especialitzat en la introducció dels joves de 16 a 18 anys a la realitat del voluntariat, a través dels Cursos d’Iniciació al Voluntariat impartits arreu del territori.

Àmbit social

Els cursos de formació d’Amics de la Gent Gran doten a l’alumnat d'eines que es requereixen per a la millora de la comprensió sobre els aspectes clau que estan relacionats amb les persones grans i el paper social del voluntariat.

L’escola de formació de L’AFANOC realitza cursos a Barcelona, Lleida i Tarragona, tant per realitzar voluntariat en l’entitat com per aportar recursos a familiars amb infants amb malalties oncològiques.

L’Escola de Formació de la Federació Catalana de Voluntariat Social aposta per una oferta formativa que vol difondre el valor i la importància del voluntariat, potenciar-ne les competències i reforçar-ne el seu compromís i la seva motivació.

L’Escola de Formació del Voluntariat de Càritas Diocesana de Barcelona té per objectiu principal promoure la formació de les persones voluntàries per facilitar-los elements teòrics i pràctics que permetin reflexionar sobre les seves tasques.

La formació de Creu Roja ha estat tradicionalment associada al camp de la salut i els socors. Tanmateix, actualment també ofereix cursos sobre intervenció social, pau i drets humans, cooperació i educació en el lleure.

L’oferta de formacions de la Coordinadora de Mentoria Social està destinada tant per a individus com per a col·lectius que poden estar interessats a aprendre sobre mentoria o professionalitzar-se en l’àmbit del disseny i gestió de projectes.

Àmbit comunitari

Des d’ABD es realitza una tasca de formació adreçada a persones i altres organitzacions que treballen especialment en l’àmbit de les drogodependències i la infància i família en risc.

Colectic, SCCL organitza i imparteix activitats formatives adreçades a ciutadania en general, professorat, entitats socials i de l’economia social i solidària, administració pública i escoles.

Àmbit cultural

El CAE és una escola de formació especialitzada els àmbits en la dinamització sociocultural, l’educació en el lleure, el joc, la gestió associativa, la formació de voluntariat i la formació personal. Té els seus locals a Manresa.

Àmbit internacional

Els cursos de formació de l’Escola del Voluntariat de Setem Catalunya cerquen l’accés a la informació i la reflexió personal per generar implicació en la construcció d’un món més just.

El Servei Civil Internacional de Catalunya organitza formacions locals i internacionals des de l’educació no formal per promoure una comprensió crítica del món i l’apoderament de la societat civil.