Neixen els Premis Literaris Antònia Adroher

Coordinadora d'ONG Solidàries
Autor/a: 
Sònia Cervià
 Font: Arxiu Puri Molina
La mestra i política gironina, Antònia Adroher i Pascual

Neixen els Premis Literaris Antònia Adroher

Autor/a: 
Sònia Cervià
Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

La Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya a Girona convoquen els I Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar.

La Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya a Girona convoquen els I Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar que tenen per objectiu la sensibilització en temes socials i la promoció de l’ús literari del català als centres educatius de les comarques gironines.

La nova convocatòria inclou dues modalitats -la narrativa i la poesia- i s’adreça a l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. El termini per a la presentació dels treballs literaris finalitza l’ 11 de febrer del 2022.

El Dret a la Salut és la temàtica escollida per a la primera convocatòria d’aquests guardons literaris que neixen amb una clara voluntat de crear consciència crítica sobre la situació dels drets socials a casa nostra, alhora que reivindiquen l’ús de la llengua catalana i la figura de la mestra gironina, Antònia Adroher i Pascual.

Des de les entitats impulsores, es busca la complicitat dels centres educatius gironins, ja que seran qui preseleccionin un màxim de 5 treballs per categoria i modalitat entre l’alumnat dels seus centres.

Totes les persones premiades rebran un diploma i un val de 30 euros per bescanviar en qualsevol de les llibreries indicades. Els centres participants, per la seva banda, rebran un diploma de reconeixement i podran optar a 3 premis especials si amplien amb d’altres activitats, el treball sobre el Dret a la Salut.

Els treballs premiats es recopilaran en una publicació que es farà arribar a les persones premiades i a tots els centres participants.

Per a més informació, podeu consultar les bases dels premis.

Qui era Antònia Adroher i Pascual?

Antònia Adroher i Pascual (1913-2007) va ser una mestra i política gironina. Va estudiar a la Normal de Girona i va ser mestra a l’escola d’Ultramort (Baix Empordà). Estava afiliada a la UGT i va ser membre fundadora del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista).

Durant la Guerra Civil, i amb 23 anys, va esdevenir la primera dona regidora de l’Ajuntament de Girona on va fer una gran tasca en el camp educatiu. El 1939 va marxar a l’exili i, després de passar per diversos camps de concentració, va establir-se a França. Adroher i Pascual va rebre diversos reconeixements per la seva tasca pedagògica, entre els que destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. La seva ciutat natal, Girona, la va homenatjar donant el seu nom a un carrer i una biblioteca.

Afegeix un comentari nou