Àmbit de la notícia
General

Projecte Siempre Contigo: primeres conclusions de la plataforma d'acció comunitària per al benestar emocional

Entitat redactora
Institut de Robòtica per la Dependència
Autor/a
Institut de Robòtica per la Dependència
  • Siempre Contigo IRD
    Entrevistes amb professionals de la salut mental

Els resultats de la prova pilot realitzada a Tarragona validen el model de suport personalitzat a persones que conviuen amb trastorn mental, prevenir, avaluar i actuar proactivament en la millora de la seva qualitat de vida.

Finalitza la primera part de la prova pilot de 'Siempre Contigo', la plataforma d'acció comunitària per al benestar emocional i cognitiu dissenyada i coordinada per l'Institut de Robòtica per a la Dependència (IRD). Després de la posada en marxa en vint persones voluntàries amb un diagnòstic en salut mental a la província de Tarragona, s'ha realitzat una anàlisi de les dades extretes per a obtenir les primeres conclusions del projecte.

Mitjançant l'especialització de NeverAlone en salut mental, Siempre Contigo explora la creació d'un nou model d'atenció social mitjançant una acció conjunta i coordinada amb persones amb problemes de salut mental, per a prevenir, avaluar i actuar proactivament en la millora de la seva qualitat de vida, oferint els suports necessaris a cada moment i durant tot el cicle vital.

L'Institut de Robòtica va iniciar el projecte pilot el mes d'agost passat amb les primeres entrevistes a pacients als qui se'ls va administrar l'Escala Gencat. Posteriorment, al setembre, es va dur a terme la presentació i la pràctica d'ús d'apps i web en pacients pilot per a, finalment, fer l'anàlisi de les proves pilot realitzades en els mesos d'octubre, novembre i desembre en vint persones residents a Reus i Valls (Tarragona).

L'Institut de Robòtica col·labora per al desenvolupament d'aquest projecte al costat de dues institucions de prestigi en l'àmbit de la salut mental. L’Institut Pere Mata, amb el doctor Francesc Xavier Arrufat al capdavant, és un operador de serveis de salut mental que gestiona tota la xarxa de la província de Tarragona. Siempre Contigo compta amb la seva col·laboració per posar a la disposició del projecte un equip de professionals referents per a la definició dels requeriments funcionals i per a la realització de la prova pilot.

Per part seva, la Universitat Rovira Virgili de Tarragona és una de les entitats educatives d'excel·lència al nostre país en matèria d'Intel·ligència Artificial (IA). La seva especialització en IA és imprescindible per a poder introduir un element clau en Siempre Contigo per a la futura gestió automatitzada de grans nombres de persones dependents beneficiàries.

A més, la Fundació Ave Maria de Sitges participa en el projecte Siempre Contigo en el desplegament de l'eina i en el monitoratge de les proves pilot.

Els objectius que es planteja l’IRD una vegada finalitzat el període de prova són promoure, prevenir, mantenir i millorar la qualitat de vida del pacient pilot a través del suport personalitzat segons les necessitats de cada persona. A més, hem pogut comprovar que els pacients necessiten sentir-se implicats, i connectats, a la comunitat social, alhora que, en la mesura que sigui possible, facilitar la seva permanència en la seva llar, fomentant la seva autonomia.

El projecte ha monitorat diferents indicadors del dia a dia de les persones usuàries en el pilot, obtenint respostes que ajuden a validar Siempre Contigo i millorar-lo per al seu ús futur en casos reals.

Segons l'activitat realitzada pels usuaris de la prova, la plataforma rep uns indicadors que permeten estudiar el comportament dels usuaris i, per tant, millorar la seva qualitat de vida, adaptant els plans específics que s'han d'aplicar de forma personalitzada en funció de les dades recopilades, tant pels indicadors utilitzats com a partir de la informació generada pels sensors instal·lats en el 25 per cent dels domicilis.

Els indicadors, a més, permeten als professionals de serveis de salut mental rebre alertes per a poder actuar proactivament en el benestar, la prevenció i la qualitat de vida dels beneficiaris finals. Les proves s'han dut a terme garantint la participació dels pacients en el desenvolupament i implementació dels seus propis plans de suport, aconseguint la seva implicació i participació activa en el seu benestar. Aquests plans augmenten les possibilitats d'adquirir competències i que siguin significatives per part dels usuaris.

La següent fase d'estudi de l’IRD en el projecte Siempre Contigo serà l'elaboració d'un informe amb conclusions per part de l'equip bio-psicosocial, l'equip informàtic i l'equip d'Intel·ligència Artificial. També es realitzaran diferents reunions al costat de pacients i professionals per a realitzar aportacions gràcies a l'experiència i la usabilitat de la plataforma, en les modalitats web i app.

Aquest projecte ha estat seleccionat per la Secretaria d'Estat per a l'Agenda 2030 en el marc de les subvencions concedides per concurrència competitiva per a la realització d'activitats relacionades amb la promoció i implementació de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a Espanya, corresponent a l'any 2021.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari