10 anys compartint amb Creative Commons

 Font:
Font:

10 anys compartint amb Creative Commons

Resum: 

Des del 7 fins al 16 de desembre, se celebra arreu del món la creació ara fa 10 anys de les llicències Creative Commons (CC), que permeten als creadors/ores compartir les seves obres amb unes condicions concretes. Durant aquests dies es fan activitats a diferents punts del planeta i s'aprofita l'aniversari per fer difusió d'aquestes llicències.

Quan publiques una foto, un vídeo o qualsevol altre creació teva a la xarxa, la pots compartir amb una llicència que permet a altres persones reproduir-la, distribuir-la i, fins i tot, crear-ne obres derivades. Això, però, no era possible fins fa 10 anys. Llavors només existia el copyright, que estableix que un treball o bé està en el domini púbic o bé el seu propietari té tots els drets reservats. Arran de la necessitat de buscar un sistema alterantiu al copyright i oferir així un marc legal als autors i autores que volien compartir les seves obres amb la comunitat, l'any 2002 van néixer les llicències Creative Commons.

Del 7 al 16 de desembre, l'organització sense afany de lucre Creative Commons celebra el seu 10è aniversari amb trobades arreu del món. La plana web 10.creativecommons.org informa sobre aquestes activitats, destaca llocs web que fan servir aquestes llicències i recull opinions de persones relacionades d'una o altra manera amb les Creative Commons.

L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors i creadores que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Els creadors/ores poden escollir les característiques de distribució de la seva obra i en base a això triar un tipus de llicència:

Reconeixement (cc-by): Permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): Permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No és permès un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No és permès un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Creative Commons va ser fundada l'any 2001 i llançada el 2002 als Estats Units. Un any més tard, el 2003, es va crear Creative Commons International amb l'objectiu d'adaptar aquestes llicències a les jurisdiccions i idiomes de diferents estats. En l'actualitat estan traduïdes i adaptades a més de 30 països i 70 més han iniciat els tràmits per fer-ho.

Les llicències CC van arribar a Catalunya i l'Estat espanyol l'any 2003 de la mà d'un equip de treball de la Universitat de Barcelona (UB) que estava buscant una solució per poder publicar a la xarxa el seu material docent. Van triar les llicències Creative Commons i un equip d'aquesta universitat va liderar l'adaptació i traducció de les llicències al català i també al castellà, basc i gallec.

Afegeix un comentari nou