10 claus digitals per oferir voluntariat

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 claus digitals per oferir voluntariat

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB

Resum: 

Avui en dia moltes són les entitats que ofereixen voluntariat però el seu missatge es queda dins el local de l'associació. Com podeu fer córrer aquest missatge o ajudar-lo a què sigui més accessible?

Amb l'arribada de la web 2.0, les entitats han agafat un protagonisme publicant missatges. Si abans només publicaven notes de premsa als diaris, ara escriuen a les xarxes socials, fan vídeos i pengen fotografies. Tot això és clau perquè les entitats puguin promoure les seves activitats i també les ofertes de voluntariat que disposen. A continuació us descrivim 10 claus perquè la vostra entitat pugui oferir el voluntariat mitjançant les eines 2.0 actuals.

  • Missatgeria electrònica per mòbil

Si voleu ser ràpids comunicant, heu de fer servir la missatgeria instantània. I amb la generalització dels mòbils, la missatgeria ha deixat de ser el Messenger de Windows o el Pidgin de GNU/Linux. Avui en dia podreu utilitzar Whatsapp o Telegram, des del vostre mòbil o ordinador. Això us permetrà conversar directament amb un voluntari o gestionar un grup de voluntaris que puguin actuar ràpidament en un cas d'emergència. Podeu posar el logotip de Whatsapp o Telegram, ben visible, a la pàgina de la vostra entitat!

  • Butlletins electrònics

Els vostres seguidors, els vostres lectors, els voluntaris que heu tingut o els que estan pensant de fer un voluntariat amb vosaltres, potser els hi pot interessar subscriure's al vostre butlletí electrònic. Les últimes notícies, les noves oportunitats de voluntariat... només són algunes parts del vostre futur butlletí. Nosaltres us recomanem que utilitzeu Mailchimp, molt fàcil d'utilitzar i molt potent. Podreu arribar a saber, qui obre el butlletí i qui no!

  • Eines de Xat efímer

Són l'última tendència en el món de la comunicació 2.0. Enviar un vídeo, so, fotografia... i en 10 segons desapareixerà del mòbil del receptor. I quin sentit té això? La idea és una mantenir una conversa, però que vagi despertant curiositat. Snapchat és una eina de missatgeria efímera, que permet enviar missatges amb vídeos, fotografies i text, a altres usuaris, i aquests al cap de 10 segons desapareixen. Amb Snacphat, també podreu crear històries. Les històries de Snapchat són reculls missatges que podeu col·leccionar i penjar sempre visiblement. Per exemple, diferents missatges dels voluntaris poden ser una bona història de Snapchat.

  • Canals de vídeo

Avui en dia molts mòbils ja permeten gravar amb qualitat «Full HD» i fins i tot amb qualitat «4K». Amb el mateix mòbil podeu penjar el contingut a una eina de vídeo com Youtube o Vimeo. Amb aquestes dos eines podreu crear el vostre canal de vídeo, i així penjar les experiències de voluntariat, entrevistes als vostres voluntaris, reportatges... La mateixa eina de Youtube, ja permet editar vídeos.

  • El portal web

Hauria de ser el pal de paller de la vostra presència digital, i sobretot el lloc on podreu publicar tota la vostra informació sobre les ofertes de voluntariat. El portal web ha d'incloure tota la informació de la vostra entitat (qui sou, junta directiva, la memòria d'activitats) i una secció on podreu penjar totes les vacants de voluntariat existents.

  • El blog que reflecteixi el dia a dia de la vostra entitat i dels voluntaris.

Dins el vostre portal web hauria d'haver un blog que vagi explicant històries de voluntariat. Aquestes històries poden ser vàries:

  • El vostre punt de vista del voluntariat que oferiu.
  • Experiències de voluntaris que hagin fet voluntariat a la vostra entitat.
  • Notícies sobre noves vacants de voluntariat.
  • Les vivències dels voluntaris que estan fent voluntariat en aquell moment.

Si utilitzeu un blog, recordeu d'etiquetar les notícies relacionades amb el voluntariat amb etiquetes com «voluntaris», «voluntariat». Podeu utilitzar Google Adwords per conèixer les paraules claus sobre voluntariat. Si feu coincidir aquestes paraules claus amb les etiquetes, el posicionament del vostre blog millorarà.

  • Piulades de Twitter que siguin ràpides i eficients.

La xarxa de microblogs és una bona eina per promocionar el vostre voluntariat. Podeu anar publicant cada oferta en diferents moments del dia com el matí, migdia i nit. Amb eines com Buffer podreu programar aquestes publicacions. També podeu interactuar amb els usuaris que estan fent voluntariat, preguntant estant o si necessiten alguna ajuda. O també podeu interactuar amb els antics voluntaris. Recordeu també, d'anar penjant notícies del vostre blog o pàgina web.

  • Els grups de discussió i les pàgines d'admiradors de Facebook.

Si disposeu d'una pàgina d'admiradors de Facebook, podeu anar publicant totes les vacants de voluntariat, les notícies de la vostra pàgina i blog, fotografies etc. Podeu crear un grup de Facebook per tal que la gent que ja ha fet voluntariat i la gent que ha fet voluntariat, interactuïn entre ells. Els grups de facebook, són els antics fòrums de notícies!

  • Instagram

Podeu aprofitar aquesta xarxa social per anar penjant fotografies de les experiències de voluntariat. Penseu que el contingut visual us ajudarà a transmetre les vostres experiències de voluntariat. També podeu deixar l'usuari i la clau de pas als vostres voluntaris perquè vagin penjant continguts de les seves experiències. Entre tots podreu anar publicant!

  • Linkedin per voluntaris

Tot i què no hem de de confondre unes pràctiques professionals amb un voluntariat, a vegades fent voluntariat podem ampliar coneixements. Linkedin ha volgut treure'n profit d'això i ha afegit un camp d'experiències de voluntariat al vostre perfil. També ha creat una pàgina exclusiva per cercar oportunitats de voluntariat. Si la vostra entitat té un perfil de Linkedin, pot penjar-hi totes les oportunitats de voluntariat.

Afegeix un comentari nou