5 alternatives a Slack de programari lliure

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Captura de pantalla d'un client de IRC Font: IRC
El protocol IRC es fa servir per xatejar amb altres usuaris o usuàries.
Captura de pantalla de Xchat Font: Xchat
Xchat és un client IRC que permet xatejar amb els vostres companys o companyes.
Captura de pantalla de Irsii Font: Irsii
A diferència de Xchat, la comunitat actualitza Irsii constanment.
Captura de pantalla de Mattermost Font: Mattermost
Mattermost és una eina molt semblant a Slack, però de programari lliure.
Fotografia promocional de Rocket Chat.  Font: Rocket Chat
Rocket Chat és una eina a l'estil de Slack i què també és programari lliure.

5 alternatives a Slack de programari lliure

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Per gestionar una entitat o un projecte, cal programari que cobreixi les vostres necessitats. Però aquest programa també hauria de ser programari lliure per contribuir al coneixement.

Slack és un programa que ha canviat la forma de comunicació d’algunes entitats. Mitjançant Slack, molts voluntaris i voluntàries i personal de les entitats, han deixat d’enviar-se correus. Això és degut, gràcies a que Slack ha tornat a introduir el xat com una forma de comunicació més efectiva. I si a més del xat, li afegeixes múltiples eines 2.0, converteixes a Slack en una eina genial per a la gestió de projectes i de la vostra entitat.

El problema de Slack, és que no és programari lliure. A continuació us descrivim algunes eines de programari lliure que poden substituir, totalment o parcialment a Slack.

  • Canals IRC

IRC és un protocol de comunicació perquè els usuaris i usuàries puguin comunicar-se via xat. Va ser molt utilitzat als anys 90 i principis dels 2000 per fer comunitats virtuals. Aplicacions com Messenger o Skype, i més endavant l'aparició dels dispositius mòbils i aplicacions com Whatsapp o Telegram, van fer caure a l'oblit als canals IRC de comunicació.

Però encara hi han moltes entitats, relacionades en el món de les noves tecnologies, que encara utilitzen els canals IRC per comunicar-se i gestionar els seus projectes.

Xchat és un programa que permet entrar en diferents canals de xats basats en el protocol de comunicació IRC. Aquest protocol de comunicació permet gestionar canals de comunicació amb un gran nombre d’usuaris i usuàries. Qualsevol usuari o usuària de Xchat pot crear un canal de comunicació de la seva entitat i començar a organitzar-se allà dins.

Tot i què actualment Xchat no ha tret cap actualització des del 2010, el programa funciona perfectament i us el podeu descarregar i utilitzar en qualsevol ordinador que disposi d’un sistema GNU/Linux.

Irsii és també un programa per entrar en diferents canals de xats basats en el protocol de comunicació IRC. Irsiii és un dels primers gestors de canals IRC que es van desenvolupar i té molt de renom. Mitjançant Irsii podreu crear el vostre canal de comunicació i començar a organitzar-se mitjançant aquest xat.

A diferència de Xchat, Irsii està contínuament en desenvolupament i rep modificacions de la seva comunitat de desenvolupadors i desenvolupadores.

A Xarxanet ja n’hem parlat vàries vegades de Mattermost. A dia d’avui, és potser l’eina que més s’assembla a Slack. Funciona amb diversos canals de comunicació, on la gent pot comunicar-se de forma grupal o de forma personal. A part de comunicar-se, també es pot treballar amb diverses extensions que es poden afegir.

Mattermost és una eina que es pot instal·lar en un servidor propi. Té llicència de programari lliure i incorpora eines que també són de programari lliure.

Rocket.chat és una eina que us ajudarà a organitzar i gestionar la vostra entitat i els vostres projectes. Rocket.chat es basa en canals de comunicació, canals de videoconferència, compartició de fitxers, intercanvi de missatges de veu i un munt de extensions que us faran gaudir de la vostra eina. Rocket.chat disposa, també, d'una API per programar millores o extensions de l'eina.

Rocket.chat disposa d'una versió per navegador web i una aplicació per dispositiu mòbil. La versió per navegador web, pot estar allotjada en un servidor de Rocket.chat o pot ser allotjada en el vostre servidor. Rocket.chat és programari lliure.

Afegeix un comentari nou