Àmbit de la notícia
Informàtic

5 curiositats de Linux per celebrar el seu 30è aniversari

Entitat redactora
Colectic
  • Linux compta amb opcions de seguretat i privacitat avançades.
    Font: MasterTux (Pixabay)

El sistema operatiu que va encapçalar el moviment del programari lliure continua en plena forma.

El sistema operatiu GNU/Linux fa 30 anys. Ho celebrem explicant cinc curiositats del sistema operatiu que, juntament amb la Free Software Foundation, va encapçalar el moviment del programari lliure, que reivindicava la llibertat d'un codi obert que les persones usuàries poguessin copiar, modificar, distribuir i millorar. Tot i que no es poden comptabilitzar les persones que utilitzen aquest sistema operatiu, les estimacions situen les xifres entre els 6 i els 16 milions de persones arreu del món.

Entitats com Xnet o la cooperativa Colectic treballen per una tecnologia descentralitzada més segura i per fer extensiu l'ús de les eines lliure no sotmeses a les empreses desenvolupadores.

1. Altra vegada, un estudiant

El va crear Linus Torvalds, un estudiant d'informàtica de la Universitat de Helsinki, al 1991. Ho va fer sense cap pretensió, com un hobby. El va llançar amb només 10.000 línies de codi i avui en té milions. De fet, només el 2% està escrit pel seu creador, la resta són contribucions que fan les persones desenvolupadores d'arreu dia a dia.

2. Un pingüí simpàtic

Tux és el nom de la mascota oficial de Linux. No està clar si el nom ve de tuxedo (esmòquing en anglès) o si és una fusió de lletres de Torvalds, el nom del seu creador, i Unix, el sistema operatiu que va fer servir originàriament per crear Linux. Després de provar entre diversos animals va ser Torvalds qui va triar aquest pingüí inofensiu creat per Larry Ewing al 1996.

3. Kernel o sistema operatiu?

El kernel és el nucli d'un sistema operatiu, però necessita de molts altres elements per ser un sistema operatiu complet. Això és Linux, que es complementa amb el sistema GNU.

4. Els superordinadors l'utilitzen

Els 500 superordinadors més potents de tot el món utilitzen aquest sistema operatiu. Les veus expertes parles de motius com la modularitat, el codi obert, la seguretat, l'escalabilitat i el cos de les llicències.

5. La confiança dels gegants

Algunes administracions com l'alemanya utilitzen aquest sistema operatiu. També ho fan Google i Facebook, Wikipedia, l'FBI o el tren bala japonès, entre d'altres casos curiosos. També Android està basat en Linux.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari