Àmbit de la notícia
Informàtic

5 entitats que lluiten per la promoció dels drets digitals

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Les entitats que promocionen els drets digitals treballen en àmbits tan diversos com ara la regulació de la intel·ligència artificial, la participació ciutadana o l'accés a les tecnologies. Font: iStock.
    Les entitats que promocionen els drets digitals treballen en àmbits tan diversos com ara la regulació de la intel·ligència artificial, la participació ciutadana o l'accés a les tecnologies. Font: iStock. Font: iStock

Igualtat de gènere, antiracisme i desinformació: aquests són alguns dels àmbits en què les entitats socials treballen pels drets digitals.

La garantia dels drets digitals és tan àmplia i complexa com ho és la salvaguarda dels drets de l'entorn no en línia. És per aquest motiu que, en els darrers anys, han sorgit moltes noves entitats del tercer sector l'objectiu de les quals és promoure els drets en línia, fer-ne pedagogia o educar sobre les conseqüències que poden tenir certs avenços tecnològics per a la ciutadania.

A continuació, recollim cinc entitats d'arreu del territori que, a través de la seva tasca, busquen garantir els drets digitals en diferents àmbits.

AlgoRace

AlgoRace és una entitat que treballa per eliminar el racisme de la intel·ligència artificial. El col·lectiu fomenta la creació d'espais de diàleg amb població racialitzada per conscienciar sobre les conseqüències dels biaixos racistes de la tecnologia, a més de compartir inquietuds, propostes i crítiques, i impulsar les seves denúncies.

L'entitat va néixer a finals del 2021 impulsada per Youssef Ouled, periodista, investigador i consultor a Rights International Spain, i Paula Guerra, també periodista i investigadora i expresidenta de SOS Racisme Madrid. En l'actualitat, AlgoRace compta amb equip de col·laboradores, entre les quals destaquen la comunicadora i escriptora Míriam Hatibi o la professora d'Oxford Ana Valdivia, i duu a terme la seva tasca de divulgació a través de campanyes dirigides a un públic ampli, de l'elaboració d'informes sobre diferents temàtiques i del trasllat dels resultats a les institucions.

Som Connexió

La cooperativa Som Connexió no és una operadora de telefonia tradicional, sinó que és una entitat que es dedica a establir i promoure connexions entre persones, comunitats i organitzacions amb l'objectiu de fomentar la col·laboració i el desenvolupament sostenible. La cooperativa, nascuda l'any 2015, es defineix com un projecte col·lectiu "que va néixer després de fer moltes reflexions i de reconèixer la possibilitat de construir alternatives reals en l'àmbit de les telecomunicacions".

Un dels objectius de Som Connexió és fer veure que el consum de tecnologia i internet "també és un acte polític" que té impactes concrets. Amb la seva activitat, l'entitat vol canviar un model de negoci que considera "injust, mancat de solidaritat i insostenible", a més de perjudicar les persones i esgotar els recursos del planeta.

Digital Fems

Digital Fems és una associació que dissenya projectes per augmentar la presència de dones en entorns tecnològics, a més de dur a terme tasques de consultoria, disseny de polítiques d'igualtat i altres iniciatives basades en la ciència de dades amb perspectiva de gènere.

Alguns dels projectes més destacats de l'entitat són la iniciativa 'Datos contra el ruido', el primer laboratori de dades sobre violències masclistes a Espanya que treballa amb dades que respecten la perspectiva feminista, o el projecte 'Gender Data Lab', un recurs comunitari en línia on es comparteixen coneixements i estratègies sobre com tractar les dades amb perspectiva de gènere.

La tasca de Digital Fems va ser reconeguda l'any 2021 amb el premi Bcn Fem Tech, que premia entitats i altres organismes que promouen la defensa dels drets digitals i de la igualtat de gènere en els entorns digitals. En concret, Digital Fems va rebre el premi del projecte 'Dades Obertes sobre Dones Tecnòlogues', que fa una radiografia de la presència de dones al sector tecnològic del nostre país.

Verificat

L'associació Verificat és una entitat sense ànim de lucre que va sorgir l'any 2019 com a experiència pilot en verificació de dades durant la campanya electoral per l'alcaldia de Barcelona. La iniciativa va ser promoguda per Carina Bellver, Lorenzo Marini, Carola Solé, Alba Tobella, Roser Toll i Elisa Vivas, amb l'objectiu de combatre la desinformació i la manipulació a internet mitjançant el periodisme i l'educació. Tot plegat, per construir una societat millor informada, més crítica, més saludable i més democràtica.

La missió de l'entitat es centra en el 'fact-checking' (en català, verificació de dades), una àrea del periodisme que té les seves arrels a principis del segle XX i que va sorgir com a mecanisme de control intern dins dels mitjans de comunicació. Des dels seus inicis, Verificat s'ha especialitzat en tres camps temàtics: la política catalana, els discursos d'odi i la desinformació científica.

Verificat és la primera i única plataforma de verificació de dades catalana que compta amb el reconeixement de la International Fact-Checking Network (IFCN) i l'Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Durant els seus quatre anys d'història, l'entitat ha col·laborat amb mitjans de comunicació com El Periódico de Catalunya, Newtral, Europa Press i eldiario.es.

Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica

Des de fa més de tres anys, l'antic Canòdrom de la Meridiana de Barcelona s'ha convertit en l'Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica de la ciutat. A través de la programació d'activitats, tallers i cursos, al Canòdrom es treballen una infinitat de temàtiques relacionades amb els drets digitals, que van des de les tecnologies obertes, fins a la participació, passant per les dimensions de gènere i ecològica que tenen les noves tecnologies.

La programació de l'equipament, inclou activitats culturals com visites guiades a l'edifici, conferències, presentacions de llibres, projeccions de cinema, festivals o exposicions. Tot plegat, es complementa amb l'oferta de residències de recerca de l'Ateneu que versen sobre com s'han de repensar les interseccions entre tecnologia, participació, innovació i societat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canòdrom (@canodrom_bcn)

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari