5 projectes que ajuden a construir habitatges amb filosofia de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
La majoria de projctes d'habitatges de programari lliure són construits amb fusta. Imatge de Frank. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0 Font: Frank. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
La majoria de projctes d'habitatges de programari lliure són construits amb fusta. Imatge de Frank. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
Les noves eines de fabricació digital permeten dissenyar cases sorprenents. Imatge de Peter Guthrie. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0 Font: Imatge de Peter Guthrie. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
Les noves eines de fabricació digital permeten dissenyar cases sorprenents. Imatge de Peter Guthrie. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0

5 projectes que ajuden a construir habitatges amb filosofia de programari lliure

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

El programari lliure és una filosofia que ha traspassat fronteres. Actualment hi han molts projectes d’arquitectura i dissenys d’interiors que són de programari lliure.

El programari lliure és una filosofia que va néixer al voltant del món de la informàtica però que en els últims anys ha transcendit fronteres. La filosofia del programari lliure consisteix, sobretot, a compartir el codi font dels programes informàtics. Aplicat a altres disciplines, el programari lliure significa compartir el com estan fets diversos projectes i procediments.

En els últims anys, la filosofia del programari lliure també ha entrat, amb molta força, en diferents disciplines com l’arquitectura, el disseny d’interiors i la jardineria. L’arribada del programari lliure en el món de l’habitatge significa que podem viure d’una forma més accessible, cooperatiu i en un entorn més respectuós amb el medi ambient.

A continuació us descrivim 5 projectes relacionats amb l’habitatge i la filosofia del programari lliure.

Wikihouse

Wikihouse és una plataforma de fabricació digital pensada per a dissenyar i construir habitatges sota la filosofia del programari lliure. L’objectiu de Wikihouse és posar a disposició de la ciutadania les eines i el coneixement pel disseny i la construcció d’un habitatge, de baix cost i que tot el procés de fabricació, comporti baixes emissions de carboni al medi ambient.

El projecte va ser conceptualitzat per Alastair Parvin i Nick Lerodiaconou de l’estudi d’arquitectura londinenc 00. A la pàgina web del projecte trobareu diferents dissenys de cases per a ser fabricades en fusta contraplacada. Els dissenys estan fets amb l’eina gratuïta de Google SketchUp. Una de les particularitats de les cases de Wikihouse és que totes les peces estan dissenyades com un puzle per a ser assemblades fàcilment.

Tots els dissenys de les cases estan disponibles per descarregar, de la mateixa manera que es comparteix el codi dels programes. Un cop descarregats els dissenys, es pot anar a fabricar les peces en un ateneu de fabricació digital que tinguin una talladora làser de fusta tipus CNC encaminador. I d’allà es pot construir al terreny.

Opendesk

Opendesk és una plataforma digital que allotja projectes de disseny de mobiliari sota programari lliure. La característica d’Opendesk és que tots els projectes que estan allotjats, han de publicar el codi del disseny per a ser fabricat digitalment. Seguint la filosofia del programari lliure, els dissenyadors poden publicar disseny de taules i cadires, i qualsevol persona ho pot descarregar.

Aquesta iniciativa va ser conceptualitzada per Ian Bennink, Tim Carrigan, James Arthur, Joni Steiner i Nick Lerodiaconou, de l’estudi d’arquitectura londinenc 00, el mateix estudi del projecte Wikihouse.

Mitjançant el codi font dels dissenys les persones que s’ho descarreguen poden anar a qualsevol ateneu de fabricació digital i amb una talladora làser de fusta tipus CNC, poden construir les peces del mobiliari. Totes les peces han de ser fabricades amb fusta contraplacada.

Open Source Ecology

Open Source Ecology és una xarxa de diferents persones i col·lectius, associats amb l’objectiu de crear diferents tipus de màquines industrials per a ser utilitzades per a diferents propòsits. Va ser conceptualitzada per Marcin Jakubowski, un enginyer que treballava en la seva pròpia granja i que necessitava constantment eines que no disposava.

Jakubowski va idear el «Global Village Construction Set» un conjunt de 50 màquines que qualsevol civilització necessita. Dins d’aquest conjunt de màquines trobem: tractors, automòbils, camions, talladora làser, impressora 3D, motors hidràulics... Tots els dissenys de les eines i els projectes són publicats a la wiki d’Open Source Ecology.

Actualment un dels projectes en el qual treballa aquesta xarxa és la construcció d’una casa a Belize, utilitzant eines que s’han dissenyat i publicat a Open Source Ecology.

AKER

Aker és un projecte de fabricació de material per a jardins urbans. Dissenyat per Aaron Makaruk i Tristan Copley-Smith, l’objectiu és dissenyar i compartir diferents materials per a ser utilitzats en espais de dins d’una casa. Jardineres, testos per a balcons, taules de cultiu o ruscos d’abelles, són alguns dels elements dissenyats per aquest col·lectiu.

Totes les mesures, esquemes i plànols, dels objectes que dissenyen el col·lectiu Aker són publicats en un perfil de Git Hub. A la mateixa pàgina web es poden descarregar les instruccions perquè una talladora làser pugui tallar la fusta contraplacada.

Bricks

Si Git Hub és el repositori de projectes per excel·lència, Bricks vol ser el repositori de projectes d’arquitectura en obert. Mitjançant Bricks, arquitectes de tot el món poden ajudar a desenvolupar projectes d’arquitectura.

Conceptualitzat per Sebastien Lucas i Alexis Lemoine Iribarne, Bricks vol ser una comunitat on tots els i les arquitectes puguin col·laborar amb diversos projectes cooperatius. Mitjançant Bricks podreu explorar tots els projectes que s’hi allotgen, agafar idees, sincronitzar amb la xarxa social Pinterest i adaptar altres projectes que hagin estat publicats sota llicència Creative Commons.

Afegeix un comentari nou