5 videojocs de programari lliure per jugar aquest estiu

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Captura de pantalla del joc 2048
2048 és un joc desenvolupat per Gabriele Cirulli.
Captura de pantalla del joc Armagetron
Armagetron és un joc futurista, basat en una cursa de motos ben peculiar.
Captura de pantalla de Crossfire
Crossfire és un joc de rol RPG molt antic però que mica en mica, es va millorant.
Captura de pantalla del joc Enigma
Enigma és similar a 2048, però en un format diferent.
Captura de pantalla GNU Chess
GNU Chess és un joc d'escacs desenvolupat sota la filosofia del programari lliure.

5 videojocs de programari lliure per jugar aquest estiu

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

L'estiu és un bon moment per descobrir jocs amb filosofia de programari lliure. Mitjançant aquesta llista de jocs, podreu jugar, accedir al seu codi font i conèixer com estan programats.

És agost i la gran majoria de vosaltres estareu de vacances. Les vacances són un moment molt oportú de l'any per a descansar, inspirar-se i divertir-se. Són uns dies per provar eines a l'ordinador i recursos nous. I també és un bon moment per divertir-se, jugant a algun videojoc. Però quins videojocs tenen relació amb el món del voluntariat?

Els jocs basats en la filosofia del programari lliure ofereixen, un gran avantatge respecte als jocs privatius. Per una banda, estan programats per comunitat de voluntaris i voluntàries de tot el món. Per altra banda, els usuaris i usuàries d'aquests jocs, podran accedir al codi font del mateix joc i veure com està programat. Això és una gran avantatge. Sigui per estudiar com està fet el joc, per curiositat o fins i tot per fer alguna petita modificació.

A continuació us descrivim un llistat de 5 jocs basats en la filosofia del programari lliure, que han estat desenvolupats per utilitzar-se en diversos dispositius. Així doncs, a jugar!

2048 és un videojoc desenvolupat pel jove italià Gabriele Cirulli. Cirulli va desenvolupar aquest joc matemàtic basat en uns blocs numèrics múltiples de dos. El joc es basa en un taulell de 16 posicions, on apareixen dues caselles amb el número 2. Aquestes caselles s'han d'agrupar, però cada vegada que desplacem alguna de les peces, apareix una altra peça amb el número 2. Quan s'agrupen, es fusionen amb una casella amb el número 4. Sempre s'han d'agrupar les peces amb els mateixos números. El joc s'acaba quan s'omplen les 16 caselles i no es poden agrupar peces.

Gabriele Cirulli va desenvolupar aquest joc mitjançant JavaScript i CSS. Cirulli té publicat el coi del joc al seu perfil de GitHub. Aquest joc està disponible per web i Android.

Armagetron és una versió del conegut joc Tron, un joc clàssic dels anys 90 que es va fer molt famós. És un joc en tres dimensions que consisteix a pilotar una motocicleta del futur. En el rastre del circuit de la moto, no hi pot passar ningú més. Si els altres jugadors toquen el rastre, aleshores perden la partida. I si tu toques el rastre de l'altre jugador, aleshores perds la partida.

Armagetron està desenvolupat en el llenguatge de programació C++. Qualsevol persona que domini aquest llenguatge de programació i li agrada aquest joc, pot aportar el seu granet de sorra, desenvolupant parts del joc. Podeu descarregar-vos l'Armagetron des del Play Store amb el nom Andragetron i també en altres dispositius.

Crossfire és un videojoc de rol on podreu jugar col·laborativament amb altres jugadors i jugadores. L'aventura es desenvolupa en un món imaginari i de fantasies, on hi ha molts reptes. Entremig d'aquest món imaginari, apareixen molts monstres, els quals haureu d'eliminar amb l'ajuda dels altres jugadors i jugadores.

Crossfire és un dels jocs més antics i en actiu. Va començar a desenvolupar-se l'any 1992 i encara està en procés de millora. Mitjançant diverses plataformes, podreu accedir als grups de millora de Crossfire i així, participar en l'elaboració d'aquest joc de rol. Crossfire està disponible en diverses plataformes.

Enigma és d'aquells jocs senzills que t'enganxen a jugar-hi. És molt similar a 2048, però ambientat en una pilota. El joc es basa a fer moure una pilota que ha de xocar contra unes pedres. Cada cop que xoca amb una pedra, la pedra mostra un forma i un color. Aleshores, ràpidament heu de xocar contra una altra pedra, i que aquesta última tingui la mateixa forma i color que l'anterior. Per superar el nivell, heu d'ajuntar totes les pedres amb les mateixes formes i colors.

Enigma està basat en un joc d'Atari anomenat Oxyd. Enigma és de programari lliure i en aquesta pàgina es pot descarregar en diverses plataformes.

Un clàssic dels clàssics. Qui no ha jugat a un joc d'escacs? GNU Chess és també un clàssic dins el món del programari lliure. Aquest joc està desenvolupat en l'entorn de GNU, el sistema operatiu, que juntament amb el nucli Linux, és el famós GNU/Linux. Molts desenvolupadors i desenvolupadores del GNU, també col·laboren desenvolupant GNU Chess.

A part, GNU Chess és un exemple de projecte de programari lliure. A la seva pàgina web, trobareu una documentació molt extensa i molt bona, on s'explica com està programat el joc i el seu funcionament.

Afegeix un comentari nou