Àmbit de la notícia
Informàtic

Acció per la justícia algorítmica defensa que som més que les nostres dades

Entitat redactora
Colectic
  • Dades projectes sobre una persona amb el rostre cobert.
    Dades projectades sobre una persona amb el rostre cobert. Font: Pixabay Font: Pixabay

La coalició, liderada per la Fundació Maldita.es i Eticas Foundation, s'ha creat per "desafiar la falta de control democràtic, transparència i rendició de comptes" en l'ús de sistemes automatitzats a Espanya.

Els algoritmes poden influir en les nostres decisions sobre com gastem els diners, què fem amb el nostre temps lliure o quines ciutats visitem durant les pròximes vacances, canviant així la nostra manera de pensar. A més, les decisions que prenem queden reflectides en el nostre historial i influeixen en la percepció que tenen de nosaltres, per exemple, els sistemes bancaris, el control fronterer i les assegurances. Però som les nostres dades?

"L'ús indiscriminat de dades personals pot tancar portes de forma injusta i injustificada a tantes persones simplement pel seu país d'origen, el seu gènere o superficialitats innecessàries que realment fan de la invasió de la privacitat un risc gegant al qual ens enfrontem com a societat", expliquen des d'Acció per la Justícia Algorítmica (AxJA).

Es tracta d'una coalició que s'ha creat per "desafiar la falta de control democràtic, transparència i rendició de comptes en l'ús i adquisició de sistemes de presa de decisions automatitzades i intel·ligència artificial a Espanya". Liderada per la Fundació Maldita.es i Eticas Foundation, compta amb l'experiència i el coneixement de molts actors de l'entorn nacional i internacional com ara Digital Fems, Gender Data Lab, Xnet o Irídia, entre d'altres.

Per ara treballen en tres accions principals: l'ús de cookies, principalment per partits polítics, la bretxa digital, que vulnera els drets de les persones que no tenen accés a la tecnologia, i l'ús de reconeixement facial "innecessari i descontrolat que incompleix normatives de privacitat i drets individuals".

I és que volen un món on aquests sistemes automatitzats respectin les persones i per això aposten per una regulació, que hauria d'haver anat el paral·lel al desenvolupament tecnològic des d'un inici com passa, per exemple, en l'àmbit de l'alimentació. "La tecnologia que ens envolta ens facilita la vida en molts sentits i és meravellosa però no podem donar-li tant d'espai en el nostre entorn sense cap regulació", apunten.

Malgrat això, miren cap al futur amb esperança per aconseguir un canvi real i consideren que la conscienciació sobre les dades cada vegada està arribant més lluny.

La iniciativa està oberta a col·laboracions per fer difusió de la iniciativa o participar detectant reptes, assistint a les assemblees o formant part del grup motor.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari