Amazon inverteix 60 milions de dòlars en soscavar el sindicalisme

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Protesta del personal d'Amazon a Minnesota, als Estats Units. Font: Fibonacci Blue (Wikimedia Commons)
Protesta del personal d'Amazon a Minnesota, als Estats Units. Font: Fibonacci Blue (Wikimedia Commons)

Amazon inverteix 60 milions de dòlars en soscavar el sindicalisme

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

El líder del primer sindicat del gegant tecnològic explica la seva experiència al Mobile Social Congress organitzat per SETEM Catalunya.

Chris Smalls era supervisor a Amazon i va emprendre accions a l'empresa perquè hi havia moltes baixes per malaltia al seu equip. Primer, el van confinar només a ell perquè les persones treballadores no s'organitzessin amb l'excusa de la pandèmia i després el van acomiadar. A partir de llavors, va començar a muntar el primer sindicat d'Amazon, l'Amazon Labor Union (ALU).

Smalls ha explicat la seva experiència al Mobile Social Congress organitzat per SETEM Catalunya en una taula rodona sobre pràctiques antisindicalistes. Ha assegurat que l'empresa ha invertit prop de 60 milions de dòlars en soscavar l'organització mitjançant increpacions, cartells i sessions per captar públic en què tanquen una cinquantena de persones treballadores i les "matxaquen" amb propaganda contra els sindicats durant fins a una hora.

A Alabama, on van fer el primer intent per constituir el sindicat, hi va invertir 25 milions i va aconseguir detenir-los manipulant la votació, afirma.

S'organitzen per "tractar els treballadors com a éssers humans", diu Smalls, que afegeix que l'organització la formen les mateixes persones treballadores i per això Amazon tem "no poder seguir utilitzant les tàctiques del passat". Celebren xerrades i esmorzars i en una d'aquestes últimes trobades, Smalls va ser detingut juntament amb dos membres més: "Això ha fet que la seva imatge es deteriori. Ens han ajudat a convèncer els treballadors".

De fet, afirma que l'empresa utilitza la policia per controlar-los. "No només ens enfrontem a Amazon, ens enfrontem al govern, a les forces policials, a les empreses de seguretat i control, als propietaris de les terres dels magatzems", alerta. Smalls se sent sempre observat. Sap que han contractat personal d'investigació privada i que hi ha càmeres a totes les instal·lacions.

"Però no tenim por", avisa, "i animem les treballadores a què parlin i participin perquè sapiguem com ajudar-les, a què expliquin què passa als magatzems". D'aquesta manera, les persones consumidores "podran decidir si cancel·len la subscripció a Amazon Prime en suport dels treballadors", conclou.

Repressió sindical a Filipines

Mary Ann Castillo, sindicalista de Nexperia, explica el cas únic al país d'aquesta fàbrica d'electrònica que ha aconseguit sindicar-se, tot i les represàlies de les direccions i els assassinats a persones treballadores que intentaven organitzar-se. Afirma que han aconseguit millors salaris i condicions, malgrat que no porten identificacions visibles perquè temen per les seves vides.

Comentaris

Que és aquesta paraula "soscabar"?. Aixo no ho enten ni Lucifer!!

Afegeix un comentari nou