Àmbit de la notícia
Informàtic

Angela Precht: "Si volem tecnologies sobiranes, la ràdio n'és un mitjà"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Sara Borrella
  • Angela Pretch, cap de comunicació del projecte Decidim
    Font: Cèlia Atset

L'Angela Precht és la cap de comunicació estratègica del projecte Decidim i coordina Ràdio Decidim!, una nova ràdio lliure i comunitària que treballa entorn a la tecnologia, la innovació i la participació democràtica.

Perquè sorgeix Ràdio Decidim!?

La necessitat de crear Ràdio Decidim!, el nou canal del Decidim, sorgeix perquè des del naixement del projecte, ha generat una quantitat enorme de continguts tals com xerrades, esdeveniments, laboratoris, tallers, trobades molt interessants.

Decidim treballa en tres capes: la part tecnològica, la política i la tecnopolítica. Això pot semblar d'entrada una cosa molt complicada, molt acadèmica. La idea de Ràdio Decidim!, és ajudar a processar i entendre tot aquest material.

El fet d'escoltar alguna cosa et fa concentrar molt més en allò que sents. Ens va interessar molt bolcar tot aquest contingut que s'ha anat construint arran aquests anys en format podcast. Per exemple, jo sóc mamà i em va molt millor poder escoltar un podcast que veure un vídeo.

Com s'estructura la ràdio i quins continguts ofereix?

Hem començat aquest projecte durant el confinament i està sent molt bonic el procés. Creiem que el procés d'escoltar un podcast ja està molt interioritzat socialment i la gent consumeix ràdio en aquest format.

Més endavant, la idea és desenvolupar altres continguts de ràdio més tradicional, com per exemple conversatoris, entrevistes, etc. Ara mateix hem acabat de pujar totes les xerrades del Decidim Fest, la darrera gran trobada pública del Decidim on ens va parlar de democràcia participativa, tecnologia i futur.

Tenim molt contingut que cal posar en context i en relació. Per exemple, aviat pujarem un "lab" que vam fer de feminismes sobre com fer el Decidim més feminista i ja tenim disponible el darrer esdeveniment que hem fet sobre usos pràctics de l'eina per afrontar la crisi.

El Decidim té una comunitat que es diu metadecidim que es preocupa de fer més democràtica la plataforma. La cosa bonica és que pots seguir les converses en directe dels esdeveniments.

El metadecidim més que una xarxa social, és una xarxa política. Et dóna la possibilitat de discutir sense extractivisme de dades ni vigilància. La ràdio garanteix que arribi a tots els públics, que es pugui consumir i processar.

Formeu part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB). Quines particularitats té format part d'aquest projecte?

Formar part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) és una meravella i ha estat un procés molt natural i orgànic. És un projecte preciós, impulsat per guifi.net/exo de tecnologies lliures i no comercials i comparteix valors semblants als de Decidim.

A part de trobar-nos amb altres ràdios comunitàries de la ciutat, treballen per la defensa del dret a la comunicació, un valor molt important avui dia. En el context d'explosió d'eines digitals en el qual vivim, sempre hem d'estar claudicant amb algunes que no volem. Perquè ens han venut que és el camí més fàcil, més ràpid i disponible.

La plataforma que ens ofereix la XRCB compta amb una tecnologia impecable i encaixa amb els nostres valors perquè és lliure, oberta i democràtica. Permet que puguem accedir a ella fàcil i autònomament i nosaltres podem pujar els nostres propis continguts.

No sabem com quedarà la sociabilitat de la ciutat després d'aquesta pandèmia que estem vivint, però projectes com la XRCB i el Decidim ens posen en comú i creen col·lectivitat.

Com enteneu la innovació i la participació democràtica des de l'àmbit de la ràdio comunitària?

Cada cop hi ha més interès a implementar projectes de democràcia participativa on les persones puguin dissenyar col·laborativament iniciatives de polítiques públiques. A més, la idea que la ràdio es pugui escoltar des de qualsevol lloc és molt interessant per compartir les realitats de la nostra ciutat amb persones de tot el món.

Les ràdios comunitàries són una tradició molt forta, una eina tecnològica de participació gairebé primària. Han ajudat la gent a conversar i posar en comú temes.

El fet que hi hagi projectes que no siguin comercials és una cosa clau. Si volem tecnologies sobiranes, la ràdio n'és un mitjà.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari