Bancs d'imatges gratuïts i llicències d'ús lliures

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Bancs d'imatges gratuïts i llicències d'ús lliures

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Qualsevol entitat pot necessitar una imatge tan per fer cartells, per publicar a les xarxes socials o per afegir-les a la pàgina web. Cal saber utilitzar bé les llicències d'ús per fer servir les imatges.

  • Bancs d'imatges gratuïts i llicències lliures.

Les entitats, associacions i ONGs necessiten contínuament utilitzar imatges. Aquestes imatges les faran servir en diferents mitjans i formats: per fer cartells, per acompanyar missatges a les xarxes socials o per adornar continguts a la vostra pàgina web. Però abans de descarregar-vos qualsevol imatge d'Internet, heu de pensar que darrera d'aquesta fotografia hi ha un autoria i uns drets d'ús. És molt fàcil descarregar-se imatges utilitzant qualsevol cercador. Però també ho és, fer-ho bé i legalment. A continuació us expliquem les llicències d'ús que haurien de tenir les imatges que féu servir i 5 bancs d'imatges gratuïts on podreu descarregar-vos aquestes fotografies gratuïtament.

  • Les llicències d'ús lliures

Darrera d'una imatge o una fotografia, hi ha un autor o autora. Aquesta persona ha creat la imatge o ha enregistrat la fotografia, i per tant té els drets d'autoria i d'explotació. És per tant l'autor o autora de la imatge o fotografia, qui estableix el dret d'ús de cada imatge. Això significa que una imatge d'una persona pot tenir tots els drets reservats i una altre imatge de la mateixa persona pot tenir una llicència d'ús lliure, com les que explicarem més endavant.

Normalment cercareu imatges en diferents bancs d'imatges. Per utilitzar una imatge que té tots els drets reservats, s'ha de contactar amb la persona autora de la imatge i demanar la cessió dels drets d'ús mitjançant un contracte. En canvi, per utilitzar una imatge amb llicència d'ús lliure, només heu d'especificar l'autoria i altres condicions. Aquestes condicions les trobareu especificades a cada imatge i s'identifiquen per les següents icones:

Llicències d'ús lliure Creative Commons
Icona

Explicació llicència

Exemple aplicació
Llicència Creativei Commons CC BY

Reconeixement-CompartirIgual CC BY-SA. Aquesta llicència permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i crear a partir de la vostra obra, fins i tot amb una finalitat comercial, sempre que reconeguin l'autoria de la creació original. Aquesta és la llicència més complaent de les que s'ofereixen. Recomanat per a una màxima difusió i utilització dels materials subjectes a aquesta llicència.

imatges per a xarxes socials, per a cartells d'un concert que organitzeu i què feu pagar entrada, per a samarretes que després vendreu com a marxandatge... sempre i quant, especifiqueu en algun lloc de la vostra obra (cartell, publicació a les xarxes socials, entrada) que la imatge és de tal autor o atuora.

Llicència Creative Commons CC BY SA

Reconeixement-CompartirIgual CC BY-SA. Aquesta llicència permet a altres persones remesclar, retocar i crear a partir de la teva obra, fins hi tot amb fins comercials, sempre i quan se t'atorgui el reconeixement oportú i al mateix temps llicenciïn les seves noves creacions sota les mateixes condicions.

Els mateixos exemples que la llicència d'abans, però amb la condició d'establir que la nova obra tingui la llicència Reconeixement-CompartirIgual.

Llicència Creative Commons CC BY ND

Reconeixement-SenseObraDerivada CC BY-ND. Aquesta llicència permet la redistribució comercial i no comercial, sempre que es faci sense cap modificació i es reconegui l'autoria de les obres.

Podeu utilitzar la imatge per afegir-la a una samarreta per vendre, però sense modificar-ne el contingut i reconeixent l'autoria de la imatge.

Llicència Creative Commons CC BY NC

Reconeixement-NoComercial CC BY-NC. Aquesta llicència permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i crear a partir de la vostra obra sense finalitat comercial. I les seves noves obres derivades, tot i que han de reconeixer l'autoria de la imatge i no poden ser utilitzades comercialment, no han d'estar subjectes a una llicència amb els mateixos termes que l'obra original.

Inserir imatges a les xarxes socials, al blog, en un cartell, tot modificant-les, però sense que podeu treure'n cap rèdit econòmic.

Llicència d'ús lliure CC BY NC SA

Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual CC BY-NC-SA. Aquesta llicència permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i construir a partir de la imatge, sense finalitat comercial, sempre que es reconegui l'autoria i es mantingui la mateixa llicència en les noves creacions.

Creació d'un cartell mitjançant una imatge però que no hi hagi cap finalitat comercial, i què a més, l'autoria de la imatge es reconegui en el cartell i es mantingui la mateixa llicència d'ús de la imatge, en el cartell.

Llicència d'ús lliure Creative Commons CC BY NC ND

Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada CC BY-NC-ND. Aquesta llicència és la més restringida. Només permet descarregar la imatge i compartir-la amb altres persones, sempre i quan es reconegui la autoria de la imatge. No poden ser modificades de cap manera ni utilitzades per a finalitat comercial.

Un fotògraf us ha realitzat un àlbum de fotos d'un esdeveniment. Aquestes fotos us les podreu descarregar i compartir amb els vostres associats i associades, indicant qui és el fotògraf i no utilitzant aquestes imatges per a cap finalitat comercial.

Podeu consultar més informació sobre les llicències d'ús lliure en aquesta pàgina de Creative Commons.

Més que un banc d'imatges, Europeana Collections és un projecte molt ambiciós de col·lecció d'art, ciència i cultura més gran d'Europa. Europeana Collections et posa a disposició tot el material que hi ha en arxius, biblioteques, museus i galeries d'arreru d'Europa. Llibres, manuscrits, escultures, partitures, vídeos, enregistraments de so, diaris, mapes, pintures i fotografies!

El funcionament de Europeana Collections és molt senzill. És molt similar a un cercador, però amb moltes més opcions. Fixeu-vos que a l'esquerra trobareu tot de caselles per refinar la vostra cerca. Podreu seleccionar si voleu una imatge i fins i tot, la llicència d'ús d'aquesta imatge.

Sens dubte, Europeana Collections és una projecte molt interessant a tenir en compte, per quant cerqueu imatges lliures de drets.

A vegades no cal anar tan lluny a cercar una imatge lliure de drets. Segurament molts de vosaltres teniu el cercador Google a la pàgina per defecte del vostre navegador d'Internet. Doncs només heu de fer el següent: cercar un terme, seleccionar «Imatges», seleccionar «Eines», seleccionar «Drets d'ús» i seleccionar el tipus de llicència d'ús que desitgeu.

Google us anirà filtrant les imatges segons la llicència que heu especificat. Quan us interessi una imatge només l'heu de seleccionar, clicar el botó «Veure imatge», botó dret i desar la imatge. Per obtenir les dades de l'autoria de la imatge, heu de clicar el botó «Visitar pàgina» i en aquella pàgina, han de sortir les dades de l'autoria.

Flickr és una de les xarxes socials sobre fotografia més interessants que hi ha a Internet. Moltes persones aficionades a la fotografia o que s'hi dediquen professionalment, utilitzen Flickr per mostrar totes les seves feines. Però a part de ser una xarxa social, Flickr també és un banc d'imatges gratuït molt potent, degut al seu cercador.

El cercador de Flickr permet cercar les imatges que desitgeu i podeu filtrar els resultats segons les llicències d'ús. A part de filtrar les imatges per llicències, també teniu la opció de descarregar les imatges en diferents mides. I com a últim, us mostra un recordatori del significat de cada llicència d'ús. Sens dubte Flickr és un dels bancs d'imatges més senzills de fer anar i més efectiu!

Wikimedia Commons va néixer en l'entorn digital de les Viquipèdies. Des de l'inici de la Wikipedia, hi ha via un cert dubte sobre com es gestionaven els fitxers multimèdia que acompanyaven els articles de les diferents enciclopèdies lliures digitals. Mica en mica es va anar definint que també havia d'haver una Viquipèdia específica per a les imatges i vídeos, que complementen els articles de la Viquipèdia. I aquesta Viquipèdia d'imatges i vídeos, és Wikimedia Commons.

Wikimedia Commons és un banc d'imatges, vídeos i arxius sonors que poden servir pels articles de la Viquipèdia o perquè us els descarregueu lliurement i gratuïtament pels vostres treballs. El seu funcionament és molt senzill. Al cercador de la pàgina, escriviu el tema a cercar i us començarà a mostrar les imatges que formen part de Wikimedia Commons. Seleccioneu una imatge, i podreu veure tota la informació relativa a la imatge com l'autoria i la llicència d'ús. Un cop heu llegit la llicència d'ús, us podreu descarregar la imatge gratuïtament. A part també podreu pujar imatges a Wikimedia Commons des del vostre ordinador o des del vostre dispositiu mòbil, utilitzant la seva aplicació!

Com que la gent de Creative Commons ha definit les llicències d'ús que les persones autores poden establir, què millor, doncs, que hagin publicat un cercador perquè podeu cercar imatges, vídeos o arxius sonors. Mitjançant aquest cercador, podeu cercar molts fitxers en els següents bancs d'imatges:

El seu funcionament és molt senzill. Només heu d'escriure la temàtica a recercar, definir per quin propòsit voleu aquella imatge i després seleccionar el banc d'imatges on voleu cercar-la. Creative Commons auromàticament us redirigirà a la pàgina del banc d'imatges, on veureu totes les imatges que voleu i que us podeu descarregar gratuïtament.

Afegeix un comentari nou